IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Миков е новият председател на БСП

Новият лидер получи 377 гласа на балотажа

20:25 | 27.07.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Миков по време на вота днес. <em>Снимка: БТА</em></p>

Миков по време на вота днес. Снимка: БТА

Михаил Миков бе избран за председател на БСП с 377 гласа. Новият лидер бе избран на балотаж, след като по-рано днес  744-те гласували делегата не успяха да изберат новия председател с един вот.  

За другия претендент на балотажа - Драгомир Стойнев, гласа си са дали 333 делегати на конгреса на партията.

"Трудното започва сега", заяви пред БНТ Миков. "БСП е една променяща се партия, ние постоянно се променяме и още ще се променяме. Големият въпрос е тази промяна да дава нещо добро за България". 

„Искам да благодаря на всички тези членове, симпатизанти, които в тежките 25 години бяха заедно с БСП. Искам да благодаря на вас като членове на Конгреса за това, че вие отговорно изпълнихте вашия дълг, на всички кандидати, които участваха честно и мислеха преди всичко за партията. Това е състезание на за партията, а не за нас”, заяви още Миков и обеща партията да постигне "достоен резултат за 120 годишната партия”.

„България има право на друго бъдеще, защото еднодневните политици не могат да бъдат тенденции”, посочи още новият лидер на БСП.

В редовния вот той получи 167 гласа, което прави 22,48 %, а Драгомир Стойнев остана втори със 126 гласа или 16,96 %.

Изненадващо за мнозина анализатори трета бе Корнелия Нинова със  119 гласа – 16,02 %. Янаки Стоилов бе със 103 гласа или 13,86 %, а Мая Манолова получи 83 гласа – 11,17 %. Георги Гергов бе с 63 гласа – 8,48 %. Красимир Янков имаше 46 гласа – 6,19 %. Георги Кадиев е получил 29 гласа или 3,9 %, а Красимир Премянов е с едва 7 гласа или 0,94 %.

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула, България. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“. 

Миков се счита за близък до досегашния лидер Сергей Станишев. Народен представител е в 38-то, 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание от 5-и избирателен район — Видин. Депутат и председател на 42-то Народно събрани. От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Заместник-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г.

По-рано през деня в последната си реч като лидер на партията Сергей Станишев обяви, че се е стигнало до избор на нов председател, защото той е решил това и се оттегля, защото не иска заради негови грешки партията да търпи негативи. Същевременно той призна, че не е изпълнил мечтата си да види БСП самостоятелно в управлението и даде заявка за разговор с АБВ, за да противостоят заедно на ГЕРБ. 

Станишев се просълзи на четири пъти, спомняйки си за срещите със симпатизанти, от които запазил ценни дарове - джобен часовник, който ще предаде на наследника си, лентички от откриването на обекти, за които било осигурено финансиране от тройната коалиция, но не било останало време да ги открие, терлички и елечета за децата му.

Той поиска от новия председател да дава шанс, перспектива на кадрите в партията, но също и да търси отговорност. По думите му промяна в БСП ще има, когато се върне силата на политическия дебат и аргументи.

Станишев сподели пред делегатите, че преди години от избирател е получил красив джобен часовник със заръка да помни завета на Левски - "Времето е в нас и ние сме във времето". Днес ще го предам на новия лидер на БСП със същото послание, добави той. 

Междувременно Конгресът подкрепи кандидатурата на Станишев за следващ мандат председател на Партията на европейските социалисти . Предложението, което беше направено от трибуната от Георги Гергов, беше прието с мнозинство от присъстващите в залата.

