IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Цачева води пред Радев с 4%, генералът – първи на балотажа

Цецка Цачева е с 19,2% заявени електорални нагласи, Румен Радев - с 15,1% според социологическо изследване

12:45 | 14.10.16 г. 15
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Цецка Цачева води с 19,2% пред Румен Радев, който събира подкрепа от 15,1%. Това показват данните от национално представително изследване на "Галъп интернешънъл болкан" сред 998 души, проведено от 4 до 12 октомври.

Според заявените електорални нагласи към настоящия момент се очертава балотаж. От решаващо значение обаче ще бъде поведението на ДПС, изтъкват социолозите. Гласовете, които движението би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията "не подкрепям никого" и т.н., коментират социолозите.

Трети в подреждането се очертава да е Красимир Каракачанов (7,2%). Темите на обществото в момента са в синхрон с неговата кампания. Трудно е да се предвиди дали и какъв електорален "бонус" ще донесе обединението на трите субекта НФСБ, "Атака" и ВМРО, посочват анализаторите.

С близки стойности от около 5% е заявената подкрепа за Трайчо Трайков, Ивайло Калфин и Веселин Марешки. В хода на кампанията ще се разбере точната им подредба.

Предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков. Вотът за Марешки е трудно познаваема величина и би могъл да носи изненади, смятат от "Галъп".

Татяна Дончева също показва чувствителна подкрепа от 2,7% на база всички, имащи право на глас. Засега Пламен Орешарски не показва осезаеми резултати. Това обаче може да се промени, ако ДПС застане зад него.

Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Към момента делът на онези, които ще отидат да гласуват, но ще изберат опцията "не подкрепям никого", е труден за определяне и може да бъде калкулиран на около 4% от всички, имащи право на глас в България. Това обаче е хипотетична величина, коментират социолозите. 

Около една пета са пълнолетните българи, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент, сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите изрично заявяват, че няма да гласуват, но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем финал и е трудно да се предвиди победител към настоящия момент, защото разликата е минимална. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29,6%, а Цачева – на 26,4%. Данните отразяват хипoтетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир, уточняват от "Галъп".

Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за балотажа, какво ще направи ДПС и т.н. Посоченият балотаж не е предпоставен, а най-възможният към днешния ден, заключават от агенцията.

Изследването е проведено чрез преки полустандартизирани интервюта "лице в лице". То е възложено, финансирано и проведено като част от собствена изследователска програма и е представително за пълнолетното население, което трайно пребивава в страната. Данните не са прогноза за президентските избори и показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите.

Още новини за изборите четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Тоя път обаче Боце може и да си го вкара сам - ше земе българинът да си избере цецка и тогава му се ема байката - нема оставка, нема лайф в блага опозиция... хихи... Щот честно казано, на това, което в момента представлява България, една цецка за държавен глава най-много отива - поне един милион де били ще пуснат бюлетини за нея... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Работата на българския президент е да ходи по чужбина да се снима с други немуподобни, а в България - да приема парада на това, което е останало от бившите ни въоръжени сили. И евентуално, в случай на война, да командва тези остатъци от въоръжени сили.И сега си представете, как цецка изпълнява тези основни функции - как изглежда на снимка с колеги, или как приема строя на представителните роти. Жужо колко беше нелеп, а цецка? Или цецка свиква военното командване за да оцени и одобри плановете за отразяване на чужда агресия... Или Главнокомандващият инспектира позициите на Българската армия на границата с Дрънция... хихихи... Но все пак си струва да доживее човек да види снимка на ръкостискане между Тръмп и цецка в ролите им на колеги... Хахахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Същата работа като в Щатите. Нашите медии цитират само SNN, според които бабата печели безапелационно диспутите - ама че според всички други медии Доналдът печели безапелационно - това няма значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
stanislavr
преди 7 години
Не знам кого и как анкетират тия агенции и откъде вадят резултатите. Повечето медийни сайтове също имат анкети и там Мамата на нацията е много назад. Явно отдалече ни подготвят за резултата от "броенето". Май Чърчил го беше казал: "Ако изборите имаха значение, досега да са ги забранили".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
Императорът
преди 7 години
Чудно: ЗАЩО във всички анкети в интернет-сайтовете (в които са гласували ного по-голям брой хора, от участвалите в туй проучване), ген. Радев води пред цецка - и то с ного по-голяма преднина - 8-10% ??????Екипът на Днес: погледнете анкетата във ВАШИЯ сайт - разликата е 9% в полза на Радев, при гласували близо 12 400 души !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още