IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти, смята бившият енергиен министър

09:09 | 26.11.15 г. 26
Р. Овчаров: Турция загуби стратегическо предимство, за което работеше от години

Турция загуби възможността да осъществи плановете си да се превърне в газов хъб на входа на Европа. Този коментар направи бившият енергиен министър Румен Овчаров в ефира на "Нова телевизия" по повод сваления руски бомбардировач от турските ВВС.

Така Анкара загуби едно стратегическо предимство, за което работеше от десетилетие - инфраструктурата, по която се разпределя газа за Европа, да е турска собственост и на турска територия, каза още експертът, който в момента е представител на държавата в рафинерията на Лукойл в Бургас.

Сваленият преди дни руски самолет е показател за Овчаров, че няма никаква международна коалиция срещу "Ислямска държава", а всички държави решават някакви собствени интереси. "Докато САЩ не реши какво иска, нещата ще стоят в този си вид", смята той.

Според него кризата в отношенията между Турция и Русия ще доведе до спирането на редица проекти и може да върне България в играта за "Южен поток", но ако политиците ни са имали по-адекватно поведение.

От месеци обаче страната ни е "говорител на интересите" на Турция на международно ниво, обясни Овчаров, сочейки за пример изявленията на Борисов пред Европейския съвет в подкрепа на турското искане за зона за сигурност в Сирия, в която да бъдат настанени бежанците.

Енергийният експерт критикува и поведението на външния министър Даниел Митов и на военния министър Николай Ненчев спрямо Русия, което не работи в полза на България.

Що се отнася до спирането на доставките на газ от "Газпром" за България Овчаров смята, че има вероятност това да се отрази и на България. Ситуацията обаче създава и шансове, които страната ни трябва да използва.

Енергийният министър Теменужка Петкова обясни в сряда, че потоциите природен газ от Русия се следят непрестанно и освен кратко колебание на налягането в нощта срещу сряда, доставките се изпълняват спрямо договореностите. На този етап у нас няма опасения, че дългосрочните договори за доставки и за транзит на природен газ между България и Русия няма да бъдат изпълнявани, смята още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 0
ratten
преди 8 години
докато се надяват да влязат пак, така се държат и аз съм забелязал. и по-смислено говорят и вид на загрижени за Родината си дават и .... да ти се прииска да ги избереш пак
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
И на Р. Овч. му потекоха лигите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още