IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полската газова компания преговаря за намаляване на доставките от Русия

В началото на ноември PGNiG започна преговори с "Газпром" и за цената на синьото гориво

17:15 | 19.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полската газова компания преговаря за намаляване на доставките от Русия

Полската газова компания PGNiG преговаря за намаляването на доставките руски газ, съобщи руското издание РБК. От компанията на този етап не коментират разпространената информация.

Полската компания получава годишно около 10,2 млрд. куб. метра природен газ от „Газпром“ по силата на подписан през септември 1996 година Ямалски договор. Документът ще бъде в сила до 2022 година, става ясно от сайта на PGNiG. Компанията е и един големите купувачи на газ, доставян от „Газпром“ в Европа.

В началото на ноември от полската компания официално съобщиха и че започват преговори с „Газпром“ за намаляване на цените на горивото въз основа на Ямалския договор.

PGNiG иска предоговаряне на условията заради „материалните промени“, наблюдавани на европейския енергиен пазар през последните години, обясниха от компанията.

Съгласно Ямалския договор, ако страните не успеят да постигнат споразумение за цената в срок от шест месеца, компанията има право да инициира арбитражна процедура.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
"...В началото на ноември PGNiG започна преговори с "Газпром" и за цената на синьото гориво..." Защо бе, защо само поляците си гледат интереса?:( Булгаргаз трябваше също вече да е започнал преговори с газпром експорт! Само аз ли виждам това или умишлено някой не желае Булгаргаз да води преговори с газпром за цената на доставяният руски природен газ в точният икономически момент?:( :( :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още