IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Григоров: Най-вероятно лицензът на КТБ ще бъде отнет

Банката може да бъде оздравена само на теория, заяви анализаторът от Българската агенция за кредитен рейтинг

11:27 | 21.10.14 г. 36
Кирил Григоров: Най-вероятно лицензът на КТБ ще бъде отнет

Най-вероятно след приключилия одит на Корпоративна търговска банка (КТБ) лицензът на поставената под надзор банка ще бъде отнет. Това прогнозира пред телевизия Bulgaria On Air Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг.

Припомняме, че вчера квесторите на КТБ внесоха в БНБ докладите за извършения анализ на състоянието на банката.

„Очаквам да бъде съобщено, че провизиите на банката са такива, че ще „изядат“ капитала, той ще бъде отрицателен и най-вероятният сценарий е да бъде отнет лицензът“, обясни експертът.

Според него на практика няма значение дали „дупката“ ще е 1 или 2 млрд. лв. „Важното е дали капиталът ще е отрицателен или положителен. Законът е такъв, че ако капиталът е отрицателен, автоматично БНБ следва да отнема лиценза. След това започва процедура по несъстоятелност“, каза той. 

По повод исканията на бизнес и синдикати банката да бъде оздравена експертът коментира, че това е най-добрият вариант, но към момента „всички варианти освен ликвидацията са само теоретични“.

„В момента, в който бъде обявена „дупката“ в капитала на КТБ, е редно да бъдат поканени акционерите, ако могат да я запълнят. Аз не съм оптимист, че това е възможно. Ако те имаха такива ликвидни средства, биха реагирали много по-рано, за да решат проблемите на банката“, обясни той.

Оферта не е постъпвала досега в БНБ, тъй като никой не знае към момента как е оценена банката, заяви той по повод съобщението на Централната банка от вчера, че не е внесена оферта за оздравяването на банката.

Вариантът за одържавяване също е теоретичен, защото е трябвало да се приложи много по-рано, ако някоя държавна институция е искала да се оздрави банката, смята още  Кирил Григоров.

По въпроса за дълго продължилия одит той заяви, че банката има 380 договора за кредит, разпределени между 140 клиенти. „Аз с двама студенти щях да Ви кажа какво е състоянието на този портфейл и какви загуби се очакват, каква е експозицията под риск и всеки да се ориентира много бързо. Убеден съм, че много отдавна се знае реалното състояние на банката“, заяви той и обясни, че квесторите се ръководят от Централната банка, която управлява процеса.

Експертът коментира още, че гарантираните депозити ще бъдат изплатени. Това означава обаче, че Фондът за гарантиране на влоговете ще остане без пари, поясни той.

Според Григоров тогава голяма част от депозантите ще разберат, че парите им са гарантирани „на хартия“ и е възможно да преосмислят политиката си на депозиране – вместо да търсят високи лихви, да предпочитат по-сигурни банки и в резултат на движението на депозити системата отново да бъде изправена пред ликвидно изпитание.

„В момента си играем с огъня. Една нова паника в банковата система би могла да доведе до ликвидна криза в други банки“, предупреди Григоров.

Той смята, че лихвите по депозитите устойчиво вървят надолу. Някои банки обаче се подготвят да приемат парите, които ще излязат от КТБ, и вече работят по депозити с по-високи лихви.

Вижте още видео материали в сайта на Bulgaria On Air

Всичко за казуса КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 9 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Ти бъркаш конгломерат с изграждане на лична империя! Тези конголомарати имат положителен паричен поток и като цяло не стигат до кредитиране!Давам ти чудесен пример с Berkshire-a на Бъфет знаеш ли как се финансират сделки за милиарди?Проблема в случаят е че няма империя от високо платежоспобни и конкурентни компании, а точно обратното! Проблема е че тази империя гради основата на пари взети от масата за финансиране на политико-икономически проекти и като видим че всички тези проекти са силно хомогоенни демек няма диверсификация почваш да виждаш проблема на империята! Дефеницията на банковото дело е диверсифициране на риска, а не консолидирането му в няква псевдо империя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 4
Solomoon
преди 9 години
Ами ти ако си длъжник на банка и виждаш как почват да я клатят и вероятността да ти се размине плащането след време нараства... ще си плащаш ли кредита!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
ти ми кажи? редовно ли си обслужват кредитите към КТБ знаеш ли? ако да няма проблем, ако не - значи не им е чиста работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
misanthrope
преди 9 години
Откровено казано, защо това, че КТБ се ползва за изграждане на империя е проблем? На мен не ми е проблем. Ако тази империя е от работещи предприятия и фирми, вкарващи пари в българската икономика и даващи работа и препитание на българите, що да е проблем?Да не мислиш че западните държави не правят същото? Да не мислиш, че Гугъл се е финансирал от търсачката си, за да стане това, което е? Да не мислиш че Сименс би бил това, което е, без държавни поръчки?Хайде стига сме се правили на луди. Крупните бизнеси в цял сват са изградени с подкрепата на държавата и няма лошо и нашата държава да го направи, вместо да сме "честни" и да даваме на другите да ни скубят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ами Булгартабак, БТК, Петрол.. Какво им е на бизнесите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 9 години
Защо никой не казва аджеба, кой е този "светъл" и "перфектен" бизнес, който е бил кредитиран с милиони и дали аджеба, този прехвален от тебе бизнес (който е вземал пари на корем от КТБ) е облсужвал заемите си? Щото май, ще лъсне точно обратното на това, което казваш. Тея неща са май сектретни в доклата.Ако имаш някаква неказана информация дай я, щото така защитаваш тази банка все едно е най-светлата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Много нещо си гневлив. Това, за инвестиционното кредитиране е така, но не пречи да вдига неимоверно риска за стабилността на банката. При такива размери на кредитите, 10 клиента да глътнат вода, влизаш с половин милиард. Да не говорим, че ако средния размер на кредита е 40 милиона, то със сигурност има клиенти с кредити от над 100 милиона. е ако от тези 10 които глътнат вода, два са такива, къде отива банката?Мисля че и *** се занимава с това и пак е българска банка. Не бих се учудил ако го прави и ЦКБ ( не съм сигурен за това)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 9 години
Никой не оспорва корпоративното кредитиране, а начина на отупскането и най-вече обезпечението! КТБ се ползваше като инстурмент за изграждане на империя това е и проблемаА дали ще 5-10 пъти ако всичко е по западен модел на ликвидиране, не виждам как ще има толкова голям отбив от номинала! Проблема е че тук по закона ни, квесторите назначават синдици а синдика коли и беси по какъвто начин по иска нищо пазарно няма тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
aldy
преди 9 години
Странна птица, казваш, е тази банка. Ами като си нямаш хал-хабер от инвестиционно кредитиране, а се изказваш дежурно като партиен секретар по онова време? Точно Корпоративна Търговска Банка е май единствената, при това българска банка, която се занимава с корпоративно кредитиране. При него се работи с милиони и десетки милиони. Никоя от т.н. чуждестранни банки, които реално са български, не желае да се захваща с такава дейност. Ами как да върви тази индустрия без кредитиране? Именно затова ударът върху КТБ ще има много широко отражение върху състоянието на много български фирми. Ама на Бандата Голи Глави въобще не й пука и ще си прибере апетитните активи на КТБ на цена 5-10 пъти по-ниска от пазарната. А някои бебчовци въобще няма да върнат няколко стотици милиони кредит. А после чакай образование, здраве, пенсии и заплати по европейски тип. В Бантустан това е невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 4
Solomoon
преди 9 години
Да бе да....няма да има.....само стой и гледай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още