IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще оцелее ли еврото на фона на гръцката криза?

Скептиците отново повдигат въпроса за жизнеспособността на валутния съюз, макар че икономически данни говорят за стабилизиране на еврозоната

14:22 | 01.03.15 г. 18
Ще оцелее ли еврото на фона на гръцката криза?

Последните събития около Гърция отново повдигнаха съмнения за оцеляването на еврото в дългосрочен план, пише в свой анализ Reuters.

Коментарите за фалит на Гърция или излизането на страната от валутния съюз все пак идват на фона на новините, че след седем години на финансова и икономическа криза нещата в еврозоната се обръщат, а вътрешните дисбаланси могат да започнат да намаляват, пише агенцията.

За много от евроскептиците обаче още с избирането на правителството на Алексис Ципрас е започнало началото на разрушаването на 19-членния валутен съюз, в който южните страни се бунтуват срещу строгите икономии, а пък Германия, която е основният платец, настоява да не бъде давана допълнителна помощ.

Споразумението за удължаването на програмата на Гърция с четири месеца не успокоява опасенията, че Атина, която е най-слабото звено в еврозоната, може и да не изпълни своите задължения към европейските кредитори, се посочва още в анализа.

Reuters припомня, че страните от еврозоната не могат да девалвират своята валута, когато икономиката започне да губи конкурентоспособност. Няма и механизъм за големи фискални трансфери между отделните членове на съюза.
Така единствената възможност за подобряване на конкурентоспособността на съюза е „вътрешна девалвация” от страните в периферията на еврозоната, включващи намаляване на реалните заплати, на пенсиите и на публичните разходи. Това е коствало още и масова безработица и социално напрежение.

Всъщност именно тези мерки подхраниха радикалните сили на политическия протест и дори „напускането на демократичните пътища”, при това не само в Гърция, допълват още авторите.

Според тях при вътрешната девалвация в периферията, съчетана с липсата на инфлация в ядрото на еврозоната, малко вероятно е процесът да бъде икономически и политически устойчив.

На този етап Германия не желае да види нито по-висока инфлация, нито опрощаване на дългове, нито трансгранични фискални трансфери или издаването на общи за еврозоната облигации.

„Изглежда стратегията за еврозоната е да се изчака, докато нещо не се промени”, коментират британски анализатори, цитирани от агенцията.

В анализа се посочва още, че Европейската централна банка досега е действала в ключови моменти, за да задържи еврозоната цяла. През 2012 година институцията обеща да направи каквото е необходимо, за да спаси единната валута, а сега стартира програмата си за изкупуване на държавни облигации. Целта е да стимулира икономиката и да предотврати дефлацията.

Това действие само „купува време” за правителствата, през което те да извършат икономическите реформи, които ще намалят пропастта в конкурентоспособността между европейските икономики. Някои страни – като Франция и Италия, обаче не успяха да се възползват от тази спасителна глътка въздух.

И все пак - зараждащото се циклично възстановяване на еврозоната, подпомогнато от ниските цена на петрола, слабото евро и печатането на пари от ЕЦБ, може да стесни дисбалансите, които накараха скептиците да предричат разпад на еврозоната.

Reuters посочва още, че в последните месеци е ясно, че Испания и Ирландия записват най-големия икономически ръст в еврозоната, работните заплати в Германия растат по-бързо от инфлацията и дават тласък на потребителските разходи. На този фон във Франция и Италия започват дългоотлагани реформи. Обнадеждаващ знак е и че кредитирането на бизнеса в Италия и Испания се увеличава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 15
Сините камъни
преди 9 години
Когато 1991 СССР и ние покрай тях губим студената война, най-естественото е победителите да унищожат всякакви придобивки и всякакъв спомен от предишния режим и да наложат нов.Цялата система, и най-вече банковата е по тертип на новите ни господари.Следват съдебна, образователна, медицинската, всичко, всичко се унищожава, да не се сети някой, че една колосална пропаганда с помощта на един единствен педерастки Холивуд осъществи победата на финансовия капитал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
И къде си изнесоха парите нашите корумпирани управници?Това гледай, там е отговора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 9
pecan
преди 9 години
преди да влезе в ЕС България беше цъфнала та вързала .особено 1996-1997 г .нямаше необработвани земи нито инфлация.всички бяха щастливи с 10$ заплата и пееха възхвали на Жан Виденов.Сигурно така си мисли stefan-lИнтересно може ли някой ден да му хрумне в *** ,че всъщност нашите корумпирани управници са виновни а не ЕС.същото се отнася и за Гърция.Разликата е само че като стратегически партньор и под натиска на САЩ там бяха наляти едни пари които те никога няма да могат да върнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 26
stefan-L
преди 9 години
Дори Ванга е предсказала , че еврогеиският съюз няма да просъществува дълго ! Жалко само че този *** съюз ни съсипа енергетиката ,селското спопанство , икономиката, животновъдството, армията и всичко до което се докосна .Дълго го търпяхме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 22
sline
преди 9 години
Не мисля, че Еврозоната и еврото са обречени, напротив точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 29
Дон Карлос
преди 9 години
Със или без Гърция Еврозоната и еврото са обречени. Невъзможно е орел, рак и щука да играят в един отбор. Това го посочих още преди доста години. Тогава предвидих най-много още 15 години живот на еврозоната.Ако Гърция напусне Еврозоната, след първоначалните трусове, тя ще се стабилизира, ще се стабилизира и еврото, тъй като един слаб играч, отбелязал достатъчно автоголове ще напусне отбора.Но стабилизацията ще бъде временна - Еврозоната е обречена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още