IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ е запазила без промяна ликвидната си подкрепа за гръцките банки

Опасенията бяха, че след като Атина не плати дължимата вноска към МВФ, ЕЦБ ще спре програмата за спешна ликвидност

22:43 | 01.07.15 г. 21
ЕЦБ е запазила без промяна ликвидната си подкрепа за гръцките банки

Европейската централна банка (ЕЦБ) е запазила без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, съобщава MarketWatch.

Опасенията бяха, че след като Атина не плати дължимата вноска към Международния валутен фонд (МВФ), ЕЦБ ще спре програмата за спешна ликвидност, с която банките в южната ни съседка се държат над водата.

Междувременно обаче Съветът на финансовите министри на държавите от еврозоната – т.нар. Еврогрупа, отказа да подновява преговорите с правителството на Гърция по новите предложения, които премиерът Алексис Ципрас изпрати по-рано днес.

Еврогрупата застана зад мнението на канцлера на Германия Ангела Меркел, че първо трябва да се видят резултатите от референдума в неделя, на който гърците ще трябва да одобрят или отхвърлят предложенията на кредиторите.

Управителният съвет на ЕЦБ се опасява, че ако спре програмата си за финансиране на банковия сектор в Гърция, това допълнително ще дестабилизира южната ни съседка в навечерието на съдбоносния референдум, съобщава Ройтерс.

Затягането на финансовата подкрепа щеше да принуди правителството в Атина да намали лимита за дневните тегления на пари. Това можеше и да обърне общественото мнение точно преди референдума, допълва информационната агенция.

Според ЕЦБ мерките за контрол на капитала, които кабинетът на Гърция въведе, са попречили на трансферите на големи суми, което означава, че сегашното ниво на ликвидност ще е достатъчно за банките през тази седмица.

Някои от членовете на управителния съвет на ЕЦБ обаче имат резерви към продължаващата ликвидна подкрепа за гръцкия банков сектор. Централната банка на Германия отдавна настоява финансирането да се обуздае, но е и в известен смисъл предпазлива относно призивите за радикална промяна в този деликатен момент.

Още за гръцката криза можете да четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 5
deant
преди 8 години
двойни стандарти и фалшива солидарност - това е модерна европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
http://***.mignews.info/zashto-iskat-da-postavyat-gartsiya-na-kolene/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
През 1953 28 страни включително самата Германия, решават да отпишат 60% от дълга и добавят клауза според която Германия ще изплаща остатъчните лихви АКО икономиката започне да РАСТЕ отново!! Гърците намират модела за подходящ не само за тяхния случай, а за всички затруднени държави от еропейския Юг. Много е неправилно също, Гърция да бъде разглеждана като гост, който трябва да се съобразява с правилата в къщата на домакина! Разбира се, че е унижаваща подобна позиция!! Тя просто струи от всички отразяващи преговорите медии! Гърция е РАВНОПОСТАВЕН член на Европа и би следвало да участва равнопоставено в определянето на правилата. И ние би следвало да сме но НЕ сме! Ципрас е смел млад политик който ревностно защитава нацията си от опитите да бъде превърната в робска нация ,.... като нашата например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
STRAHO
преди 8 години
Като се има предвид обаче мощта на тези срещу които се е изправил никак няма да му е лесно. Едва ли има ресурса на Русия и Путин за да им устои. Смело момче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Гърците предлагат да се приложи модел сходен с този който е приложен към Германия през 1953. Това което обаче им предлагат отсреща ги обрича на безсрочно доене! Дойна крава искат да ги правят! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Ципрас просто иска справедливи правила. Той не отрича дълга. Дори отписването на каквато и да е част от дълга им няма да върши работа, ако не се спре почти криминалната генерираща дълг политика на кредиторите. При подобна политика и 80% да им опростят след време Гърция пак ще е пред същата катастрофа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Обзалагам се че ако резултата от референдума не се хареса от кредиторите, ще обявят Ципрас за диктатор. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
Nikola666
преди 8 години
"Европейската централна банка (ЕЦБ) е запазила без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, съобщава MarketWatch.Опасенията бяха, че след като Атина не плати дължимата вноска към Международния валутен фонд (МВФ), ЕЦБ ще спре програмата за спешна ликвидност, с която банките в южната ни съседка се държат над водата."В статията се изопачава смисъла на новината. Събитието се представя като едва ли не нещо положително за Гърция. Запазване на размера на ЕLA означава че няма да има допълнителен кеш за гръцките банки. Сегашният (89 млрд. евро) беше изчерпан преди 3 дни и затова наложиха капиталовия контрол. Последствието от решението е че капиталовия контрол засега се запазва, а има и опасения че ще стане по-стриктен защото и с него кешът изтича.Тъй че коментарът на долоптролещия е напълно излишен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 21
крас
преди 8 години
РАЗПЛАЩАНЕТО НА ВИЗАНТИЙЦИТЕ НАЙ ВЕРОЯТНО ЩЕ СТАНЕ С ПРЕВЕДЕНИЯТ ОТ ОГНЕБОРЕЩА МИЛИАРД ЕВРО, КОЙТО МОЖЕ ДА БЪДЕ ИЗВАДЕН НЕЗАБЕЛЯЗАНО ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПРИВЕДЕН НА РАБОТЕЩИТЕ У НАС ПОДЕЛЕНИЯ НА ГРЪЦКИТЕ БАНКИ / най вероятно ОББ/Така е най лесно и незабележимо за бюджена и разходите му.Така се наместват и 16 -те милиарда от заема който българския народ ще плаща , а братята византийци ще пият узо и ще играят сиртаки. ВСЕ ПАК ТЕ СА НАРОД , А НИЕ ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
крас
преди 8 години
ЕЦБ е в шок и ужас.След като си навлече ОМРАЗАТА на византийците, сега реши да замени тоягата с моркова.Опасността да бъде съдена от гръцкото правителство за това, че не спазва собствените си ДИРЕКТИВИ по смисъла на които се изисква незабавно плащане на парите на вложителите в банките се ПРЕВРЪЩА В РЕАЛНОСТ. СПОМНЯТЕ ЛИ СИ СЛУЧАЯ С КТБ И НАЛОЖЕНОТО НИ НЕЗАБАВНО ПЛАЩАНЕ С ПОЗОВАВАНЕТО НА ТАЗИ ДИРЕКТИВА.НЯМА СЪМНЕНИЕ, ЧЕ ЗАД ЦИПРАС И ВАРУФАКИС СТОИ ЗДРАВО ЛОБИ МНЕНИЕТО НА КОЕТО ЕС И ЕЦБ НЯМА КАК ДА ПРЕСКОЧАТ.От САЩ им обясниха да приключват с преставлението и да ОТПИШАТ ЧАСТ ОТ ДЪЛГА!!КОЛКО ХУМАННО ОТ ТЯХНА СТРАНА!КАКЪВ ИМ Е ИНТЕРЕСА АКО НЕ ОТПИСВАНЕТО НА ОНЕЗИ СУАПОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ ПРЕДСТАВЛЯВАЩИ 1/3 ОТ ДЪЛГА НА ГЪРЦИЯ, КОИТО СА ТЯСНО СВЪРЗАНИ С АМЕРИКАНСКАТА БАНКА Голдмън Сакс. АКО Е ТАКА то задълженията са на НБГ, а не на ПРАВИТЕЛСТВОТО и НАРОДА НАГЪРЦИЯ!ЦИПРАС И ВАРУФАКИС ЗНАЯТ ТАЗИ ИСТИНА И СА ЧАСТ ОТ ИГРАТА НА ЯНКИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още