IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Бежанците трябва да имат възможност да работят в Европа

Граничният контрол може да срине общия пазар и еврото, предупреждава председателят на ЕК

21:03 | 15.01.16 г. 23
Юнкер: Бежанците трябва да имат възможност да работят в Европа

Бежанците трябва да получат възможност да работят в Европа. За това се застъпи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. "Тези, които търсят закрила, трябва да имат възможност да се интегрират и да работят. Така можем да се предпазим от неприятни неща и за себе си", каза в Брюксел той.

Юнкер отхвърли възможността имигрантите да избират държавите, в които ще останат, и заяви, че те трябва да отидат там, където бъдат преразпределени.

Председателят на Европейската комисия представи очакванията си за 2016 г. и призна, че политиката към бежанците е един от неуспехите на изминалата година заради нежеланието на страните членки да прилагат решенията, които техните ръководители приемат в Брюксел.

"Уморих се да слушам критики, че не e направено много. Не е така. Поредица страни намират трудно да приложат решенията, които сами са приели. Това ни изправя пред сериозна криза на доверие, че не можем да се справим, но не смятам да се предавам, особено по отношение на страните, които не искат да приемат повече бежанци“, заяви Юнкер.

"Трябва да сме по-малко арогантни и по-изпълнителни", добави той.

Според Юнкер възстановяването на граничния контрол ще струва 3 млрд. евро годишно на бизнеса и може да постави под въпрос съществуването на общия пазар и на еврото. "Не искам да драматизирам, но какъв е смисълът от общата валута, ако не можем да пътуваме свободно", запита реторично той.

Според него "ако някой иска да убие Шенген, може да го направи чрез общия пазар". Юнкер предупреди, че ако това се случи, безработицата ще излезе извън контрол, а загубите на икономическия растеж ще са неизмерими. Общият пазар ще бъде докаран до ръба и може да се сгромоляса, предупреди шефът на Еврокомисията.

300 млн. евро струват на държавите и на бизнеса граничните проверки само на моста между Швеция и Дания. Дори 1 час чакане на границите е загуба от 55 хил. евро на камион годишно и могат да достигнат до 3 млрд. евро в европейски мащаб.

В момента 5 шенгенски държави (Германия, Австрия, Швеция, Дания, Норвегия) временно са възстановили проверките по границите в опит да намалят притока на бежанци, а във Франция мерките са заради извънредното положение с тероризма.

Юнкер изрази убеденост, че изпълнението на бежанските квоти ще продължи и заяви, че няма да бъде допуснато някои държави да откажат да изпълняват своите.

Европейската комисия е решена да осъществи и проекта си за "горещите точки", чрез които в Гърция и Италия да бъдат идентифицирани всички новопристигащи и преразпределяни пропорционално към вътрешността на ЕС.

Според председателя на Комисията броят на имигрантите, макар и значителен, е несравнимо по-малък от тежестта, стоварена върху други страни и финансово богата Европа може да се справи с проблема. Той сравни ситуацията с Йордания и каза, че ако пропорцията се гледа, това би означавало в ЕС да пристигнат 100 млн. бежанци.

"Нямам илюзии за годината, която предстои – всичко ще бъде трудно, но аз няма да се предам", обеща Юнкер.
Той отхвърли идеята, "че това е началото на края", която вчера бе изречена от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Юнкер обаче призна, че е разтревожен от разногласията, защото те могат да събудят стари проблеми между страните.

Сред темите, с които Брюксел ще се занимава през тази година, Юнкер посочи исканията на Великобритания за реформи, завършването на банковия съюз, намаляване на безработицата, увеличаването на инвестициите, енергийния съюз, цифровият и капиталовият пазари. Ще се работи и по създаването на обща задължителна минимална социална база.

