IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробуждането на призрака "прогресивно облагане"

БСП настояват и за въвеждането на необлагаем минимум, както и за намалена ставка по ДДС от 5% за детски храни, пелени и гледане на деца и възрастни хора

08:00 | 16.11.16 г. 183
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки заявките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че приоритет на партията ще бъде приемането на бюджета за 2017 г., данъчните закони, които имат пряко отношение към сметката за приходите и разходите, вече се превърнаха в зрелищен пазарлък.

На страницата на бюджетната комисия в Народното събрание са публикувани внесените от партиите предложения за корекции в данъчното законодателство и от документите личи, че предстои тежък дебат.

От БСП настояват за отпадане на т. нар. „плосък“ данък, като на негово място искат да се върне прогресивно подоходно облагане. Червените предлагат също и връщане на необлагаемия минимум и данъчно облекчение, изразяващо се в завишаване на необлагаемия минимум с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето.

На масата за преговори е и по-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Всичко това показва нагледно защо само преди дни представители на ГЕРБ твърдяха, че след подаването на оставка на кабинета ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които не са приети окончателно от депутатите, включително и данъчните закони и законът за бюджета. Целта, според финансовия министър, е била да се предотврати налагането да популистки идеи (като описаните по-горе), които биха застрашили фиска.

Нека припомним, че само преди 8 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

От КНСБ пък отдавна настояват за връщане на прогресивното облагане и необлагаемия минимум. Според синдикатите това би освободило огромен ресурс в нискодоходните групи, тъй като в момента общата данъчна тежест е непропорционално разпределена, а данъчната тежест е твърде висока. 

Ето и конкретното предложение на БСП за данъчното облагане:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

106
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 7 години
http://***.nsi.bg/bg/content/4009/%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BD%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8заети в държавната администрация-101 хиляди(свило се с около 30% за последните пет години), образование-151 хиляди, в МВР са около 50 000(няма данни в НСИ, ползвам публикации в пресата), в МО са около 44 000. Общо-346 хиляди. Култура(по линка), въпреки, че не всички са на държавната софра-още 21 хиляди. Доста, доста далече от твоите числа. Възхваляващите те е хубаво да погледнат малко по-критично на изсипаните "факти"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 2 rate down comment 4
Dies Irae
преди 7 години
Царя слънце бяга защото така е сговнил нещата, че скоро ще се пръсне балона и ще лъсне всичко и търси някой друг да обере пешкира вместо него. Ама от бивш (настоящ) БКП не съм и очаквал повече. Незнам с какъв акъл го избраха. 1% им е много даже. Не, че имаме избор де (Бойко БКП бивша охрана на Бай Тошо, Пръмова(Кунева) БКП, БСП са ясни, ДПС- чак ме е срам да го кажа, на моменти от простотията си взимат, че направят нещо повече (поне не харчат парите ни да издигат кандидат президент който е обречен) Патриотите са едни националисти, че по добре чуждопоклоници пред тях (само по име са такива) Атака и ДОСТ (проект на Турция). РБ ( всичките бивши и настоящи БКП) то всичките са един и същ. Наскоро се бъзиках с баща ми като видях един от парламента (не му знам името, но му помня мутрата), че тоя го помня от малък като съм засичал парламентарния контрол. И какво излиза 25 години дупедат и накрая пенсия (1 лев не си заработил но те хранят) и за какво. половината сменят бой на всички избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 4 rate down comment 3
KPetkov
преди 7 години
Пръвата е КНДР, а втората USA.Общото между двете е, че не се управляват от икономисти и спортисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 5 rate down comment 3
Mesoiadess
преди 7 години
никакъв призрак не се е пробудил - БСП когато е на власт избягва категорично тази реформа - само тема за коментиране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
102
rate up comment 13 rate down comment 4
prectical
преди 7 години
Червените *** отново си играят на господари. Защо не вдигнат и данъците на олигарсите им.Тия дето зимат над милион едни 50% данък. Целта на БСП е да няма средна класа а само бедняци и олигарси. Бедняците се управляват по-лесно. БСП ако застане начело на държавата ви гарантирам погром и много-повече напуснали млади българи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 7 години
Мда... Даже се очаква скоро да привършат и мераклиите да управляват държавата... Нали видя Борисофф как бега ... А как драпаше за тая власт... ! Не си само ти, дет ги виждаш тези неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 4 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Айде някой да познае долното от къде е? Ще подскажа след малко :)There is no difference in IIT rates for income of residents and nonresidents.Tax on wages and salary is computed as a percentage of theincome based on a 7-tier progressive scale from 5% up to 45%. Tax onincome from production and business operation or leasing operationby self-employed individuals is taxed at progressive rates rangingbetween 5% to 35%. Tax on income for independent contractors isgenerally 20% but may range as high as 40%. Income from othersources is generally taxable at a flat rate of 20%Corporation tax rate 25%******************Taxable Income ($) Tax rate for individualsUp to 9,225 10%9,22537,450 15%37,45090,750 25%90,750189,300 28%189,300411,500 33%411,500413,200 35%413,200 and above 39.6%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Няма нищо чудно в това социалистите да искат прогресивно облагане. Това лежи в тяхната доктрина за преразпределение на благата. По-чудно беше, че точно техния Станишев въведе плоския данък, но социалистът Станишев си го знаем... хихи... Социалистите са длъжни да искат високи прогресивни данъци и национализация на ключови стратегически активи и инфраструктура. Така е честно! Народът и избирателите решават и избират дали да ги сложат да управляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 6 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Крайно време е да им запука защото скоро няма да има кой да работи! Да сме честни единствените който създават БВП са производството ( с огромни резерви и туризма) когато те затворят кой ще вкарва пари в държавата? от къде за потребление (магазини, услуги и всички други който ползват парите от производството за да оцеляват) ? еврофондовете са към края си. Така, че скоро пари няма да има от къде да се взимат за да се разпределят към всички заплатополучатели (полиция, администрация, доктори, министри, фирми приближени на властта и др.) кой ще ги храни и как? ***? те си ги отгледаха и те да чакат на държавната хранилка и данъци не плащат! ЧСИ? те и те от производството чакат. ЕРП? без потребление от къде пари? Пенсионерите- те и те на пенсии чакат. Така, че от къде?Това е весел въпрос който скоро всички кадърни ще гледат от чужбина как тука останали си бият главата в стената и мислят варианти за отглеждане на дървета даващи пари (дори да открият дали ще се намери някой който да бере?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 8 rate down comment 3
Pragmatic
преди 7 години
В някои предходни коментари виждам странна презумпция, че смяната на модела на облагане ще увеличи приходите от такива, с което ще има повече пари за каквото и да било. Не съм съгласен поради следните причини:1. Реално увеличение на данъците би имало за хора с доход над 1 600 лв. -(Въпрос: Има ли актуална информация какъв % от всички работещи получават такива заплати в България?)2. нека изключим от тази бройка и хората (евентуално) от държавната администрация.3. Интересно ми е някой направил ли си е труда да анализира какъв би бил крайния резултат за бюджета на тази мизерна държавица? - и това с наивната презумпция, че тези "много хора и много богати" няма да си направят труда по никакъв начин да избегнат или минимизират ефекта от увеличената данъчна тежест..Защо се опитват да променят може би единственото стабилно нещо в държавата в последното десетилетие? Какво биха постигнали, когато реално намалят приходите в бюджета? Кой и какво ще спечели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още