IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС заплашва да разшири санкциите срещу Русия

Външните министри на държавите от ЕС се събират на спешна среща в четвъртък, за да дискутират ситуацията в Украйна

10:51 | 26.01.15 г. 20
<p>
	Жена пали свещ в памет на жертвите в Мариупол. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Жена пали свещ в памет на жертвите в Мариупол. Снимка: Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) заплаши да разшири санкциите срещу Русия, след като проруските бунтовници в източната част на Украйна подновиха офанзивата, съобщава онлайн изданието EUObserver.com.

През почивните дни беше атакуван жилищен квартал в източния украински пристанищен град Мариупол. Загинаха над 30 души, а 90 бяха ранени. Преди това бунтовниците отново превзеха летището в Донецк, като при атаката също имаше десетки загинали и ранени.

Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини коментира, че „допълнителна ескалация на напрежението неизбежно ще доведе до пагубно влошаване на отношенията“.

В комюнике Могерини призова също така Русия да използва влиянието си върху бунтовниците в Източна Украйна и да спре „всички форми на военна, политическа и финансова подкрепа“ за тях.

Междувременно председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск написа в Twitter: “За пореден път успокоението насърчи агресора към по-големи прояви на насилие. Време е да продължим с политика, базирана на очевидните факти, а не на илюзиите“.

Външните министри на държавите от ЕС се събират на спешна среща в четвъртък, за да дискутират ситуацията в Украйна. Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич предупреди в пост също в Twitter, че ако Русия не спре атаките на бунтовниците, ще последват още санкции и допълнителна изолация. Подобни предупреждения отправиха литовският и шведският външни министри.

Германският им колега Франц-Валтер Щайнмайер обаче смята, че усилията за намаляване на напрежението в Източна Украйна трябва да продължат. „Надявам се, че въпреки последните три дни не всичко е загубено“, коментира той.

Държавите от ЕС също са разделени в мненията си за разширяването на санкциите срещу Русия и не е ясно дали биха успели да постигнат консенсус по въпроса.

През миналата година ЕС включи в специален „черен списък“ стотици руски политици, олигарси и депутати и наложи серия санкции на руски банки и компании от енергийната и отбранителната индустрия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира след атаката срещу Мариупол, че руските военни сили подкрепят бунтовниците в Източна Украйна, включително със системи за командване и контрол, системи за противовъздушна отбрана с модерни земя-въздух ракети, безпилотни летателни системи и други съвременни електронни бойни системи.

Президентът на Украйна Петро Порошенко също съобщи вчера, че от прихванати разговори по радиостанции и телефони е станало ясно, че бунтовниците стоят зад атаката над Мариупол.

Пристанищният град е със стратегическо разположение на пътя към анексирания преди почти година от Русия полуостров Крим. Боевете в района през есента повдигнаха опасенията, че сепаратистите се опитват да завземат териториите, за да осигурят достъп по суша до Крим.

Същевременно Русия обвинява украинското правителство за ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Начи първо, обикновените цивилни хора са със солидна военна подготовка, там армията не е толкова професионална като наща и всеки знае не само как да държи автомата. Второ, гледай новините в момента, да ти обяснят как в поредния котел в който са заградили украински военни, ония ще се предадат и техниката ще остане за бунтовниците. Украина губи страшно много техника и муниции поради дезертирали, основно щото не зная за какво воюват там и бойния дух е нисък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
еми това е същото каквото казва ЕС, че Украйската армия еди кво си еди що си и чужди западни войски нямало. Е тея кви са украйнците не говорят английски нито руснаците. Значи Путин не е лъгал като казва, че наемни легионери има там. И теорията, че украйнската армия е само зрител и всичко се дирижира от запада се вижда пределно ясно и кой е напрайл преврата. Тея клипчета не са руски монтаж в село до Ямбол, нито руско говорящи говорят така английски, защото руснаците имат силен акцент при чуждите езици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Украинската армия е "гола вода: откъм въоръжение и подготовка и затова всячески ги подпомагат от САЩ и ЕС. Няма спор, че има и чуждестранни наемници, който се бият за Украйна.Въпроса ми бе не кой какво казва, а откъде "мирните граждани" отцепници разполагат с толкова добро въоръжение, подготовка, организация и всякакви ресурси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
mick
преди 9 години
украинската армия има всичко и по много. а дали всичко е само от там.. на едните им е удобно да казват едно, на другите друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
bgMan
преди 9 години
А заслужава ли си заради имперски амбиции да останеш сам и изолиран от всички останали и да те намразят както сега всички мразят ислямските терористи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
albobo76
преди 9 години
Последният път, когато Европа нападна Русия "Червената армия" влезе в Берлин. По-предния път, Руснаците биха Наполеон чак до Париж. Сега може да окупират Лондон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
това добре.., обаче откъде обикновени цивилни хора имат ракетни установки "Град", лека и тежка артилерия, авиация, подразделения с висока военна и тактическа подготовка с модерно оборудване, съвременни средства за комуникация и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 15
michaelis
преди 9 години
нема кво да дискутират ей ги руските войници с майчин английски ....Military-clad English-speakers caught on camera in Mariupol shelling aftermathhttp://rt.com/news/226079-ukraine-foreign-military-mariupol/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още