IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Финансовият министър е разговарял с оманските акционери и е потвърдил, че ще им бъде даден шанс да набавят капитал в банката

12:59 | 18.07.14 г. 48
Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за Корпоративна търговска банка (КТБ), но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства. Това става ясно от съобщение на финансовото министерство, в което се казва, че министър Петър Чобанов е провел разговор с оманските акционери в КТБ.

Както е известно, Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава дял от около 30% в КТБ. Банката беше поставена под специален надзор преди около месец, като от тогава активно се обсъждат варианти за нейното бъдеще.

В телефонния си разговор с изпълнителния директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди Чобанов е заявил, че „се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят“.

Той е посочил, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

В разговора са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя за консенсусно решение за съдбата на КТБ. Той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните кредитополучатели трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване "до дупка" от страна на държавата.

На този етап основният въпрос, който все още не е решен на политическо ниво, е дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента, или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкват като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, посочи преди дни финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите, и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 51 rate down comment 22
popo323
преди 9 години
Аз също имам вариант за спасяване на банката . Може над страната да мине самолет на колумбийската наркомафия пълен с 10 милиарда долара . Ще вземе да падне и ние ще ги конфискуваме , като мръсни пари . С тези пари ще спасим банката , като процент на вероятност този вариант е три пъти по голям от шейха да изсипе милиарди . Е тези комунисти не могат да приемат ,че тази банка фалира и това си е . Кой откраднал , откраднал , някои ще пият по една студена вода за по няколко милиона и край . Все пак хората които са държали милони по сметки в тази банка , сигурно са скатали и по други банки и по някое трезорче . По умните са ги разпределили , за по глупавите , те и без това не са им били нужни .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 73 rate down comment 1
alexx
преди 9 години
След един месец осъзнаха, че и да искат, не могат толкова лесно да гепят банката без това да струва милиарди на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 53 rate down comment 35
popo323
преди 9 години
Ха ха ама тук наистина има големи лапнишарани , някои хора наистина ли си вярват ,че султана на Оман е толкова *** и ще им налее нови милиарди , след незнайно изчезналите къде предишни ! А пък останалите акционери ще се изумя ако съберат и 100 милиона . Всеки ден *** си измислят нова глупост , а на бас ,че на другата седмица , това ще е вече напълно пропаднал вариант .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 40 rate down comment 1
frei1974
преди 9 години
И на кой му дреме какъв е -важно е да развързва кесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 44 rate down comment 2
frei1974
преди 9 години
И на кой му дреме какъв е -важно е да развързва кесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 8
Morqka
преди 9 години
ози не е изпълнителен директор на фонда на оман 100 %този е изпълнителен директор на офшорката, която твърди че е оманска Т.е говорил е с някъв арабин Independent Investment Management Professional според профила му линкедин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 40 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
Или в смисъл че Баце не ги подпре да си го гласуват без комунистите?Баце е спец по ПРа :) Нема да направи такава глупост пред изборите баш - да подкрепи правителството и ДПС баш преди да паднат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 50 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Не разбрах. Какво се е усетил Баце?Баце искаше да го гласува, комунистите ги препънаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 45 rate down comment 2
LuckyYou
преди 9 години
ИСКАМ ДА ЗАБЕЛЕЖИТЕ СОФИКС КАК СЕ ИЗСТРЕЛЯ СЛЕД ИЗКАЗВАНИЯТА НА МЕСТАН И НА ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 15
data
преди 9 години
По скоро Боце се усети и не им се върза на играта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още