IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ключът срещу демографската криза е ръст на икономиката и производителността

Докато не се създадат условия за облекчаване гледането на дете, няма как да има видими резултати за демографската ситуация

15:57 | 02.08.15 г. 19
Калфин: Ключът срещу демографската криза е ръст на икономиката и производителността

Ключът за справяне с демографската криза в България е свързан с икономиката и с производителността, а не само с броя на населението и с конкретни мерки на правителството. Това каза за пред БНР вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

„Бедността не трябва да се увеличава. Страните с добра демографска характеристика са страните, които осигуряват на един работещ висок процент на БВП. Това е решението”, коментира социалният министър във връзка с доклада на ООН, според който през 2050 година у нас ще живеят около 5 млн. българи.

До 31 ноември правителството трябва да изработи краткосрочни и дългосрочни мерки в рамките на стратегията по демографска политика, които да зададат посоката за решаването на демографската криза в страната. Това решеха единодушно депутатите по време на дебат за демографската политика в Народното събрание преди дни.

Вицепремиерът обобщи и предложенията си – демографската тема да стане парламентарна тема, да има годишни доклади по всяка една от мерките, които са извършени, и всеки законопроект да минава през проверка как се отразява на демографските процеси.

Сред мерките, които трябва да окажат влияние върху пазара на труда в краткосрочен план, са гъвкавото работно време, еднодневните договори, ваучерна система за гледане на деца и възрастни, възможност за дистанционна работа.

Връзката между лошите условия на живот в много държави са правопропорционални на раждаемостта, каза още той. И обясни, че в много бедни държави раждаемостта е голяма, но това не означава, че качеството на живот е добро. За Калфин смисълът на демографската политика е именно в посока подобряване на качеството на живота.

Той беше категоричен, че докато не се създадат условията и услугите за облекчаване на гледането на дете от едно семейство, няма как да има видими резултати по отношение на справянето с демографската криза.

Относно приетата окончателно пенсионна реформа Ивайло Калфин заяви, че може да очакваме положителни резултати, но след време.

„Промените в пенсионната система, които сега правим, ще дават ефект постепенно, така че нетърпението, че още утре ще се промени нещо е реално, но няма как да се случи. Важното е, че сме заложили елементи, които ще доведат и до увеличаване на пенсиите, и до повече финансова стабилност на системата”, посочи министърът.

Дава се право на избор хората да прехвърлят средствата си за втора пенсия в резерва на НОИ, като могат да ги извадят от там и да ги върнат в пенсионен фонд, поясни още Калфин. Той подчерта, че за времето, в което средствата са в НОИ, няма да има доходност.

Вицепремиерът подчерта, че за него честото прехвърляне няма смисъл. Очаквам фондовте да бъдат много по-активни и да убеждават хората в смисъла от това да си държат парите в капиталовата схема, посочи вицепремиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
Общо взето и Калфин наполовината интервю се усети, че колкото по-бедна е една държава, толкова с по-голяма раждаемост е - Индонезия, някои африкански страни. А и в самите държави - при нас това е *** общност. Затова и никакви стратегии няма да имат резултат. И доживотно да го направят майчинството, майките в София, пак в мнозинството ще имат по едно дете. А всъщност връзката бедност-раждаемост е привидна. В повечето случаи разделението е по нивото на урбанизация. В Карачи раждаемостта е много по-ниска отколкото в пущинаците на Пакистан. а в Америка, където урбанизацията е на по-ниско ниво от Европа, раждаемостта е по-голяма. Затова, успешна стратегия би била тази, която възроди българското село и го направи притегателно за икономическа активност. Как ще стане това не ми е ясно, но съм сигурен, че не е въпрос на запазване на училища или болници по селата - тези неща следват успешната стопанска дейност, а не са предпоставка за нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"...доклада на ООН, според който през 2050 година у нас ще живеят около 5 млн. българи."Останалите милиони какви ше са ...кафяви най вероятно .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още