IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: Гръцките банки-майки не могат да източат българските клонове

Ципрас и Варуфакис са доста безотговорни хора, които се опитваха да изнудват Европа, коментира банкерът

08:58 | 30.06.15 г. 12
Хампарцумян: Гръцките банки-майки не могат да източат българските клонове

Няма как гръцките банки-майки да източат бълграските клонове, коментира банкерът Левон Хампарцумян в ефира на „Нова телевизия”. Той посочи, че тези банки реално са български, регулират се по българските правила и отдавна вече не зависят от притока на пари от своите банки-майки.

Обратният поток също е невъзможен, каза още банкерът.

„Това са банки с гръцки капитал, който е използван да се създаде тези банки”, каза Хампарцумян и допълни, че БНБ следи да няма източване на тези клонове.

Левон Хампарцумян посочи, че реално Европейската централна банка (ЕЦБ) е индиректен собственик на гръцките банки, защото е наляла поне 80 млрд. евро в банковата система на страната.

Какво ще се случи след като свърши банковата ваканция в южната ни съседка ще зависи от това, което ще се случи на референдума, допълни още банкерът. Ако гърците отново подкрепят СИРИЗА, те ще продължат „да се търкалят по нанадолнището”.

Според него управляващите Гърция са безотговорни и обещават неща, които не могат да извършат. Те не са постигнали целите, с които са дошли на власт, а сега се опитват да прехвърлят решението за реформи на гърба на народа.

„Ципрас и Варуфакис са доста безотговорни хора, които се опитваха да изнудват Европа”, каза още Хампарцумян. Той е сигурен, че еврозоната ще издържи, дори и Гърция да излезе от съюза. Естествено е да се понижат цените на облигациите на съседните страни, но измененията в момента са слаби, обясни още той.

Хампарцумян категорично обясни, че валутният борд в България също ще издържи излизането на Гърция от еврозоната.

Що се отнася до кризата в КТБ, банкерът е сигурен, че ще стане ясно „кои са крадците”. Хампарцумян потвърди, че на извънредните заседания, на които участваха експерти и политици на различни нива относно ситуацията през миналото лято, е било обсъждана банкова ваканция и у нас.

Той допълни, че сегашният финансов министър е бил против такива мерки в България, но отказа да коментира кой е предложил банкова ваканция и кой е подкрепял такава идея.

Кризата в южната ни съседка можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
1
rate up comment 30 rate down comment 20
ert
преди 8 години
Ципрас бил безотговорен? Що ли? Че не допусна да надупят народа му и да го вкарат в период на преход и реформи, на шокова терапия като у нашенско ли?Ако в Гърция ги управляваха политици като нашите, отдавна да са намалили заплатите на народа наполовина, да са качили ДДС-то за храните и лекарствата на 20% и да са вкарали един 10% плосък данък за доходите на богатите ...Е да, ама в Гърция политиците гледат не своя интерес, а интереса на народа. И това не им харесва на европейците, че Гърция отваря болни въпроси и по някое време и другите народи от Европата ще започнат да се усещат колко са експлоатирани. Браво на Ципрас, като е гарга, да е рошава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още