IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителни експерти искат да отпадне тунелът при Кресна

Браншови организации настояват за алтернативни и по-евтини варианти на трасето на магистрала "Струма"

13:28 | 24.04.14 г. 13
Строителни експерти искат да отпадне тунелът при Кресна

Браншовите организации в сферата на строителството и пътната безопасност настояват да се преразгледа решението за изграждане на тунел с дължина над 15 км при Кресна, който е част от лот 3 на магистрала „Струма“.

Според експертите строителството на съоръжението е нецелесъобразно, нереалистично и икономически необосновано. Те настояват отново да се разгледа идейният проект на италианската компания SPEA Ingegneria Europea, който беше подготвен през 2001 г.

В този идеен проект са разгледани и оценени пет алтернативи за преминаване през Кресненското дефиле, като се препоръчва да се разшири съществуващото трасе до 4 ленти за движение със скорост 90 км/ч.

Според оценка на браншовите организации вариантът за разширяване на съществуващия път в дефилето на Струма или изграждането на къси тунели и къси виадукти би струвал около 500-600 млн. лева. За сравнение, индикативната стойност на целия лот 3 е над 1,7 млрд. лева, като само 15-километровият тунел се очаква да струва 1,1 млрд. лева.

Изчисленията на браншовите организации в сферата на строителството и пътищата обаче показват, че изграждането на тунела вероятно ще се оскъпи до над 1,5 млрд. лева. Времето за изграждането му се очаква да бъде около 10 години – т. е. прехвърля се настоящия програмен период, което означава, че част от строителните дейности ще трябва да се финансират със средства от националния бюджет.

Ново обсъждане и нова процедура

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България Иван Бойков посочи на пресконференция днес, че ако се стигне до решение да се преразгледа вариантът за изграждане на тунел, ще трябва да се правят нови проучвания за алтернативни трасета.

Инж. Тодор Тодоров от Сдружението на пътните инженери и консултанти коментира, че идеята за тунелното преминаване се е появила заради „хаотичната дейност по актуализацията на идейния проект на SPEA” в началото на вече приключилия през 2013 г. програмен период.

Колегията обаче тогава не била обърнала внимание на предложението, тъй като го е считала за несериозна алтернатива, допълни той. От 2008 г. досега пък никой от експертите в магистралното проектиране и изграждането на пътища и тунелни съоръжения не е бил питан за технико-икономическите параметри на 15-км тунел край Кресна.

Експертите настояват да се проведат нови обсъждания за строителството на този участък от магистралата и да се запознае обществеността с всички възможни варианти и планове за изграждането му.

Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 1
killmore
преди 10 години
А защо до момента подобна идея не е видяла бял свят? Цялата Хемус се оценяваше на около 700млн.евро. и по всичко личи, че ако си спестим един тунел от 15км ще получим още ~300км магистрала, без която Северна България бавно ще се превърне в дълбока провинция (дори повече от сега).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
MZ/X
преди 10 години
Доста разумно предложение. В Австрия също има доста криволичещи магистрали с ограничение на скоростта. В тунелите също има ограничение на скоростта до 100 км/ч така че един прав тунел не би спестил много време от пътуването. Това, че ни дават пари от Европа не означава, че трябва да ги прахосваме, По добре е с разликата да завършат магистрала Хемус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още