IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти, смята бившият енергиен министър

09:09 | 26.11.15 г. 26
Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Турция загуби възможността да осъществи плановете си да се превърне в газов хъб на входа на Европа. Този коментар направи бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на "Нова телевизия" по повод сваления руски бомбардировач от турските ВВС.

Така Анкара загуби едно стратегическо предимство, за което работеше от десетилетие - инфраструктурата, по която се разпределя газа за Европа, да е турска собственост и на турска територия, каза още експертът, който в момента е представител на държавата в рафинерията на Лукойл в Бургас.

Сваленият преди дни руски самолет е показател за Овчаров, че няма никаква международна коалиция срещу "Ислямска държава", а всички държави решават някакви собствени интереси. "Докато САЩ не реши какво иска, нещата ще стоят в този си вид", смята той.

Според него кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти и може да върне България в играта за "Южен поток", но ако политиците ни са имали по-адекватно поведение.

От месеци обаче страната ни е "говорител на интересите" на Турция на международно ниво, обясни Овчаров, сочейки за пример изявленията на Борисов пред Европейския съвет в подкрепа на турското искане за зона за сигурност в Сирия, в която да бъдат настанени бежанците.

Енергийният експерт критикува и поведението на външния министър Даниел Митов и на военния министър Николай Ненчев спрямо Русия, което не работи в полза на България.

Що се отнася до спирането на доставките на газ от "Газпром" за България Овчаров смята, че има вероятност това да се отрази и на България. Ситуацията обаче създава и шансове, които страната ни трябва да използва.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни в сряда, че потоциите природен газ от Русия се следят непрестанно и освен кратко колебание на налягането в нощта срещу сряда, доставките се изпълняват спрямо договореностите. На този етап у нас няма опасения, че дългосрочните договори за доставки и за транзит на природен газ между България и Русия няма да бъдат изпълнявани, смята още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
п.п. Една военна база е нищо без политическо влияние във страната където се намира и руснаците това си го знаят - те затова и гледат да задържат Асад и Сирия цяла .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 8 години
Изтече информация че Русия е искала да строй трета база в Сирия - в зоната на Турските интереси и това е вероятната причина турците да действат агресивно . И да в общи линии си прав според мен НО в как ще се развие това във времето е труден въпрос . Защото сценария за изтощаване на Русия е много вероятен . Ще видим как ще се развие все пак но факт ,че Русия започна опасна и рискована игра и рискува да се окаже на много фронтове едновременно , а това се оказа трудно дори за САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
*** не е така бе Стояне, и аз така мислех първия ден, но вече всички признават, че самолета е прелетял над някакво парченце турска земя за 17 сек. Тоест, турците са го чакали на пусия само да влезе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Фактите са такива да, но моето тълкуване е по-различно. Руснаците си вардят базата и няма и как да бъде иначе. Съгласи се, който и да е на тяхно място, ще направи това. Турците искат да бутнат Асад и да си наложат влиянието там,ама да мачкат кюрдите, а САЩ също но нямат нищо против кюрдите.В момента се редят фигурите по дъската и всеки гледа да заеме по-добри позиции, за да има после какво да търгува при преговорите. Руснаците натискат и заемат позиции, а турците ги плеснаха през ръцете един вид "хайде стига вече, повече няма да ви дадем". Скоро ще започнат преговорите. Асад ще бъде махнат и изпратен да си доживее старините в Москва, Русия ще получи някакъв протекторат около базата, плюс процент влияние в цялата страна и част от договорите за възстановяване, Турция също, САЩ ще получат повече сигурност и дори лоялни въоръжени сили по границата с Ирак и така. Поне аз така мисля, а дали съм прав, ще се разбере
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 8 години
На никого не му стана по-добре, от свалянето на самолета даже на самите турци. Но това е знак към Русия. Внимавайте, ние уважаваме себе си и държим и вие да имате елементарно уважение към нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
data
преди 8 години
Турция играе сама . Когато Русия влезе като слон в Сирия две страни отидоха до *** и заявиха че Русия трябва да се съобразява с техните интереси в Сирия . Това бяха Турция и Израел . Руснаците се направиха на не разбрали какво им се говори и че освен техните има и други интереси в Сирия . Турците ги предупредиха , заложиха капана и сега той щтракна . Сега предстой да видим как ще се развият нещата от тук насетне . За сега е ясно че Русия затъва все по дълбоко във един военен конфликт с неизвестен край . Американчетата потриват доволни ръце и гледат сейр - комбинация от големи военни разходи и международно ембарго сринаха СССР за 10 г. на Русия вероятно ще и трябва по малко време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Не бих казал. Дори американците и съюзниците от НАТО не изглежда да са щастливи и да одобряват това, което направиха Турците. Казаха с половин уста, че подкрепят съюзника и че Турция е била в правото си, ама да видят там да се разберат някак с Русия и... да караме нататък. САЩ казаха че не могат да са категорични къде е бил самолета.... общо взето няколко официални фрази в дух на НАТО и това е. Ако САЩ бяха зад Турция, щяха да са отворили л^йномeтa срещу Путин, но нищо такова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Нормални нормални.. колко да са нормални? Като си в опозиция, достатъчно е да посочваш проблемите, а те са очевидни и да констатираш някои истини, които също са очевидни, за да могат хората да те сметнат за умен и нормален, но не е необходимо да прилагаш И ДОРИ ДА ПРЕДЛАГАШ каквито и да било решения, достатъчно е да посочиш проблема. Ето Р.Овч. казва очевидни истини и после "ако правителството има по-адекватно поведение" и до тук. Какво ТОЧНО е адекватно поведение .....това ще разберете като ме изберете. "Как! Мразя да ме питат как" - по текста от рекламата. А отделно като загребе от меда, му се променя мотивацията на човек, хеле па на Р.Овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 8 години
Може да се спори какво точно стратегическо предимство е изгубила Турция. Но не може да се спори, че спечелиха уважение. Уважение за това че защитават границите си, а и приказките за памперсите поспряха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
докато се надяват да влязат пак, така се държат и аз съм забелязал. и по-смислено говорят и вид на загрижени за Родината си дават и .... да ти се прииска да ги избереш пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още