IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо две трети от българските работници са стресирани от претоварване с работа

Всеки ден по 20 на сто от българските работници не идват на работа, сочат данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България

18:00 | 20.10.14 г. 23
Близо две трети от българските работници са стресирани от претоварване с работа

Малко над 65 на сто от българските работници се стресират заради претоварване с работа, на 40,5 на сто не им стига времето, а над 20 на сто са изложени на психически или физически тормоз по време на работа, сочи изследване, цитирано от БТА.

Половината от работещите у нас мислят, че стресът не се контролира там, където работят, и само 9 на сто смятат, че се извършва добър контрол.

Относително най-болни вследствие на работа са наетите в секторите образование, хуманно здраве и социална работа, добивна промишленост. Най-малко се оплакват от здравословни проблеми в секторите селско, горско и рибно стопанство, търговия, ремонт на автомобили и административни и спомагателни дейности, сочат резултатите от национално изследване на Главна инспекция по труда от 2012 г.

От обща умора и здравословни проблеми поради стрес най-засегнати са работещите в образованието. Най-много проблеми със съня имат работещите в сектор "хуманно здравеопазване и социална работа" и преработваща промишленост и отново в образованието. Тревога, породена от работа, най-често се среща в секторите образование, хуманно здравеопазване и социална работа, както и в държавното управление.

Младите хора се оплакват от стрес по-често от по-възрастните работници, сочи анкета сред българските работници.

Работещите, които не извършват ръчен труд, са по-склонни спрямо тези, които извършват ръчна работа, да казват, че случаите на стрес не се контролират добре на тяхното работно място (54 на сто спрямо 40 на сто), сочат данните от паневропейско проучване през 2013 г.

Всеки ден по 20 на сто от българските работници не идват на работа

В нашите компании практика е 85 на сто от работодателите да се оплакват от работниците и служителите си, защото всеки ден 20 на сто от персонала по някакви причини не идва на работа, коментира за БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Друг феномен, по думите му, е свързан с масовите епидемии, които обхващат работниците в България - например по гроздобер, розобер или при брането на череши. Тогава българските труженици си взимат по три дни болнични, платени от работодателя, за да свършат личната работа.

Според Велев оплакването от претоварване е свойствено за българина, защото той и без това се определя като най-нещастен във всички класации. Същевременно всеизвестен е фактът, че у нас производителността е четири пъти по-ниска от средноевропейската при работа с едни и същи машини, коментира Велев.

Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия, коментира, че работещите в дружествата от металургията не са подложени на стрес от несигурността за работното си място заради стабилните темпове на развитие на отрасъла, за разлика от заетите в енергетиката и други непреструктурирани сектори.

