IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на КТБ е обявен за международно издирване от Интерпол

13:31 | 26.08.14 г. 34
Автор - снимка
Създател
Съдът запорира имуществото на Цветан Василев*

Мажоритарният собственик на поставената под специален надзор КТБ Цветан Василев е обявен за международно издирване във всички страни членки на Интерпол, а в същото време имуществото му е запорирано, съобщиха от прокуратурата.

Имуществото му е запорирано с решение на Софийския градски съд от 22 август по искане на прокуратурата.

Запор и възбрана има наложена и на имущество на няколко лица, сред които са подуправителят на БНБ Цветан Гунев и част от ръководството на КТБ - Орлин Русев, Александър Панталеев, Георги Зяпков, Маргарита Петрова, Мария Димова и Борислава Тренева.

Наложеният запор е резултат от дейността на съвместен екип между Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата по казуса с КТБ, съобщиха малко по-късно от Комисията на сайта си.

СГС е забранил разпореждането с цялото имущество на Василев - дялове в търговски дружества, недвижими имоти и автомобили. Двата самолета, които са на разположение на Василев, не са обект на обезпечителните мерки, тъй като са притежание на търговско дружество, в което той и съпругата му имат мажоритарен дял, посочват от комисията.

Василев е обявен за международно издирване на 28 юли със съдействието на Евроджъст, уточняват още от прокуратурата.

Българските представители в Евроджъст са съдействали при подготовката на молбата за правна помощ за призоваването на Цветан Василев с оглед на данните, че той се намира във Виена.

С писмо от 29 юли от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество” - МВР прокуратурата е уведомена, че Цветан Василев е обявен за международно издирване в ШИС и в Интерпол.

След като данните постъпват обаче в Шенгенската информационна система и "Интерпол", се получава справка, извършена в националната база данни на Австрия, според която Василев не е известен на австрийските власти.

Няколко дни по-късно делото срещу длъжностните лица от КТБ е заведено в системата за управление на казуси на "Евроджъст" и ще бъде официално докладвано на пленарно заседание на колегията.

На 13 август до МВР е изпратено предложението на Иван Гешев, наблюдаващ прокурор по досъдебното производство, с което се иска обявяването на Цветан Василев за международно издирване и временно задържане под стража с оглед на следваща екстрадиция за България от територията на всички държави членки на "Интерпол".

*Новината е актуализирана с информацията от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Още новини от Dnes.bg

Темата за КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 2 rate down comment 0
gmgoiko
преди 9 години
Цветан Василев това звучи гордо..., щом цялата шайка са се впрегнали да го гонят и международно чак. Недейте да забравяте, че друга банка като КТБ нямаше. Всичко е дирижиран сценарий от Доган, Станишката и марионетки като Бареков. Оздравяване на банката е единствен логичен развой на събитията, и парите от червените кредити да станат предсрочно изискуеми с указ :), а Искров да основава партия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Цецо е креативен. Това е достатъчно за мен, за да му пиша един голям плюс. Човек който създава и заграбва ресурси за да създава, винаги има един плюс от мен, Човек който само руши и паразитира не мога да приема, дори и да е заграбил в пъти по-малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
За мен симпатични лица в тази история няма , всичко е борба в една групировка за надмощие . Въпроса е кога ще бъдат прибрани всички по арестите , лошото е ,че трябва и един главен прокурор да приберат първо . В дъното е аферата Костинброд е безумната алчност на кръгове в БСП и ДПС да дойдат на власт с всякакви средства . Е успяха за кратко с измама , но съсипаха не само банката , но и държавата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ми нали и аз това казвам бе. Много ясно че е към свързани фирми ама кво от това? Тия фирми докато работят, печелят, развиват икономиката и си връщат дълга с лихвите, ми не е толкова зле. Разбирасе че предпочитам Виваком да е на Цецо и да се развива, вместо да е на някой си, който основно продава сградите и съкращава хората. Но да, сега като го наритат, ясно е че кредитите ще спрат да се обслужват. ОБАЧЕ, бизнесите са си там и са работещи. Та ... целия номер е, как държавата да се разплати с хората, а КОЙ да прилапа тези работещи и печеливши бизнеси БЕЗ МАНГИЗИ И БЕЗ КРЕДИТИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 9 години
"най-лесния начин да обереш банка е да притеваш една"Василев е чел точно тази книга май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Абе дали е обръснал мустака , или не ! Това е основният въпрос ? :) За времето в ЮАР сигурно е хубаво . А истината ще изскочи в момента в който започне да се разплита кой какви кредити е взимал и срещу какво . Тази банка има под 1% кредити към дребни клиенти , всичко е към свързани фирми , там е разковничето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 9 години
Първия ти смислен пост :) Абсолютно е така. В цялата купчина л**на, Цецо просто ми е най-симпатичното :) Което не значи че не е ...:)Цецо не е точно "откраднал". Той използваше наши и държавни пари за да придобива самия той бизнеси. Стига да успява да ги развива и управлява така, че да печелят и да ни връща парите с лихвите, това не е толкова лошо. В края на краищата, по-добре тези бизнеси да са на Цецо и банката му да дава на нас големи лихви, вместо да са на австрйци, франсета и т.н. и парите да изтичат от България. Това, че държавата е създала един супер богаташ, който развива икономиката и плаща данъци не е толкова лошо. Цецо обаче почна да става прекалено голям и поиска да си купи цялата държава и за това изяде дървото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Колкото е безспорно, че Цецо Вас не е невинен, толкова безспорно е и че държавната машина гътна банката, както и че конкретните обвинения срещу него, заради което е заповедта, са нелепи. Просто доказването на истинските му престъпления е много по-трудно, а и за да стане, трябва да излязат на яве и неща и хора, за които държавата не иска да излизат на яве. Та.. за това в този казус симпатията ми е по-скоро на страната на Цецо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
popo323
преди 9 години
Хора бъдете реалисти , Цв В не е светец , макар да го има изографисан на икона . Той играеше заедно с Доган , Пеевски и Цацаров. Началото на конфликта се крие някъде в края на 2013 год , когато беше осуетен опита на ДПС , Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС . Така тази група не успя да се добере до лост да влияе на определени разследвания , скриване на дела , шантаж над други . По същото време се опитаха потайно да отнемат контрола на Цв В. върху фирмите Пеевски на които е отпуснат кредит . Цв В. имаше дял от 51,1 % от всяка фирма на Пеевски на която е отпускал кредит. Пеевски се опита да им вдигне капитала , без знанието на банкера , но не успя . Тук някъде е възникнал основният конфликт , който по късно ескалира . В Биволъ има статии за това с документи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Ето сега ти го качиха и вече предполагам си се успокоил :) . Всяко нещо си има технологично време , макар че така и не разбрах , какво чак толкова значение има точният част на качване , та така се активизираха разни да го оправдават и да обявяват пак някакви конспирации от прокуратурата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още