IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Гърция трябва да бъде спасена

На карта са поставени основни ценности и стратегически съображения, които са в центъра на европейския проект, смята Андерс Борг

16:30 | 18.04.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Защо Гърция трябва да бъде спасена

В основата на икономическата криза в Гърция е един типично гръцки проблем: дълбоко вкорененото нежелание на страната да се модернизира, пише за сайта project-syndicate.org Андерс Борг, бивш външен министър на Швеция и председател на инициативата Глобална финансова система към Световния икономически форум.

Гърция е била подложена на продължителна доминация от страна на Османската империя. Нейните политически и икономически мрежи са дълбоко корумпирани, като така и не е възникнала меритократична (според заслугите – бел. ред.) бюрокрация. Въпреки че доверието в държавните институции ерозира, се настани култура на зависимост.

Гърците, може да се твърди, не са спечелили правото да бъдат спасени. И въпреки това един гръцки изход от еврозоната, не е най-добрият вариант както за Гърция, така и за ЕС. Без значение дали гърците заслужават помощ, в интерес на Европа е тя да им помогне.

ОИСР, Европейската комисия, Международният валутен фонд и Световната банка подчертават в своите доклади фундаменталната неспособност на икономиката на Гърция да генерира дългосрочен устойчив растеж. Образователната система на страната не е оптимална, а е и недофинансирана. Инвестициите в научноизследователска и развойна дейност са недостатъчни. Експортният сектор е малък. Ръстът на производителността е бавен.

Голямата регулаторна тежест в Гърция, както е описано от показателите на Световната банка за местната бизнес средата, представлява значителна бариера за навлизане в много сектори, ефективно затваряйки цели индустрии и професии за конкуренцията. В резултат на това икономиката на Гърция има проблем с преразпределянето на ресурси, включително работници, като се има предвид липсата на гъвкавост на пазара на труда.

След като Гърция бе пусната в еврозоната, уеднаквяването на лихвите, заедно с надутите цени на имотите, подхрани увеличаването на задлъжнялостта на домакинствата и причини прегряване на строителния сектор, поставяйки икономиката на неустойчив път. В годините преди началото на финансовата криза дефицитът по текущата сметка и високите цени на активите вдигнаха ръста на БВП до 4,3%. Междувременно публичните разходи нараснаха до  шведските нива, докато приходите от данъци останаха средиземноморски.

През осемте години, през които бях в Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС, работих заедно със седем гръцки министри, всеки един от които в някакъв момент призна, че  дефицитът на страната трябва да бъдат ревизиран нагоре. Всеки път министърът подчертаваше, че това повече няма да се повтори, но се случваше отново. Всъщност бюджетният дефицитът за предкризисната 2008 г. в крайна сметка беше ревизиран до 9,9% от БВП – с повече от 5 пункта над първоначално представения на Съвета.

И въпреки това, колкото и зле да са икономиката и политическата култура в Гърция, последиците от излизането на страната от еврозоната са твърде мрачни. В крайна сметка този резултат ще бъде в резултат на политическо решение, като европейските ценности, които са заложени при такова решение, надхвърлят по значимост всякакви икономически съображения.

Като за начало гръцки изход от еврото би бил съкрушителен удар за Гърция. Без подкрепата на Европейската централна банка банковата система на страната ще бъде изключен от международните пазари. Общата ликвидна помощ на евро-системата за Гърция доближи 90 милиарда евро в началото на 2015 г. Правителството ще трябва да затвори банките в продължение на седмица или две, да напечата нова валута, строго да ограничи достъпа на домакинствата да депозитите им, и да въведе капиталов контрол. Когато пазарът отвори отново драхма ще се обезцени с 30-40% преди да намери равновесие.

Нещата могат да се влошат от прерастването на икономическата криза в политически срив, което ще направи невъзможно да се предприемат структурните реформи, от които Гърция отчаяно се нуждае. Всъщност една от основните причини за дълбоките икономически проблеми на страната е нейната нефункционална политическа система. Периодът на фискално преструктуриране - по време на който дефицитът бе намален от 9,9% от БВП през 2008 г. до 8,9% през 2012 г. - вече предизвика значителни граждански вълнения. По-дълбока икономическа криза може да предизвика рязко покачване на социалната и политическа нестабилност. Изваждането на една толкова несигурна демокрация от еврозоната би било много безотговорно.