В металургичния бранш все повече работните места се "извеждат" от цеховете към компютърните зали и това вече не е браншът на хората с ниско образование. В металургията отдавна всяка година на браншово ниво се организират обучения по безопасна работа. Производителността на труда се увеличава на базата на въвеждането на нови технологии, категорична е Паунова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
В същност производителността, противно на това, което пише в учебниците се измерва през парите, през оборота който създава една стока срещу определени часове работа. И то няма и как да се измерва по друг начин-ако ми кажете как да сравните производството на матрьошки във Франция и Германия от една страна и Русия от друга...Ако ще като китайци да работите пак няма как да го докарате като немците:) Просто щото те продават на други цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
хахахахахахахаха:)Държавата на комунистите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
Малко пресилено ми се вижда 20% да не идват на работа всеки ден. Но е факт че в БГ всеки може да си вземе болничен. Отива човек при Джипито и му казва че е уморен, а работодателя не му дава отпуск. Веднага му се дава болничен. Работодателят плаща първите 3 дни, но след това болничния се заплаща от НЗОК. Т.е. докторите източват касата по този начин, а след това се оплакват че не стигат парите. Горното го казвам от личен опит в миналото.Имахме случай на времето, една жена постоянно беше "болна". Накрая донесе болничен лист с дата следващия ден от началото на болничните. Подадохме жалба до лекарския съюз, от там провериха и казаха че това е грешка на лекаря, а не на жената и тя има право да си ползва болничния. Жената донесе и ПЕТОРНА експертиза че един месец по-рано е имала ОВИ. Как го установиха това българските лекари още ми е чудно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
Longin
преди 9 години
"....при 4 пъти по-ниска производителност, се получават 10 пъти по-ниски заплати :"мит! всъщност до 7 пъти по ниски, и това спрямо Германия(с която мнооого обичаме да се сравняваме- а спрямо средното за ЕС около 3 пъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
deant
преди 9 години
това ми хареса:) всъщност, явно тука има много малко хора, които имат фирми с няколко подчинени. ПОвечето пишещи тук са на заплата някъде и за тях работодателя и чисто въплащение на дявола. За мен тая мантра за производителността е простотия, защото тя се изчислява не в обем продукция, а в реализирана цена на продукцията. Т.е. аз мога да произвеждам повече продукция от аналогична германска фирма, но печалбата ми да е в пъти по-малка. Да ама не. Моята продукция може да е равна по качество или дори по-добра, обаче никога на нашия пазар няма да бъде реализирана на германска цена. Това сравнение между регионите е абсолютна простотия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Абе пак си комунист! Ако даваш аванс на 1-во и плащаш като едно време на 22-ро число зплати си комунист! Ако не плащаш - пак си комунист! Ако правиш бизнес, си комунист! Ако не правиш, пак си комунист! Ако правиш бизнес от 20 години си комунист, защото тогава само комунисти са можели да почнат! Ако си отскоро, си комунист, защото си човек на Станишев и Местан! Ако ти върви бизнеса, си комунист, защото в България сямо комунистите успяват! Ако не ти върви, си комунист, защото това не е като едно време при Т. Живков! Каквото и да правиш, все си комунист! Хахаха... !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Мога да ви кажа и още, че от това страдат и коректните фирми, защото са поставени в нелоялна конкуренция с такива ***, които смъкват цената благодарение на това, че някой не плаща извънредни или изобщо заплати. Моля не слагайте всички работодатели под общ знаменател! Просто помогнете и сигнализирайте когото трябва, защото само работниците могат да оправят този проблем. Няма как аз да сигнализирам за мой конкурент, дори да знам, че го прави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
deant
преди 9 години
всъщност проблемите са двуостри. работниците имат задължение да работят от 8 до 17 (примерно) 8 часа законорегламентиран труд. Как може да си много натоварен за 8 часа? В тях се включва и обедна почивка 1 час и примерно още една почивка от 30 мин или две по 15. Т.е как може работника да е претоварен ако той работи по законно регламентираните норми? Сега ако работника работи извънредно допълнителни часове, след тези 8 или в почивните дни, трудът му следва да бъде заплатен по съответно законово регламинтиран ред! Също така, това си е доброволна договорка! Никой не може да задължи никого да му работи извънредно! Съответно ако някой не е бил обещетен за извънредния труд има съответни органи, който могат да бъдат сигнализирани. Е питам аз, защо работника позволява да бъде мачкан? В моята фирма НЯМА нито един НЕПЛАТЕН извънредно час! В моята фирма има работници със стаж в МОЯТА фирма над 15 години! Мисълта ми е: като видите некоректен работодател... не подвивайте опашката и после да се оплак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Повечето ни БГ работодатели за заченати от комсомола, ДС и партията. Съответно уменията им за нормален бизнес са твърде ограничени. Ако си собственик и мениджър на място - няма да се оплакваш от работниците, а ще управляваш добре и ще създаваш добри условия за работа.Ама те по стар партиен тертип - все някой друг им е виновен на комунократите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
ммм ньет, ако нашите бачкаха като немците ехеее ....... те наще винаги са се "преработили", а от кво ? .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още