IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затвор за укриване на осигуровки и Конституцията

Смисълът на полагането на труд не е в осигуряването и това е както интуитивно вярно, така и припознато в конституцията ни според ИПИ

17:43 | 28.12.14 г. 21
Затвор за укриване на осигуровки и Конституцията

В края на миналата седмица парламентът гласува закона за държавния бюджет за 2015 г., в който, вече по традиция, се промъкнаха десетки промени в други закони. Една от тях облича в правна норма отдавна предлаганата идея да се въведат строги наказания за работодатели, които укриват и/или не плащат осигуровки, включително и затвор.

„Облеклото” е с промени в Наказателния кодекс, пишат в свой коментар Десислава Николова и Петър Ганев от ИПИ.

Идеята за затвор за укриване/невнасяне на осигуровки периодично се появява в публичното пространство последните години – общо взето винаги, когато стане въпрос за сивата икономика и борбата с нея или пък за промени в пенсионната система, които евентуално да помогнат за свиването на дефицита в разходопокривния стълб.

Законът за бюджета все още не е публикуван в Държавен вестник, но все пак в доклада на бюджетната комисия може да се види предложението за промяна в НК. Накратко, работодателите носят наказателна отговорност, ако избягват установяването или плащането на осигуровки. Ако дължимите осигуровки са над 12 000 лева, работодателят го грози затвор от 2 до 8 г. и конфискуване на част или цялото имущество.

Сходен текст за промяна на НК беше обсъждан през януари тази година, като тогава той в крайна сметка не беше гласуван в парламента. Коментарът ни тогава остава релевантен и към гласувания текст в петък, затова и го препечатваме без промени по-долу.

През годините имаме няколко решения на Конституционния съд, които до голяма степен изчистват този въпрос. Накратко, КС вече се е произнасял, че правото на труд стои по-високо от правото/задължението на обществено осигуряване. Ето например един цитат от решение на Конституционния съд от средата на 2012 г. (Решение 7/2012), когато беше обявен за противоконституционен новоприет текст в Кодекса на труда, според който работникът следваше да бъде глобяван, ако работи без сключен трудов договор:

„... трудът в случаите на предоставяне на работна сила без да е сключен договор също е труд, който се защитава от чл. 16 и чл. 48 от Конституцията. Неговото полагане не следва да бъде толерирано, но и не може да бъде наказвано.”

Този текст, разбира се, се отнася до работниците, но все пак показва общото тълкувание на Конституцията, че правото на труд е изконно и не следва да се ограничава, било то и в опит да се ограничи сивата икономика. По-важното в случая решение на Конституционния съд е от 2000 г. (Решение 14/2000 – свалено от сайта на КС), когато се тълкува именно криминализирането на неплащането на осигуровки. В това решение конституционните съдии коментират правото на труд и правото на обществено осигуряване, като дават приоритет на правото на труд:

„При създаването на законовата уредба законодателят е длъжен да съобрази различието в целта и функциите на трудовото възнаграждение и целта и функциите на общественото осигуряване. Докато трудовото възнаграждение служи за ежедневно, актуално задоволяване на насъщните нужди на работника и неговото семейство (храна, подслон, лекарства), общественото осигуряване е насочено към задоволяване на такива нужди в един бъдещ, несигурен момент (пенсиониране, болест и пр.). Очевидно, ако гражданинът не получи днес заплатата си, за да се нахрани, вероятността да доживее до пенсия намалява.”

Забележете, че конституционните съдии не се притесняват да противопоставят двете „права”, тоест изконното право на труд и задължението (написано „право” за благозвучие) за обществено осигуряване. Текстът продължава така:
„...фактическата конкуренция, която възниква между правото на труд и на минимално трудово възнаграждение, от една страна, и правото на обществено осигуряване, от друга страна, законодателно може да бъде решавана само в полза на първото...”

Казано по друг начин, родната конституция припознава като неотменимо правото на труд и трудовото възнаграждение, като всичко друго е второстепенно – дали има договор, дали са платени осигуровки и т.н. В този смисъл, не може полагането на труд да води до лишаване от свобода – смисълът на полагането на труд не е в осигуряването и това е както интуитивно вярно, така и припознато в конституцията ни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 10 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
С подобна философия след още 25 години и огненият ти меч няма да те спаси от *** императоре! Българи няма да останат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Не държавата е виновна в случая. Не забравяй, че държавата това са И работодателите! Къде видя двойния стандарт? Вина в посочения от теб случай имат нейни СЛУЖИТЕЛИ а това е нещо различно. Подобни случаи както с крадящи ни работодатели така и с крадящи ни служители нямаше да има, ако парламента и съдебната система ни система функционираха в полза на цялото ни общество, а не само в полза на бизнеса. То поне да имаха някаква визия за развитието на собствената им държава /да тя е ТЯХНА а не на работниците и служителите им държава/ а то .....*** работа. Стопиха им се крепостните с над 30% само за 25 години. За качеството на материала да не споменаваме! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 8
ivanrog
преди 9 години
След като се вкарва в затвора за шофиране в нетрезво състояние, спряха ли да карат пияни, не, не спряха? Сега ще е същото, тази промяна ще се използва за политически и икономически натиск, а не за увеличаване на събираемостта! Тази промяна цели само това, а ефекта ще е прекрасен, множество микро и малки фирми ще закрият официална дейност, няма фирма, няма кой да санкционираш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
А държавата как ще осъди себе си на затвор след като тя е най-нередовният платец на осигуровки?? Или ще има двоен стандарт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 7
STRAHO
преди 9 години
Е хайде да видим, дали и как ще се промени динамиката на пазара на работна ръка, ако най накрая турят някои от пишман работодателите да търкат нара у кауша. Обзалагам се, че в най лошия случай няма да има промяна, Няма да има никаква промяна в тренда на безработицата! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 23
kane
преди 9 години
Затвор за работодатели не плащащи пенсионни осигуровки на работниците сиЗатвор за работодатели не плащащи здравни осигуровки на работниците сиЗатвор за работодатели назначаващи нелегални работници и служителиЗатвор за работодатели не спазващи 40 часовата работна седмицаЗатвор за работодатели третиращи работниците си като подизпълнители, заплащащи на юридическото лице на служителя/работника вместо на физическото лице с цел избягване на осигуровки и нарушаване на трудовото законодателство - нужно е да се криминализира това разпространено явление Да се увеличава годишният данък доход пожизнено с по +1% на всяко физ. лице собственик на юр. лице за всяко извършено нарушение на закона за труда, соц/здравно ос-не осигуряване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
=== Затвор за укриване на осигуровки и Конституцията ===Значи и за укриване на Конституцията се полага затвор. Аз поне така го разбрах. Ами то доста държавна *** "укрива" Конституцията, като просто не я спазва, както се казва суспендира я. И тук попадат най-вече тиквеничковчетата от БОСТАН и Тиквариата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 6
remarek
преди 9 години
Щом е така, защо тогава в затвора не са тези,които не плащат заплати? Защо здравното осигуряване също е задължение, а не право? Намерихте и вие кой да цитирате - КС!! Значи щом КС е взел веднъж решение, то трябва да е неотменимо и правилно за вечни времена?? Да не говорим,че Конституцията е за тотален ремонт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 12
VicKing
преди 9 години
..и какво предлагаш, да защитим правото на крадците?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 19
Сините камъни
преди 9 години
Затвор за тия от Брюксел, които отнеха едно право на хората, право на работа!За тях затвор! За политиката им срещу хората!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още