В политическа резолюция от конгреса БСП се обяви против всякакви санкции срещу Русия във връзка с украинската криза. В документа се заявява, че БСП е за политическо урегулиране на конфликта в Украйна.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
***:) Ама що ли не ме очудва това...Даже не си направи труда да прочетеш кво съм написал-МИКОВ Е СПЕЦИАЛИЗИРАЛ ТАМ.Иначе-КАКТО АЗ НАПИСАХ Корнелия ми беше в Топ 3 за личните фаворити и бях за нея от тия дето бяха на последният кръг, даже предположих, че тя ще бие. http://goo.gl/IPZGzc коментар 6 от преди два дни. Личният ми фаворит не си го чувал никога, та за това нямаше шанс да стане. Корнелия също е доста опитна(макар и по-малко от Миков, но тя пък има други качества). Нямам проблем с нея, даже напротив. Ама ти, калъфче, отказваш да четеш...Тука преди 2-3 дни ми обясняваха, че не трябва да се пеня толкова...е как да не ти тегля една майна, *** с ***??? Да те питам и теб, както бегемана-ти две книги прочел ли си през живота си? Или както Костов коментира Боцко(подозирам си му фен)-трудно ли прочиташ две страници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
Slavvi
преди 9 години
Корнелия Нинова: Бих разкарала далеч ласкатели, кариеристи и подлизурковци Такива хора създават край теб изкуствена среда. Не можеш да усетиш естествения пулс на нещата, когато те заблуждават и ласкаят единствено заради личния си интерес.Тази жена е повече мъж, от който и да е от членовете и симпатизантите. И не е специализирала във Франция, Италия, САЩ и не е преподавател по право. Сигурно и не е толкова опитна като член на доста комисии и т.н. политически подлизурски назначения. Той и Волен е шеф на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Това прави ли го достоен политик? Какви са заслугите на Михов като министър и член на комисии? Много ме кефят еФтините ти манипулации.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да..прав си...а и като се замисля-едните имат неприятното качество да умират повече, но пък другите емигрират много по-често:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
SSIW
преди 9 години
Хахах;)) Е, точно тука се вижда стратегическата мисъл на ръководството: и при най-бегъл поглед към демографската картина на нацията се вижда, че "бабите" са по-перспективен и интересен "таргет" от "младежите" ;)) Иначе за достойнствата на Корнелия като жена , няма да споря ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Слави, кафява пляка тече от твоята уста...сигурно *** с това те е закърмила. Видял си квото ти е кеф да видиш в поста ми. Аз лично го приемам негативно(поста). Както казах-на Миков нищо му няма, освен, че не е лидер-сиреч: не става за тая работа. А съм сигурен, че и майка Тереза да бяха избрали дребните човечета пак щяха да плюят.Миков е добър юрист-със специализации във Франция, Италия и САЩ няма как да си лош. Макар, че това от нета го знам. Това което знам не само от нета-преподавател по право(не-не ми е преподавал на мен). Добър бюрократ и политик-просто щото е юрист с опит в политиката и в бюрокрацията-председател на НС, министър, член на доста комисии...все неща, които с един-два клика на мишката и едно ровене в гугъл можеш да погледнеш.А за Стоичков си на 100% прав-перфектен футболист, но за треньор не става. Разбира се ти разлика между лидер и треньор не правиш-макар, че той 94та е бил лидер. Просто не е читав треньор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да, ама ако знаеш колко младежи щеше да привлече...Нали Кутев викаше, че по полов или по кръвен път...е тя има данни за възрастта си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Slavvi
преди 9 години
"Иначе-на човека нищо му няма-добър юрист и опитен политик, просто не ми прилича ама грам на лидер........за второто може и да бъркам щото е чудесен бюрократ"=======================В грешка си. Човека е идеален. Избраха го, за да изпият паричките, които си раздадоха на фирмите. А кой по-добър лидер за масата от Миков? Нема друг подходящ.Ама си прав за друго. Нищо му няма на човека. Такива четки си му ударил, че съм убеден, че си му харесал вкуса на вчерашната манджа, изядена директно от извора. То не беше опитен юрист, добър политик и чудесен бюрократ. Кафяв мед ти капе от устата......Като чета такива като теб, винаги давам пример със Стоичков, че и на него нищо му няма. Перфектен футболист, но за лидер и треньор не става. Сещай се защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
SSIW
преди 9 години
"Даже Корнелия щеше да ми влезе в топ 3, даже беше моята прогноза, но явно не съм познал."------------------------------Бабите нямаше да гласуват за някаква "върти-опашка" (при представителките на нежния пол, критиката към себеподобните е унищожителна), вероятно това обстоятелство, също е било отчетено ;)) Така си мисля, ест. може и да бъркам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
dr.5rov
преди 9 години
Михов ще се хареса на онази част от населението, която търси един по-спокоен и умерен тон в политиката. Ще се хареса на тези на които им е омъзнала политическата истерия от последните години.Но аз лично не мисля, че той може да направи много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
е ти си си хейтър, както знаем, но и аз предпочитам Корнелия пред Миков. Даже Корнелия щеше да ми влезе в топ 3, даже беше моята прогноза, но явно не съм познал. Иначе-на човека нищо му няма-добър юрист и опитен политик, просто не ми прилича ама грам на лидер, който да може да поведе неутралните след себе си и да обедини крилата и центровете на власт...за второто може и да бъркам щото е чудесен бюрократ.А Кадиев се харесва само на хора извън БСП просто щото плюе по БСП. АБСОЛЮТНО никаква друга причина. Нито житието му, нито битието му предизвикват симпатия. По същата причина в тоя сайт съм чел хвалби за Т. Дончева. Орешарски май ще дойде прав накрая-не е важно как се управлява, а от кой-е...тук е същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още