Европа трябва също да вземе предвид геополитическата среда. Повишеното напрежение, причинено от конфликта в Украйна, рискува да дестабилизира други части на континента. Отстраняването на Гърция в такава нестабилна международна среда ще остави региона по-уязвим по отношение на тези (особено сегашните лидери на Русия), които вярват, че ще имат полза от по-слаба, по-малко обединена Европа.

Кризата в Гърция повдига по-важни въпроси от това дали държавата заслужава да бъде спасена от европейските данъкоплатци. На карта са поставени основни ценности и стратегически съображения, които са в центъра на европейския проект. Европа е просто по-европейска със стабилен партньор в Атина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 11
Mesoiadess
преди 9 години
Гърция трябва да бъде спасена от ЕЗ и еврото .И от долара и МВФ също , че много поскъпна напоследък .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 3
SS-23
преди 9 години
Защо Гърция трябва да бъде спасена---Добре де, как си го представяте това "спасяване" ? Чрез наливане на нови и нови пари, и така ... "до края на света" ли ...затъвайки в нови и нови дългове ли ? Избиването да дълг с нов дълг , води до още по-голямо затъване !"Спасяването" може да е само едно - "късаш договора", хвърляш го в коша, пиеш една вода и въздъхваш облегчено, че си е отървал от тежестта да искаш това, дето не може да го получиш!Всяко друго "спасяване" до никъде не води ... и двете страни!...Изобщо, мисля си, че примера "Гърция" ще постави началото на цялостно преразглеждане на глобалните принципите на функциониране на икономика, банки и "инвестиции"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 9 години
"Европа трябва също да вземе предвид геополитическата среда. Повишеното напрежение, причинено от конфликта в Украйна,"Ами да . Това че спасиха Гърция когато нямаше конфликт в Украйна е най- голямата грешка . Изтърваха момента . Шведът е прав . :)))) Европа може да преживее още няколко удара от ЕК преди да се разпадне на така жадувания север и южни части .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 34 rate down comment 14
ДХДО
преди 9 години
"Защо не дадете на българите..."защото българите не са показали, че могат да се държат като нация. За сега се държат като племе, но за сметка на това политиците ни са страхливи продажници, който са готови за жълти стотинки да помогнат с всичко на което са способно, ведъж за винаги да се приключи с този опит за държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
abdul
преди 9 години
Демек: "да живей социализъма" (иронично). Ми да ги питам аз тогаз: Що беше тоз целият зор да разтуряме соц-а, като пак богатия ще плаща на гръка, хм?Или може би беше по-важно социализъм, ама да си е наш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 4
rover
преди 9 години
Ако скандинавските народи решат, то лично тяхно право е да засипят със собствени пари изпадналата Гърция. Швеция би трябвало да поеме лъвския дял на даренията.Разбира се, че на никой не му пука вече за отражението на Грексита върху еврото, а за политическата загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 3
rover
преди 9 години
Ако скандинавските народи решат, то лично тяхно право е да засипят със собствени пари изпадналата Гърция. Швеция би трябвало да поеме лъвския дял на даренията.Разбира се, че на никой не му пука вече за отражението на Грексита върху еврото, а за политическата загуба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 9 години
"Европа е просто по-европейска със стабилен партньор в Атина."Това също е далеч от истината - да не говори за друга страна ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 9
Mesoiadess
преди 9 години
"Като за начало гръцки изход от еврото би било съкрушителен удар за Гърция...." Май е пообъркал гледната точка Андерс Борг . В момента няма нужда от излишна доброта , присъща на скандинавските народи . А европейските ценности не противоречат на моралните и общочовешки , както и на здравата логика . Излизането на Гърция ще е най-светлия , а не най- мрачния момент .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 46 rate down comment 3
evtimvz
преди 9 години
Много интересно мнение за гърците. А за българите. Защо не дадете на българите 1/10 от това, което ще дадете на гърците. Само те ли са били доминирани от Османската империя. Айде, да си ....!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още