IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Финансовият министър е разговарял с оманските акционери и е потвърдил, че ще им бъде даден шанс да набавят капитал в банката

12:59 | 18.07.14 г. 48
Държавата ще се намеси в КТБ само ако акционерите не осигурят ресурс

Държавните институции ще се намесят в набавянето на ресурс за Корпоративна търговска банка (КТБ), но само тогава, когато стане ясно, че сегашните акционери в банката няма да осигурят необходимите средства. Това става ясно от съобщение на финансовото министерство, в което се казва, че министър Петър Чобанов е провел разговор с оманските акционери в КТБ.

Както е известно, Държавният резервен фонд на Султаната Оман притежава дял от около 30% в КТБ. Банката беше поставена под специален надзор преди около месец, като от тогава активно се обсъждат варианти за нейното бъдеще.

В телефонния си разговор с изпълнителния директор на фонда Абдулсалам Ал Муршиди Чобанов е заявил, че „се спазва законът и ще се даде възможност на сегашните акционери да осигурят необходимия ресурс (капитал и ликвидност), като държавните институции ще се намесят съобразно правомощията си по закон само ако акционерите не успеят“.

Той е посочил, че намирането на частно решение на проблема, което да не ангажира публичен ресурс, е най-желаният изход от създалата се ситуация.

В разговора са били отхвърлени спекулативните тези, наложени в последните дни, че акционерите не са поканени да участват в намиране на работещо решение относно банката, се казва в съобщението на министерството.

По-рано днес лидерът на ДПС Лютви Местан отново настоя за консенсусно решение за съдбата на КТБ. Той беше категоричен, че ако се намери бизнес подход по въпроса, партията му би го приветствала.

„Напоследък чувам, че има омански фонд, който да бъде в състояние да покрие финансовите проблеми на банката. Чудесно, нека да се даде шанс и за бизнес решение на казуса“, каза Местан. Той обаче беше категоричен, че политиците не трябва да се правят, че „казусът не се търкаля“ в публичното пространство.

„Прекалено много интереси са засегнати на български граждани и на коректни кредитори“, каза Местан. Той допълни, че за некоректните кредитополучатели трябва да последва разкриване на банкови тайни, намеса на специализираните органи, преследване "до дупка" от страна на държавата.

На този етап основният въпрос, който все още не е решен на политическо ниво, е дали в КТБ да бъдат гарантирани само депозитите до 100 хил. евро, както предвижда законодателството в момента, или със специален закон да бъдат защитени всички вложения.

Управляващите изтъкват като основен аргумент да се връщат всички средства това, че държавни и частни фирми, засегнати от проблема, внасят в държавната хазна 1,5 млрд. лв. такси и данъци. Ако проблемът не се реши, държавата ще губи стотици милиони левове на година.

Освен това в тези фирми са наети 75 000 души, които при евентуална загуба на работни места ще натежат на социалната система, посочи преди дни финансовият министър Петър Чобанов. Според министъра е необходимо да се преценят разходите и ползите, и затова в подобни случаи в други страни е било вземано решение за защита на всички вложители.

Всичко по темата за КТБ четете тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 33 rate down comment 11
абитуриент
преди 9 години
Чобанката е ного свестно момче.....!!!!.....АДМИРАЦИИ.....!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 42 rate down comment 0
Didkata
преди 9 години
Явно живееш в някоя пещера, щом се интересуваш от КТБ пък не знаеш кой е одитор. Отиди на сайта на банката и си свали отчета. Въпреки че едва ли ще ти помогне особено...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 36 rate down comment 2
alpes
преди 9 години
До #20-Докато БНБ каже колко пари трябват.Тука не се тутат акционерите ,а БНБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 53 rate down comment 6
popo323
преди 9 години
Мен лично няма какво да ме убеждавате , на мен особено за КТБ не ми пука , имам пари там , но не са някакви огромни суми . Но просто се изумявам от наивността на хората и от желанието им измислени събития да станат истина , още следващата седмица този омански фонд ще е забравена измислица . Вие да не би да мислите , че акционерите вече над 20 дена не виждат какво става . Те ако искаха да налеят милиарди отдавна да го бяха заявили , няма кой даде милиарди освен държавата , и то от заеми на гърба на всички . Всичко останало си е измислица и съчинения .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 38 rate down comment 9
ert
преди 9 години
Някой знае ли кой е одитор на ГФО на КТБ?Едва ли е някой, който работи само за неква мизерна бугарска заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 38 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Я му прочети постовете и ти си помисли има ли смисъл да му обясняваш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 45 rate down comment 5
popo323
преди 9 години
Абе човек толкова ли си наивен , какъв одитор , какви пет лева , когато играят милиарди . Всеки можеш да купиш или заплашиш . Познавам една счетоводителка която работи по мините на Ковачки , да не мислиш ,че има голям избор какво си съчинява или подписва . Знаеш ли ,че познавам данъчни които получават ясно указания коя фирма да ревизират и какъв резултата да и изкарат , прикриват милиони , и то за едното нищо . Просто им нареждат и те за едната заплата и страх от уволнение изпълняват всичко . Да ти разкажа ли един случай от скоро за една организирана група в банка ДСК , от служители в клона , които мамят пенсионери с кредити и дават необезпечени кредити срещу 50% от сумата . В клона от шефа до касиера всички са организирани в група за измами . Свързахме се с шефа им по вътрешна сигурност , ослуша се отвсякъде , нямали записи от камерите , пазели ги по седмица . То какво чудо е , не е за описване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 40 rate down comment 11
ert
преди 9 години
Я пак си помисли, дали е възможно печалбдата да е само на хартия и да е счетоводен трик? Тази банка одитор има ли? Този одитор трева ли пасе?Отделно банков надзор имаме ли? Отделно и КФН имаме.Може ли всички да са слепи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 38 rate down comment 3
ert
преди 9 години
Имам един въпрос, значи чакаме сега акционерите да рефинансират банката.Не ми е ясно, до кога ще ги чакаме да се наканят и да вадят свежите пари?Защото така може и година да ги чакаме, а те все да умуват и да се стискат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 38 rate down comment 18
popo323
преди 9 години
Ще напиша още един коментар ,защото се изумявам на глупостта на повечето хора . Първо правите ли разлика между капитал на акционерите и депозитна маса в една банка . Банката може да е направена с примерно 50 милиона капитал на акционерите , а пък после да е набрала милиарди от депозити . Ако тази банка официално в момента е на загуба от 3,5 милиарда , мислите ли ,че наистина през годините е имала тази печалба която обявява . Цветан Василев си съчинява някакви цифри от дивиденти от стотици милиони които ужким е реинвестирал в тази банка . Но тя няма как сега да няма никаква наличност , а пък да е имала тези печалби . Всичко е било счетоводен трик . А пък затози омански фонд , наясно ли сте кой стои зад него , може султана и да не е чувал , той няма как да възстанови милиардите от депозити които в голямата си част са раздадени ,като лоши кредити . Единственото което има в момента банката са добрите кредити които се погасяват, но те дали са и един милиард ,не е ясно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още