IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Банковата система не е застрашена

При несъстоятелност на КТБ държавата ще трябва да изтегли нов дълг в рамките на 1,5 млрд. лв. за плащане на гарантираните депозити, коментира банкерът

11:33 | 23.10.14 г. 21
Хампарцумян: Банковата система не е застрашена

Банковата система не е застрашена от случая с КТБ, а най-вероятната хипотеза за развитието му е отнемане на лиценза на банката и несъстоятелност. Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България и изпълнителен директор на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян пред bTV.

Той посочи, че БНБ е независима във вземането на това решение и правителството не би трябвало да се намесва.

Според него при хипотеза несъстоятелност за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1,5 млрд. лева, а останалите около 2 млрд. лева банките са заделили от печалбите си от 1998 година насам.

За другия вариант – оздравяване на банката, Хампарцумян каза: „Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева”, подчерта Хампарцумян.

Той заяви, че когато средствата станат разполагаеми, вероятно дребните вложители в КТБ ще имат достъп до тях не само в клоновете на КТБ, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, „за да няма стрес и напрежение в системата”.

Хампарцумян беше категоричен, че фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, каза още банкерът. Те са направени от хората, които са управлявали банката”, посочи той и напомни, че Оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Той определи случая като „криминален” и каза, че Василев не е управлявал банката добре.

По думите му установената дупка от над 4 милиарда лева в банката представлява това, което одиторите очакват да липсва към края на годината на база обезпечения и обслужвани кредити. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.

„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби”, коментира той.

Банкерът каза, че освен ръководството на КТБ вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период.

Банковата система не е застрашена, коментира още финансистът. И посочи, че начинът, по който е работела тази банка, е в противоречие с начина, по който работят всички останали банкови институции. По негови думи няма да има негативни ефекти върху икономиката, защото банката не работи вече четири месеца, а досега няма такива сигнали.

Директорът на „Уникредит Булбанк” не вярва, че евентуална несъстоятелност на КТБ ще има ефект и върху лихвите по кредитите в другите банки. Той каза, че те се влияят индиректно най-много от лихвите в еврозоната и тенденцията е лихвите да са ниски поне в следващите няколко месеца.

„В момента депозитите продължават да растат, което означава, че системата работи добре и хората имат доверие в нея. Това обаче означава и че хората не се чувстват достатъчно уверени в икономиката и в това да потребяват и инвестират“, коментира Хампарцумян.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 13 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Г-н Хампарцумян, не ви ли е страх, че може и вашата банка да я одитират по тоя начин? Или вие и другите банки обещахте да слушате? .. Лоша шега. Но, е добре банкерите да се замислят по тоя въпрос. Щото когато мечката играе в съседната къща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
И банки които нямат какво да крият , трябва веднага да поискат тези три чужди одиторски фирми да извършат и пълен одит на техните банки . БНБ отдавна трябваше да е вкарала чужди одитори във всяка наша банка , това трябваше да стане още преди поне няколко месеца . В момента в който излезе първоначалният одит за липси от 3,5 милиарда в КТБ , трябваше да е наредена същата ревизия и в другите банки . Поне ако ще фалираме да е наведнъж , а не всяка година нова банка и нови преживявания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
Как е възможно въобще нещо да е стабилно при откраднати 4,2 милиарда . Защо досега не са започнали масови арести и запори на имущество на лицата стоящи зад фирмите откраднали тези пари . Всеки час забавяне дава възможност да изчезват някакви пари , които евентуално биха могли да се спасят . Че парите бяха откраднати това е ясно , но защо не се опитат да спасят каквото могат , защо се крият лицата откраднали парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 19 rate down comment 3
Людени
преди 9 години
БаММковата система е по-стабилна от всякога .... казва се няколко пъти в изказването на гусина-баМкер !Може някой да е пропуснал част и да не е разбрал !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 1
Jorkata
преди 9 години
Когато банкер ти каже "добър ден" - обърни се и виж къде е слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 26 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
К'во да каже човекът ,все едно да си рита канчето ,След тоя случай ,едва ли някой вярва на тез "институции"...Сега ще почнат във всички медии да ми се увъртат капацитетите ,да се мазнят на БНБ и да искат парче от баницата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 3
bulgar
преди 9 години
ами да, ако в 2,3 или 4 банки се разхвърлят, то дори няма да се налага и да се осигури 100% наличност на тия пари. много хора просто ще си оформят депозити в тия банки. да не би като платят гарантираните, да си носят У мазето.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 31 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
хората ще погнат ЛХ, колкото погнаха и Иван Искров за това че ги подвежда и разиграва от началото на историята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
С две думи,откраднахме едни пари от хората и държавните фирми и сега държавата и гражданите трябва да ги платят.Наказан ще е само бушона Ц.Василев. Така се стимулират всички банки да използват тази схема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
Karo
преди 9 години
Банковата ни система е много стабилитетна, шъ знаите ...То и КТБ беше стабилитетна, а на следващия ден нъцки.Г-н Хампарцумян сигурен ли е че няма и други кухи банки, за да говори така? Защото ако не е сигурен, по-добре да си замълчи, току-виж ощя някоя банка изпъши и после хората могат да го погнат за подвеждаща информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още