IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Шенген е на ръба на разпад

Според германския финансов министър е нужна по-добра и по-ефективна защита на външните граници

14:10 | 16.01.16 г. 16
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Немският финансов министър Волфганг Шойбле предупреди, че Шенген е на ръба на разпад докато страните членки на ЕС се опитват да се справят с притока на бежанци в Европа, съобщава Bloomberg.

Шенген е „близо“ до провал и ЕС ще се изправи пред „страшна, огромна“ заплаха, ако Германия е принудена да въведе контрол на границата си и да предприеме мерки, подобни на тези в Швеция, каза Шойбле пред репортери в Брюксел след среща на финансовите министри на държавите от ЕС.

„Можем да избегнем подобно развитие на нещата, ако решим проблема по-бързо чрез по-добра и по-ефективна защита на външните граници и чрез повече и по-интензивна подкрепа и сътрудничество. За това ще са ни необходими много пари“, каза Шойбле. 

Данни на ЕС сочат, че европейците правят по 1,25 млрд. пътувания в рамките на Шенген годишно. Според анализаторите разпадането на зоната за свободно движение ще е сигнал за пазарите, че европейският проект, включително еврото, също могат да спрат да съществуват в бъдеще.

„Шенген може да проработи в дългосрочен план само, ако намерим обединен европейски отговор на предизвикателството с миграцията“, каза немският канцлер Ангела Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Представете си, че освен ползи от Шенген има и огромни вреди. Например оръжията от атентата в Париж са внесени през порестите граници на ЕС, купени вероятно от албанската мафия. Ако Шенген не съществуваше тогава албанските трафиканти щяха да бъдат спирани на всяка вътрешна граница и проверявани и щеше да бъде много по-трудно, да не кажа невъзможно, да внесат целия боен арсенал във Франция. Шенген причини атентата в Париж и кой знае колко други терористични акта. Според мен контрола върху границите трябва да се върне за постоянно и то веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"С осигуряването на реда обаче се занимава полицията, отбелязва ТАСС. Може да се развие такава ситуация, при която силите на федералната и регионалната полиция ще бъдат изчерпани."Всяка друга страна в света в извънредна ситуация би задействала войниците", отбелязва Шойбле. "МИР МИР МИР :-)хайде сега войниците да ходят да им спасяват политическите ***.. на шойбле на мойбле на меркел на бойко на пеевски на всичките, които докараха нещата до положение "войниците". Хайде на фронта млади мъжленца :-), щото вече няма кой да плати бъдещето.. то е изпито, изядено и изакано отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
"Спокойно, няма проблеми""ЕС е по-силен от всякога""Стабилност, стабилност, стабилност"незнам кой още се връзва на тия глупости.., докато други вече си градят крепости за идващата социална бурия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
alexx
преди 8 години
Тъпо, Шойбле, тъпо! Кой покани всички мигранти в Германия? Баба ти Феркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 5
studioaa
преди 8 години
Шенген НЕ Е на ръба на разпад, а реално се е РАЗПАДНАЛ и съществува само на хартия. Вече е прекалено късно да се направи каквото и да било и всъщност според мен разпадът идва точно на време. Днес ние ставаме свидетели на най-големите измествания на групи хора в историята, а в такива времена да има свободно придвижване на хора през границите е не само опасно, но самоубийствено. ЕС трябва да бъде ликвидиран, защото той представлява екзистенциална опасност за европейската цивилизация. Ако наистина ЕС оцелее още само 10 години вредата населена от имиграцията на африканци и араби в Европа ще станат необратими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Е да ми дават съвети немски политици, които задълбочиха тази криза, ми идва наистина в повече. Самозабравиха се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още