IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Paботим за гарантиране на политическа стабилност в България

Досега концентрирахме усилия върху неотложните проблеми, но вече гледаме в по-далечна перспектива, посочи премиерът пред МВФ и СБ

16:50 | 30.05.15 г. 18
Борисов: Paботим за гарантиране на политическа стабилност в България

Paботим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите шест месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ), която се проведе в Министерски съвет днес, съобщиха от правителствената информационна служба.

Пред вицепрезидента на СБ за Европа и Азия Лаура Тък, директора на Банката за Европа Мамта Мурти и директора на МВФ за Европа Пол Томпсън Борисов очерта усилията на българското правителство за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за провеждането на ключови реформи.

"Създадохме специализирано звено за борба срещу контрабандата, в което влизат експерти от нашите специални служби, приходните агенции НАП и Митници, МВР и прокуратурата. Резултатът от тези целенасочени усилия е излишък в бюджета към края на май в размер от близо 1,2 млрд. лева. Спрямо същия период на миналата година сме събрали над 2 млрд. лева повече", посочи Бойко Борисов.

Премиерът подчерта важността на постигнатия консенсус за реформата на пенсионната система, където беше намерен добрия баланс между позициите на държавата, работодателите и синдикатите.

"От изключителна важност са реформите в съдебната система, здравеопазването и образованието. Реформираме и специалните служби, които през последните 25 години работиха без устройствени закони. Имаме много добри екипи, работещи по усвояването на еврофондовете, което ни позволява да постигаме изключително сериозен напредък в изграждането на стратегическата инфраструктура на България – всеки месец откриваме магистрали, пречиствателни станции, метро, които са в пъти по-евтини от средните цени за Европа“, заяви Бойко Борисов.

От своя страна вицепрезидентът на СБ Лаура Тък подчерта, че оценява и подкрепя усилията на българското правителство за осъществяване на реформи в ключови сектори.

"Тук сме, за да подкрепим вашата програма. Готови сме да ви подпомогнем в подобряването на междуинституционалните отношения и повишаването на ефективността на публичните разходи. Имаме добро партньорство по програмата за саниране и енергийна ефективност на многофамилните сгради. СБ е готова да подкрепи усилията Ви за реформи. Надяваме се да се възползвате по най-добрия начин от нашата подкрепа", заяви Лаура Тък.

По време на срещата беше обсъдена и темата за избор на нов управител на Българската народна банка (БНБ). Министър-председателят увери представителите на МВФ и СБ, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили. Борисов изрази увереност, че този процес скоро ще бъде финализиран.

Oще новини от страната може да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Михаил Саакашвили, обеща да превърне Одеса в столица на цялото Черноморие!"Това ще бъде дълъг процес - да се направи от Одеса столица на цялото Черно море. Няма в черноморския басейн друг град, който да може да се конкурира с този град и област", заяви Саакашвили. Той призна, че "за това са необходими сериозни преобразувания, нужни са нови правила, нови хора, нови направления, за да се привлекат в Одеса много повече туристи и стократно повече инвеститори".Саакашвили изрази увереност, че Одеса "може да се превърне в световно чудо и има всички предпоставки да започне това, въпреки всички проблеми в страната".Борисов : "Paботим за гарантиране на политическа стабилност в България и подобряване на международната репутация на страната. В първите шест месеца от нашето управление концентрирахме усилията си върху решаване на неотложни проблеми, но сега вече гледаме в по-далечна перспектива."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Бойко Борисов без бой и без каквото ида било насилие призна, че Програмата на партията му била представена на Европейския съюз и САЩ за корекции! "...====Без коментар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
"Всичко това е чудесно, но всъщност подписаното на 5 декември 2014-та година от правителството споразумение е само едностранно. Тоест само българската страна ще предоставя информация на САЩ, но САЩ няма да поднася информация на България, заяви в парламента Румен Гечев. Освен това, той предупреди, че разходите по съмбиране и обработка на информацията ще струват милиони левове. Оказало се още, че сме пионерите в ЕС, които подписваме подобно споразумение с Щатите...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Аз неодобрявам кражбите но когато няма какво да ядеш какво да правят - в САЩ 50 милиона са на купони за храна тоест трябва да се осигурява физ.оцеляване Доцент д-р Емил Хърсев го обяснява донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=681511Св.ап.Павел е казал ''който не иска да работи не трябва и да яде'' - хайде да видим как да се осигури безработица до 2-3% Не искам да се хваля но мога да е осигуря за столетия и иконом.отдел към ООН го каза и очаквах от тях нещо по-задълбочено защото това е за накрая и се почва от забрана на офшорките и данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoВ света има много пари за всички ако са правилно разпределени и защо някакви си тарикати ще са в офшорки ???В света се въртят 26-32 трилиона $ в ошфорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo С забрана на офшорките бюдж.дефицити на САЩ и ЕС от 3% стават 2-3% бюдж.излишъци НО НЕ ЗА ЛИХВИ ПО ДЪЛГА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Преди време по една ТВ една *** го каза хубаво - ние крадем за да ядем а ония горе крадат с химикала и милиони Оня ден пак *** ги казаха - дайте ни работа 5 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО7 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939Накрая прогресивното облагане с цел инвестиции в точно определени неща - коментар 1 и 8 тук - http://darikfinance.bg/***/112887?&order=asc#commentsБюдж.излишъци през прозрачни обществени поръчки за точно определени неща за да се избегнат 3 планетарни катастрофи ,и за обществено полезни неща и за да се подържа безработица до 2-3% - работа у нас има много и като се завърти икон.колело и заплатите ще се увеличава Предложението на ООН за 4 дневна раб.седмица за намаляване на безработицата е за накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още