IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият отговор на Русия на сваления Су-24

В Русия се заговори за окончателно спиране на "Турски поток" и санкции срещу турския бизнес в Русия

11:09 | 26.11.15 г. 47
Икономическият отговор на Русия на сваления Су-24

Още в първите часове след новината за сваления от турски ВВС руски бомбардировач Су-24 руският президент Владимир Путин предупреди, че това ще има сериозни последствия за руско-турските отношения.

Първите проявления са вече факт - външният министър Сергей Лавров отмени визита в Истанбул, на която се очакваше да бъдат обсъдени съвместни проекти в развитие като "Турски поток" и други в различни икономически области. Отменен е и руско-турски икономически форум, който трябваше да се проведе в средата на декември в Санкт Петербург.

В Русия вече дори се заговори, че "Турски поток" може окончателно да бъде погребан. Тезата изказа ръководителят на Руския съюз на промишлеността и предприемачите Алесандър Шохин пред ТАСС. Той подчерта, че Русия трябва да отговори с икономически санкции, а не с военни.

Неговите препоръки са и за сериозни ограничения в дейността на турските фирми в Русия, макар и много строителни компании от южната ни съседка да участват в строителството на обектите, свързани със световното футболно първенство, на което Русия ще е домакин през 2018 г. 

Според Шохин "страшен удар" за Турция ще бъде въвеждане на продуктово ембарго за Турция. И сякаш Москва действително започва действия в тази насока. 

По-рано днес министърът на земеделието Александър Ткачев съобщи за засилен контрол на селскостопанските стоки, внасяни от Турция. "В последно време получаваме коментари от потребители и отраслови съюза относно качеството на храните, внасяни от Турция", каза той, цитиран от в. "Коммерсант".

Ткачев коментира още, че средно 15% от внесените стоки не отговарят на изискванията - има остатъци от забранени и вредни субстанции в продуктите от животински произход. Подобни сигнали министерството е получавало още от началото на годината и проверява случаите, става ясно от думите на министъра.

По данни на митническите власти в Русия двустранните търговски отношения между Русия и Турция през 2014 година са възлизали на 31,1 млрд. долара. Русия изнася стоки на стойност 25,5 млрд. долара на турския пазар. В първите седем месеца на 2015 година обаче има значително намаление - с 21% спрямо същия период на 2014 година до 14,4 млрд. долара.

Турция обаче е вторият по големина пазар за руския газ в Европа след Германия. Данните на "Газпром" сочат, че през миналата година Анкара е получила 27 млрд. куб. метра природен газ от Русия. Това представлява около 60% от потреблението на газ в страната.

Сред водещите продукти в състава на турския износ към Русия са храните и селскостопанските стоки (26,5% от общия износ). Турция е важен източник на храни след забраната на Москва за внос на европейски стоки. За първите 10 месеца на годината Турция е изнесла храни на стойност 1 млрд. долара на руския пазар.

Основните стоки са домати и цитрусови плодове. 43% от вноса на домати в Русия идва от Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 9
khao
преди 8 години
звездичките са Пyтя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
ами мики мауса (курция) и без тва друго не изнася в ЕС също сега при тея също, ЕС що ореваха орталъка фермерите ми нек продават другаде ябълки и сливи ей има още 199 държави в света да не е само руската *** го, Канада какво се запънаха с тея меса ми да си ги продават на Саща нали е най-голямата какво толко. Р.язаните да спрат да им купуват газа в отговор и готово како толкова ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 8 години
ей даже и *** не е толкова *** като теб че да си мисли че може да използва ядрено оръжие. Може да е агресивен диктатор, ама не е самоубиец ... ае стига си плашил гаргите с това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 8 години
ей така за унижението може да им позволят :):) ... бъди оптимист ;) ... иначе си прав, и аз съм потресен колко *** има дето ги подържат безрезервно ... като тук изобщо не споменавам Русия като държава, история, култура и тнт, за чисто подкрепяне на режима говоря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 9
needtoknowmore
преди 8 години
Ех комито си е коми - кой ти говори за ядрени оръжия?Няка им спре газа - а не некив Мики Маус изцепки с храни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 10
michaelis12
преди 8 години
Това ли е отговора ? Че той мнооооооо гейски :)------------------------------------------------------------------------------------------ти какво искаше да направят да извистят две атомни бомби и да махнат континента ли? Толко ли си к.ух верно? Искаш да стане Трета световна и да приключиме тука за 30мин тъй ли? .... :))) Учудвате ме племето в България верно ....... :)) Ми свали и ти един самальот и Офшорналиев тва каа може пък и да ги убием и с камъни .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 11
misanthrope
преди 8 години
Не може да си ги припомниш, щото Раул се осети и той на къде е вятъра, за разлика от брат си Фидел и полека се завърта към САЩ Много *** народ ще знаеш е населил цял свят, даже и Куба и не могат да прозрат това, което е очевидно за нашите русофили- коя е на-великата и прогресивна и могъща и справедлива държава на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 7
georgi_shum
преди 8 години
Да е ревнала, да е ревнала.. колко да е ревнала...Нито в туризма нещо катастрофално се случи, ни при бизнесите от ХВП. Понеже съм в тази сфера почти не знам колега, който да не успя да си намери нов пазар на продукцията, която е изнасял за Русия, или който да не намери схема пак да продава там през фирми от Беларус или Сърбия. Даже знам един производител на готови храни дето благославя Путин за ембаргото.. Сега им продава през Беларус и то на цени, за които преди не е и мечтал... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 13
khao
преди 8 години
еййй бях ги забравил киселите кубинксите портокали :):) ... може би след година трябва да си направя екскурзия до Расия да си ги припомня :):) .... и рускините пак ще поевтинеят ... славни ком. времена бяха, всички бяхме еднакво бедни и не се карахме кое е по добро за държавата щото бяхме едни "щастливи" кокошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 20
data
преди 8 години
Това ли е отговора ? Че той мнооооооо гейски :) . Масква мнооо успешно се обгражда с врагове отвсякъде . Вива ла Путин , скоро и бодлива тел по границите ще им сложи на руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още