IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Няма да спускаме нова Желязна завеса

Руският президент заяви, че може да се кандидатира за поста и през 2018 г.

15:42 | 23.11.14 г. 28
Путин: Няма да спускаме нова Желязна завеса

Владимир Путин нямал намерение да остава пожизнен президент на Русия, но не изключва възможността да се кандидатира отново за поста през 2018 г.

В интервю за агенция ТАСС руският държавен глава каза, че "за страната би било неправилно и вредно" той да остане доживот президент. Но обясни, че конституцията му дава право да се кандидатира и през 2018 г., което обаче по думите му не означавало, че той ще взема такова решение, съобщи БТА.

"Ще се съобразя с общия контекст, вътрешното усещане и настроение", посочи Путин и добави, че засега е рано да мисли за това и не знае дали ще се възползва от възможността да се кандидатира. 

Руският президент заяви, че Русия няма намерение да се надпреварва със страните от Запада или да спуска нова Желязна завеса. "Страната ще отстоява геополитическите си интереси и ще следва собствения си дневен ред", подчерта той. Путин каза, че се отнася спокойно към опитите отвън за натиск върху Русия.

"Щом Русия изяви правото си да защитава своите интереси, отношението и към нея, и към ръководството й се променя", допълни той и даде за пример случая с първия руски президент Борис Елцин.

"Отначало целият свят му ръкопляскаше, но когато надигна глас в защита на Югославия, в очите на Запада веднага се превърна в алкохолик. Всички изведнъж узнаха, че Борис Николаевич обича да пие. А да не би преди това да е било тайна? Не, но това не пречеше на контактите му със Запада. Когато нещата стигнаха до защита на интересите ни на Балканите, Елцин стана едва ли не техен враг", каза руският президент.

Путин подчерта, че въпреки всичко Русия няма намерение да драматизира ситуацията, да се изолира от останалия свят и да спуска нова Желязна завеса.

"Решенията на РФ по ситуацията в Крим бяха премислени и в успеха им нямаше съмнение, тъй като истината е на страната на Русия", заяви още руският президент.

На въпрос дали са били пресметнати последиците от присъединяването на Крим към РФ и дали всичко това ще завърши добре, Путин отговори: "Да. Това е стратегическо решение. И смятам, че така ще бъде." "Просто ние сме по-силни от всички, защото сме прави", допълни той и подчерта, че никога не е взимал волунтаристични решения.

Руският президент изрази увереност, че няма опасност от катастрофални последици за руската икономика от западните санкции в комбинация с падането на цените на петрола и на обезценяването на рублата. "Изкуственото повишаване на цените на нефта ще удари по онези, които го провокират", предупреди той.

Путин призна, че ще възникнат проблеми и ситуацията ще се влоши, но не само в Русия, а и у партньорите й, включително в нефто- и газодобиващите страни. Той предположи, че цените на нефта падат, тъй като САЩ започнаха да добиват шистов нефт и газ, но изрази увереност, че добивът на шистов газ ще се окаже нерентабилен. Руският държавен глава обясни падането на цените на нефта и с обективни причини, посочва ТАСС.

"Предлагането се увеличи. Либия добива повече, Ирак също независимо от проблемите. Появи се нелегален нефт по 30 долара за барел, продаван от "Ислямска държава", Саудитска Арабия увеличи добива, а потреблението намаля заради стагнацията."

Запитан дали според него има и целенасочени действия на партньори на енергийния пазар, той отвърна, че може да се предположи, че е така.

Президентът на Русия смята за погрешно мнението, че в Русия всичко зависи от него лично. В интервюто за агенцията той каза, че се старае да не зависи от рейтингите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 7
bgMan
преди 9 години
Нямало да пускат нова желязна завеса..., но защо ми се струва че тя вече е наполовина спусната и е само въпрос на време да се спусне докрай.Засега има само икономически ограничения и забрана само за някои руснаци, свързани с авторитарния режим на Русия но колкото повече се усложнява ситуацията толкова повече ще се спуска и новата "желязна завеса".Каквото си пожелаеш това и ще получиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 11 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
нали гледам деградацията какво има нищо няма. И то в геометрична прогресия е напреднала "демокрацията". Те тука болшинството не знаят кво е Комунизъм за Комунизъм тръгнали да спорят и особено за "Демокрация". Българите не сме силни, само на маса сме силни и на думи. Това съм го виждал хиляди пъти. И все повече се размиваме като държава и изчезваме полека лека. През 89 сме били 9 милиона сега колко сме ? и намалява и намалява и всеки кой как завърши хваща гората защото аман от демокрация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Откъде знаеш за тая акция!А?А? А?..............................................................................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Напротив, да си българин му е майката точно сега!Аз вярвам, че принципът на стоте маймуни е верен и не ми пука, че някой си се пише гей или лизбийка, само и само да вземе канадско жителство, а после се бие по тъпата кратуна и се чуди как да спаси детето си от "великата система"!И не сме разединени!Иска им се на някои да е така, но истината е, че макар и не на повърхността, макар и не по поръчковите телевизии, българите сме много и сме силни!25 години какво ли не направиха!И пак българи има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 14
Danny666
преди 9 години
Хей сладур абе взимай си хапчетата бе мили ! Ти освен да дрищиш простотии под ВСЕКА статия тука друго правиш ли ?Знам че наскоро имаше акция в една лудница в БГ , да не си от пациентите там?Казват лошо ви гледали ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 11
SPART
преди 9 години
Поздравления за инвестора,че е превел горе-долу удачно 1/4 от интервюто в доста объркан порядък,но това си е за сметка на БГ-читателите които на 100% му се доверяват! Разбира се,удобно се набляга на фактите около 2018 г.,които са в края на беседата,а удобно се пропускат други важни обстоятелства...Но както е известно инвестора е сам се афишира конюнктурна прозападна медия медия,нищо че има голяма вероятност да изпадне в положението на онези предприемчиви българи подали фабриките си уж на безценица на 5.09.1944г.Тези които са им купили са се мислили за тарикати,но само седмица по-късно се оказало, че са пълни ***...За съжаление-твърде късно!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
наистина ще ми се да не съм българин единствената държава, която има разединение и народа не е сплотен, че на всичкото и отгоре ***. Албанците са по единни, Гърци, Америнакци, Германци, Руснаци всички се държат заедно само ние не. Не ми се ще да съм българин, тя и държавата ще се затрие за съжаление, както гледам как всичко продължава да се изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 20
khao
преди 9 години
с последното си изказване показваш какъв комплексар си :) искаш да кажеш че руснаците са по хора от *** и баща ти ... или ти не си българин, боклуко ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
могат да я "прочетЪт" ама явно такива кат тебе гении не са. Ние простаците и *** сме я чели и за това сме на тая позиция. Ама вие не сте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 18
khao
преди 9 години
само дето в историята (за челите е) не е така, я дай някоя друга опорна точка че ми стана забавно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още