IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Цветан Василев стана обвиняем по случая с КТБ

В края на юли е издадена и европейска заповед за ареста му, съобщиха от прокуратурата

15:02 | 12.08.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И Цветан Василев стана обвиняем по случая с КТБ

Мажоритарният собственик и председател на надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев е привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери. Това е станало още на 28 юли в условията на задочно производство поради факта, че не е известен адресът на Василев.

Началното обвинение на Василев е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19.06.2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор) да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че след поставянето на КТБ под специален надзор на 20 юни от централната банка обявиха, че тази сума е изчезнала от банката. Главната счетоводителка Мария Димова е с мярка за неотклонение "домашен арест",  а изпълнителният директор на банката Орлин Русев излиза на свобода под парична гаранция от 10 000 лв.

На 28 юли, веднага след привличането му като обвиняем, по отношение на Цветан Василев е издадена Европейска заповед за арест /ЕЗА/ и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система /ШИС/. Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на „Интерпол“, съобщават от ведомството. 

Разследващите са взели решение финансово-счетоводна експертиза да бъде възложена на "международна организация с безспорен експертен опит". В момента тече цялостна оценка на банката, възложена на "Делойт одит", "Ърнст и Янг" и "Афа", която се очаква да приключи до 20 октомври.

От прокуратурата съобщават още, че са намерени и иззети документи, укривани от квесторите в банката. Намерен е и кашон със скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества с прикрепени към тях бележки с текст „да се махнат при проверка", „да не се дават на одиторите" и др. подобни.

Иззети са и 14 броя чували с нарязани /шредирани/ оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни 2014 г. (ден след решението на УС на БНБ за поставяне на КТБ АД под специален надзор). Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката, поясняват от обвинението. Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване /след съответно разрешение на съд/ в помещение в сграда в столицата.

Разследването по делото обаче няма отношение и по никакъв начин не влияе на осъществяването на специалния надзор спрямо банката. Разследването не е фактор, с който е необходимо да бъдат съобразявани решенията на компетентните органи за изплащане на депозитите, подчертават още от прокуратурата. 

Всичко по темата четете тук!

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 1 rate down comment 0
Solomoon
преди 9 години
И пуснаха касиерката на КТБ....що така, нали уж тя и онази другата женичка бяха "големи престъпници" !?http://hashtag-bg.com/articles/12349/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D0%B2-%D0%B5-%D0%B2-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%8F-%D0%BA%D1%82%D0%B1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
LUBA6A2014
преди 9 години
черните маймуни от Южна Африка успяха да изритат белите колонизатори,но в чалгарийската *** няма кой да нарита ***!!!най ме развеселява фактЪт,че си свикнахте с тяхната тирания,грабежи,убийства и си ги делите(след клонинга на партията убийца бкп) на гербери,депесари,атакисти,реформисти...робско племе със 7 вековен трудов стаж...ръгайте чушки в бобЪ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Престъпник, но една от машите на Десе, заедно със съда, прокуратурата и полицията ни обират, но ни манипулират и успешно прехвърлят гешевтите си от болната на здравата глава и като крещят 'дръжте крадеца" и успяват, за седми път им избират червените и депесе протежета и разни други бареци, рефарматори, сидероци и още 43 маскароци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
ами дава интервюта за тамошните вестници. Не, че е гаранция, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
да бъдат съдени? Така ли си го спомняш:) "Пламен Галев е арестуван през декември 2008 година заради заплахи срещу журналистка. През 2009 година е заведено дело срещу него за изнудване, средна телесна повреда и принуда. "Тия мутри, дето ти ми ги хвалиш все едно съм бил в чужбина последните 10 години и не знам какви ги е творил Боцко нямат много отношение към случая Галеви-полицията ги е разследвала по времето на Тройната коалиция, а главният прокурор(назначен от БСП) ги осъди. Но иначе "добре, че дойде ГЕРБ". Абе тук да не е сборище на илитерати? Хвани прочети малко, щото очевидно имаш пропуси, кой какви правомощия има в тая държава и като ти се изцепи мутрата от телевизията някаква глупост да ти стане ясно, че могат само таксиметрови шофьори и фризьорки да му симпатизират...и ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
popo323
преди 9 години
Ако такива са управлявали завод , то той отдавна е разграбен и разпродаден . Да не братовчед на комсомолеца Банев , че и той назначи една неграмотна секретарка за изпълнителен директор на Полимери и резултата бързо се видя . Всички виждат какво е Солвей соди Девня в момента , и всички виждат какво е Полимери . Там до където се докоснат крадливите ръчички на старите бесепари , става веднага страшно . Дори страшно не е точна дума , просто следва пълно разграбване и фалит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Усещам как ще бъдеш определен като *** от деветосептемврийчето, което управлявало харизан му завод със стотици семейства и изпълнявало решенията на ЦК. Благодарение на това, мисленето му е на принципа "който е срещу БКП и БСП е ***" :)))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
БСП и неговите функционери създадоха братя Галеви . Те изградиха и функционираха само благодарение на комунистическата мафия през годините , в лицето на Станишев и съдружници . Добре че дойдоха ГЕРБ на власт за да бъдат осъдени . А избягаха защото поредният услужлив и корумпиран съдия , бесепар ги пусна под гаранция с ясното съзнание , че те няма да се върнат доброволно в затвора . Нямо по голямо зло за България от наследниците на БКП , дърташката мафиотска партийка БСП , създала цялата организирана престъпност в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 0
ДесеткиЛевове
преди 9 години
Да, той редовно се обажда но как разбра че го прави от Виена?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
1111@
преди 9 години
Джакпота е в 14-те чувала с нарязани документи.Колко ли струва този "***"?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още