IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пускат магистрала "Струма" до Кулата през юли 2014 г.

Участъкът от Сандански до граничния пункт се отлага с четири месеца

15:10 | 17.09.13 г.
Пускат магистрала "Струма" до Кулата през юли 2014 г.

Лот 4 на автомагистрала "Струма" ще бъде пуснат в експлоатация през юли 2014 година - с четири месеца след планирания срок. Това обяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева днес по време на инспекция на строително-ремонтните дейности на участъка от Сандански до ГКПП-Кулата, предаде БТА.

По думите ѝ през първата година от началото на дейностите по този участък от АМ "Струма" през 2012 г. не е свършена никаква работа по тях. До юли 2013 г. пък са били завършени 12% от лота с обща дължина от 17 км, посочи тя.

През юли пък строителните работи са били забавени заради разкрита инженерна мрежа. Тя не е била предвидена в проекта и се налага процедура по Закона за обществените поръчки, заради което ще се удължи срокът на договора до юли 2014 г., обясни министърът.  "До декември смятаме да подпишем договора за обществената поръчка с фирмата, която ще извърши преместването на тази кабелна мрежа, за да ускорим темповете на работа", заяви ресорният министър.

Допълнителните строителни дейности, които се налагат, ще са на стойност около 5,5 млн. лева и те ще бъдат финансирани със спестени средства от Агенция "Пътна инфраструктура".

По отношение на самата работа на обекта Десислава Терзиева смята, че тя е задоволителна, но очаква много по-сериозна мобилизация от изпълнителя.

Строителните дейности на обекта стартираха през април 2012 г., припомнят от АПИ. Срокът за изпълнение на договора е 23 месеца. Трасето на лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. На обекта ще бъдат изградени седем надлеза, шест подлеза, седем моста. Ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места. Общата дължина на АМ "Струма" - от Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Със средства от ОП "Транспорт" 2007-2013 г. се изграждат общо 68,5 км.

Проектът за изграждането на участъка Сандански - "Кулата" от АМ "Струма" е за 67,176 млн. лева. Той се съфинансира по оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. със средства от Кофезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет.

Изпълнител е гръцката фирма "Актор" АСД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още