IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите

Целта е да се дестабилизира Европа, заяви президентът

17:09 | 15.11.15 г. 62
Плевнелиев: Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите

Русия се готви да води "хибридна война" на Балканите, целяща да дестабилизира цяла Европа, заявява българският президент Росен Плевнелиев в интервю за Independent on Sunday.

Той иска ЕС и НАТО да направят повече за спиране на надигащата се заплаха от руска агресия и се опасява, че масираните кибератаки срещу българските институции може да се дирижират от Москва.

"Много ефективен и сигурен начин за Русия да дестабилизира Европа е през Балканите, затова Путин се фокусира върху това", заявява той в интервюто, дадено в София.
"Нашето послание до ЕС, до генералния секретар на НАТО, до нашите партньори и западни съюзници е, че Балканите трябва да бъдат в центъра на европейската политика за сигурност. Направете повече за нас, за да направите повече за самите себе си", призовава Плевнелиев.

Българският президент е дал интервюто си, след като е посетил среща на високо равнище на девет източноевропейски страни-членки на НАТО в Букурещ. На нея лидерите са изразили притесненията си, че "обстановката в областта на сигурността се влошава" в резултат на "агресивното и непредсказуемо" поведение на Русия, отбелязва вестникът.

Плевнелиев обвинява руския президент Владимир Путин за организирането на кибератаки срещу сайтовете на Министерския съвет, НС и Централната избирателна комисия.

Българският президент добавя, че руската армия все по-често навлиза във въздушната "зона за сигурност" над Черно море. От кримската криза насам руски военни самолети нарушават зоната 10 пъти по-често, подчертава Плевнелиев.

Атаките са последната стъпка в хибридната война срещу Запада, използваща пряка и непряка агресия, смята Плевнелиев. Според него старшите партньори от НАТО не са достатъчно категорични в реакцията си на "хибридната война", фокусирана върху Балканите. Той подлага на критика неуспеха на европейските страни да се справят със събитията в Близкия изток и Северна Африка, докато сирийската криза рискува да ескалира.

"Всички трябва да са нащрек за това, което се случва в Сирия", подчертава Плевнелиев. Според него ЕС трябва да събере всички страни на масата за преговори, защото ЕС е най-засегнат от тази криза и не трябва да им позволява да се оттеглят, докато не се постигне мирно и балансирано решение.

"Самият ЕС трябва да повярва, че е глобална сила. Той е най-голямата икономика в света и трябва да бъде един от най-големите играчи в световната външна политика", заявява българският президент. Според него турският президент Реджеп Ердоган трябва да заеме по-активна позиция относно Сирия.  Иран, Саудитска Арабия, САЩ и Русия трябва да са на масата, за да има значими преговори за слагане на край на гражданската война.

Плевнелиев обвинява западните лидери, и особено страните от ЕС, че са действали едва след избухването на кризата, когато е било прекалено късно. "ЕС днес трябва да се справи с рекорден брой кризи, но само отчита тези кризи, а не ги решава", смята той.

В интервюто си Плевнелиев критикува и европейските страни, които усложняват кризата, като не регистрират бежанци. Само България и Германия действат в съответствие със споразуменията от Дъблин, но не и Гърция, Италия, Хърватия, Словения, Македония, Сърбия, Унгария или Австрия, посочва той.

Стриктната българска политика накара бежанците да избягват страната, заявява Плевнелиев. България е приела 40 000 бежанци и очаква още 20 000 до края на годината. "Всички трябва да спазват правилата, а не да прехвърлят бежанци до следващата граница", изтъква той.

Плевнелиев отхвърля идеята на Меглена Кунева за обвързване на квотата за бежанци с приемане в шенгенското пространство. Той обаче изразява разочарованието си, че България и Румъния са били отхвърлени, въпреки че технически са готови и изпълняват всички стандарти. Президентът очаква някоя страна членка да блокира и сегашния опит на България да бъде приета в Шенген.

Достъпът до Шенгенското пространство ще подобри сериозно икономическите перспективи на страната, смята Плевнелиев. Според него богатството на България се е удвоило през последните 10 години и е нараснало пет пъти от последните дни на комунистическото управление. "Страната ни винаги е била слаба, когато е изолирана", добавил е той.

Плевнелиев признава, че в България има корупция и подчертава, че се вземат мерки за борба с нея.

(БТА)
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 30 rate down comment 7
Бате Пешо
преди 8 години
Сега вече мисля че на всички българи стана ясно какво е имала в предвид жена му когато е казала Кво Росен Президент.Има ли някой който да не е разбрал защо женицата не иска да е Президентша?Ба си срамът тоя да ти е мъж....................Ужассссссссс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 12 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Абе аз и друг път дъм те хващал, че трудно разбираш! Само не мога пък аз на свой ред да разбера, този ник, който си си сложил, опит за самоирония ли е, или си дадкал по математика в помощно училище?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Ако знаеш колко си прав . Щом Лукойл се готвят да се изнесат от тук значи е успешна стратегия, а на тях с бомби не можеш им отлепи смукалото като се залпят да смучат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
...и излезе наШ мъШ .....и света затаи дъх, а някои се скриха и запушиха ушите от срам и .....Каза /с главно "К"/ ....... Каза си го !!!! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 3
mathematician
преди 8 години
Тогаз кво, че не мога да разбера. Смяташ матряла за лош ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 19 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 8 години
"Ти кво предлагаш?"Ако си се обърнал към мен, значи не си ме прочел внимателно. Аз защитавам тезата, че Плювналиев е идеалният президент за това, което представлява България в момента - една пл^юнка - и политическа, и икономическа, и военна! Затова и управниците ни след дълги години на лутане, мъки и катаклизми, най-после са това, което изразява най-добре българския дух и манталитет:Бойко Борисов - непоклатимият и непобедим Политик, Премиер и Бащица на българите и посочените от него Росен Плювналиев - изтъкнат български бизнесмен, дългогодишен политик и заслужено избран за Президент на Републиката и другарката Цецка Цачева - изтъкнат български юрист, дългогодишен политик и Председател на Народното събрание!Това харесаха и избраха българските граждани и бидейки доволни и благодарни, пак ще избират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 8
to66e
преди 8 години
За съжаление не съзнаваш колко си *** и жалък! Само едно същество като теб може да коментира Божийте дела по толкова грозен начин. Жалко, наистина жалко:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 2 rate down comment 2
comet
преди 8 години
Бати Пешо, дано да си прав, но ми се струва че в подобни случаи пощадяват и подминават нещастни.ците (), но тогава пък изобщо не подминават и не прощават на жените им, колко български моми (че и жени) се пръснаха по света да събират по-качествен матриал (дано да греша в което)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Никой не напада , просто ти влиза в къщата и ти посочва вратата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 16 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Ибрикчиите никога не са били на почит !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още