IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: България може да стане входната врата на Китай за Европа

Служебният икономически министър вижда логистиката като един от двигателите на българската икономика

10:37 | 06.04.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Василев: България може да стане входната врата на Китай за Европа

Логистиката има шанс да се превърне един от двигателите на българската икономика, прогнозира в предаването  „Седмицата” на Дарик радио, служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

По негови думи страната ни може да се превърне във входната врата на Китай и Азия към Европа, защото европейските летища са запълнили капацитета си. Той отрече обвиненията, че така отново се съсредоточаваме върху производство с ниска добавена стойност и българите просто ще опаковат или сглобяват азиатските продукти.

Покрай логистичните паркове има възможност да се надграждат услуги с много висока добавена стойност, важно е първо да осигурим логистичния поток, смята още Василев.

Василев обясни още, че в момента секторът на технологиите и производството на електроника се е „изстрелял” – български фирми произвеждат различни високо технологични продукти, които са без аналог на световния пазар.
Те на този етап нямат досег с държавата, но тя може да помогне много.

Едно от нещата в тази насока например е изграждането на лаборатория за сертифициране на електрониката по стандарта СЕ. В момента, макар и част от ЕС, в България подобна лаборатория липсва и българските компании трябва да изпращат своите продукти в друга страна от общността, за да получат сертификат за качество.

„Ето тук държавата може да помогне”, категоричен е Василев.

Той призова отново малките и средните предприятия да се възползват от кредитите по програма JEREMIE 2, където средствата са в размер на 380 млн. евро, а лихвата е наполовина. Парите от заемите могат да се използват за текущи разходи. 

Събирателността е значително по-висока при плосък данък

Хората си плащат данъците, когато има една ставка, а при увеличаване на данъците не съм сигурен дали имаме необходимия апарат да гарантира данъчната събираемост, смята още служебният министър. Той обясни, че е в подкрепа на плоския данък и защото трябва да бъде запазена предвидимостта на държавата. 

По отношение на сметките в офшорни зони, Василев беше категоричен, че те трябва да бъдат осветлени, защото трябва да се знае дали са платени данъците върху тези суми. 

Припомняме, че "теч" на данни показа собствениците на офшорни сметки, като очакванията са през следващата седмица да бъдат огласени и българските имена в списъка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Намеси се и Пекин, малко преди внезапното посещение на канцлера Меркел в Атина. Според източниците Китай подкрепя настоятелно оставането на Гърция в зоната на еврото, тъй като е избрал Гърция за търговска порта към Европа. Идването на Меркел се свързва именно с тази китайска намеса - See more at: http://***.grreporter.info/Novite_imperii_i_Grciya/13366#sthash.fYbRX80o.dpuf=======================================================================Горното го взех от гръцки сайт. И те са врата на Китай към Европа. Вместо сами да изграждаме държавата си, все чакаме някой да дойде - разни чалмосани петролни шейхове, китайци, американци....И да направи така, че да вложи парите си у нас, за да живеем и ние добре, а и за него да има. Демек - хем/хем. А знаем, че хем/хем не може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 9
eboyanov
преди 11 години
и като си толкова отворен какви са ни ползите да пуснем китайските *** в Европа??? вместо да променяме ЕС в полза на бизнеса, ние постиламе червени килимчета на тези които взеха работата ни и на цяла Европа. ами като си за това да бъдем дупедавци на китай за евроап, аз пък съм за германци и французи да кажат СТОП на парите за България - било то за пътища или за селско стопанство или за иноваций. така ,че си остава мнението ми - НЕ! ЕС трябва да се промени и да изостави политическото малтретиране и да започне да работи за бизнеса, т.е. да бъде точно това което е бил отначало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
ceneto
преди 11 години
Той бизнеса отдавна прави това - бизнес с Китай и вече е сменил Варненското пристанище с това в Солун
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 11 години
Като не мерси, оди завивай дюнери в люлин 3, а нидей рива ч няя паре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 5
Nikodim
преди 11 години
... едни абсолютно общи и безмислени приказки. Такива слушаме от десетилетия.-------Напротив - оригинална модерна идея ! Дано скоро се осъществи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 7
eboyanov
преди 11 години
не, мерси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Pyramid
преди 11 години
Егати кадърният министър. Трябваше ли да бъде издигнат чак в такъв ранг, за да се сети това, дето обикновеният бизнес се е сетил преди години?Мамин сладък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Това, с извинение към изказалия мисълта са едни абсолютно общи и безмислени приказки. Такива слушаме от десетилетия.Единственото спасение да се поизчисти корупцията и да се осигури удобна и предсказуема за бизнес среда. Да спрат да тормозят дребния и средния бизнес. И т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Прав си за инфраструктурата. Аз си мисля обаче, че има и много други сфери, в които можем да развиваме отношенията си с Китай, например: образование, култура, технологии, селско стопанство, туризъм(очакваj се над 100 милиона туристи само от Китай в следващите години). Въобще възможностите са много. Просто се изисква едно интелигентно и ефективно управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 1
lyusien
преди 11 години
Разбира се че може да стане врата на Китай към Европа Но за да стане това трябва да имаме поне едно голямо и модерно пристанище от рода на Хамбург и Ротердам Трябва да имаме поне едно модерно карго летище Трябва да имаме много модерни транспортни връзки между Варна и Русе и създаване на голям речен терминал във Русе Потока ще се движи Китай -Варна - Русе и по Дунав до централна и западна Европа а също и обратно Направете си програма и я изпълняваите в противен случай Турция ще ни изпревари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още