IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Няма да спускаме нова Желязна завеса

Руският президент заяви, че може да се кандидатира за поста и през 2018 г.

15:42 | 23.11.14 г. 28
Путин: Няма да спускаме нова Желязна завеса

Владимир Путин нямал намерение да остава пожизнен президент на Русия, но не изключва възможността да се кандидатира отново за поста през 2018 г.

В интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане доживот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите му не означавало, че той ще взема такова решение, съобщи БТА.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение", посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира. 

Руският президент заяви, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса. "Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред", подчерта той. Путин каза, че се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия.

"Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството й се променя", допълни той и даде за пример случая с първия руски президент Борис Елцин.

"Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг", каза руският президент.

Путин подчерта, че въпреки всичко Русия няма намерение да драматизира ситуацията, да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса.

"Решенията на РФ по ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия", заяви още руският президент.

На въпрос дали са били пресметнати последиците от присъединяването на Крим към РФ и дали всичко това ще завърши добре, Путин отговори: "Да. Това е стратегическо решение. И смятам, че така ще бъде." "Просто ние сме по-силни от всички, защото сме прави", допълни той и подчерта, че никога не е взимал волунтаристични решения.

Руският президент изрази увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата. "Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират", предупреди той.

Путин призна, че ще възникнат проблеми и ситуацията ще се влоши, но не само в Русия, а и у партньорите й, включително в нефто- и газодобиващите страни. Той предположи, че цените на нефта падат, тъй като САЩ започнаха да добиват шистов нефт и газ, но изрази увереност, че добивът на шистов газ ще се окаже нерентабилен. Руският държавен глава обясни падането на цените на нефта и с обективни причини, посочва ТАСС.

"Предлагането се увеличи. Либия добива повече, Ирак също независимо от проблемите. Появи се нелегален нефт по 30 долара за барел, продаван от "Ислямска държава", Саудитска Арабия увеличи добива, а потреблението намаля заради стагнацията."

Запитан дали според него има и целенасочени действия на партньори на енергийния пазар, той отвърна, че може да се предположи, че е така.

Президентът на Русия смята за погрешно мнението, че в Русия всичко зависи от него лично. В интервюто за агенцията той каза, че се старае да не зависи от рейтингите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Руснаците винаги си били много по-човеци от българите. И аз не го вярвах докато не се запознах с такива. Приятели са ще ти помогнат, като трябва да се върши работа се върши. Преебеш ли ги нещо сам си си виновен. А българите сме царе в далаверата, врътките и измамите. Пак ти казвам ако до сега са искали да ни изметат до сега да са я свършили тая работа, те хората искат да търгуват нормално и да живеят нормално без повече експанзии на НАТО до границите им. Ясно и просто, когато някой не разбира и продължава те знаят как да убеждават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
От време оно запада го е било страх от Русията, да не бъда нападнат, защото е най-голямата държава в света. Русия не е нападала първа винаги провокации, чудеса още от Наполеон та Хитлер и т.н. но който ги напдне после лошо. Нали именно Горбачов свали пръв оръжията? E запада кво напрай плячкоса ги. Сега запада пак ги дърпа и ги провокира и ако ги нападне майка им жална на НАТОто и ние ше го отнесем покрай твойте американци и "спасители"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 14
khao
преди 9 години
Прав си, но не обръщай внимание на такива като тоя михаелис и други подобни, не толкова умни парчета които даже историята не могат да прочетът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
мхм ама верно си много ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 14
Ironhorse
преди 9 години
То от чесане и местене в крачолите на путин му остана в между-крачието само името.И Горбачов го каза на *** че облизвате путин от петите до едно особено място, наречено на ИМЕТО МУ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
моеж да почешеш коня за гривата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 29
Ironhorse
преди 9 години
Путин,Русия няколко пъти е била спасявана от гладна смърт от Запада:1. 19172. 19423. 19894. 1997Всеки път Запада си мисли че русия ще се вчовечи, но все бърка.Е, сега този път, след като Русия се репчи, след като загуби спасителни пакети с храна няма да има.Путин е пътник, дори Горбачов взе да му приказва да се откаже от властта.Колкото по-дълго путин стои на властта, толкова по-жестока цена ще плати русия а безумната му политика.До Сините камъни:Пич, правото да дращиш, да имаш време да дращиш и с какво да дращиш е само и единствено благодарение на Запада.Русия нито произвежда продукти за дращене, нито го толерира.В русия сега е истински фашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 22
Сините камъни
преди 9 години
Как да се спуска нова завеса, след като западът никога не я е вдигал старата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още