Още политически новини от ЕС четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
Ще последва...щото дедо ви Маркс , дето на много тука не е симпатичен , казва че количествените натрупвания от кафява маса ще доведе до качествени изменения в държавата , по точно до ново расово почистване. Няма да бъде мирно и селфитата ще са малко по други.На мустакатия вече му продават свободно книжлето...далече е от бестселър ,но за размишление дава доста поводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
evtimvz
преди 8 години
На Германия трябва да и е ясно - мигрантите идват заради Германия, Дания, Холандия, Англия, Швеция, Финландия, и др. Не заради България, Румъния, Унгария, Полша и др. Затова нека не ни ги препращат. И да ги изпратят те пак ще се върнат при таях. Как ще им ограничиш придвижването. Като ги затвориш ли? Къде ще ги затвориш. Или ще караш другите страни да ги затварят, а ти на бял кон. Вижда се, че Германия вече е в паника и няма полезен ход. Лошото е, че може да последва "нов ред".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
за да заработят бежанците трябва да им се осигури не само възможност, но и желание за работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 1
ratten
преди 8 години
за да заработят бежанците трябва да им се осигури не само възможност, но и желание за работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 11
The Big One
преди 8 години
Правилно говори чичето но не се доизказва.Преди да се е гътнало Джоджето Джуджаро всичко с бежанския въпрос тря'а да бъде изяснено.Щото като се юрнат ония от Джудж-ландия насам няма да има време да се мисли, тря'а се действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Юнкерчо, кака, земи слабително в големи размери и легай...На сутринта ше почустваш на собствен гръб ИВРОПАТА, която НЕ СЕ ПРЕДАВАШ ДА НАЛАГАШ....Да ти кажем: Всичките евроседераснещоситам си мислите, че ВАШАТА ПИРАМИДА НА ВЛАСТТА И СИСТЕМА НА ПОДЧИНЕНИЕ ШЕ СМИЛА СИЧКО И СИЧКИ! Обаче: 100% от БЕЖАНЦИТЕ са там единствено и само ПО ВОЛЯТА НА АЛЛАХ И С БЛАГОСЛОВИЯТА НА ИМАМА, СЛЕД ПОСТАВЕНА ИМ ЗАДАЧА. И ШЕ ГО ВИДИТЕ ТВА У БЛИЗЪК БОЙ......АЗ МОЖЕМ САМО ДА СЛЕЖИМ ПУКАНКИТЕ И ДА СЕДНЕМ ДА ГУЕДАМ ШОУТО! ДАЙ РАБОТА НА ИСЛЯМИСТА! НАПРАВИ И АУДИ НЕПРОДАВАЕМЕ МАРКА ПОРАДИ НИСКО КАЧЕСТВО....Юнкерчо, кака.....кой по дяволите мислиш, че си ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Ето, трябва да докажат с документи (за плащани социални задължения към обществото) заплата от 35000 паунда годишно, за да имат правото да останат в Англия. http://***.independent.co.uk/news/uk/politics/theresa-may-urged-to-rethink-new-35000-earnings-threshold-for-non-eu-migrants-as-teachers-face-a6814841.htmlТази политика на Англия не е от вчера, между другото, та ето как и от тези емигранто ще спечелят лордовете (на данъкоплатците, където конкуренцията ще се засилва).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Познавам българи асаилам сикърс които в голямата си част са все тарикати, но, системата ги поема, дава им помощи и жилища за да правят деца, после им обработва/възпитава децата да работят, а родителите все са на социалка до края на живота им (без нищо спестено да оставят на децата си, да не говорим че тия деца са заробени още като ученици от банките и с промита ценностна система). Издръжката (социалните, медицинските, ) ги плаща все обществото (данъкоплатците) на ландлордовете (собствениците на жилищата, храната, болниците, ). Та кой е тариката в случая, емигрантите, данъкоплатците или лордовете?! Всеки рано или късно си намира майстора в тоя живот!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
В началото на октомври миналата година гръмна новината, че кандидат за кмет в голям немски град е атакуван на улицата с нож от неизвестен мъж. Раненият оцелява на косъм след спешна операция. Историята е раздухана в медиите и няколко дни по-късно този кандидат печели кметските избори. На пръв поглед изглежда, че някой подземен бос е поръчал неудобен политик, но когато чуем, че името на "жертвата" е "червено-зелената" Хенриете Рекер, кметицата на Кьолн нещата тръгват в неочаквана посока. 2 месеца по-късно същата "жертва" активно прикрива сексуалния тормоз над стотици жени от "бежанците" и оневинява брадатите изнасилвачи. Сега ни става пределно ясно, защо Рекер е атакувана посред бял ден НАПЪЛНО ЗАСЛУЖЕНО от бесен гражданин на Кьолн. Единственото нещо, за което трябва да съжаляваме е, че Рекер е все още жива и ще продължи да нанася вреди на Германия и Европа, а мъжът имал куража да я атакува е борец за свобода и демокрация, а не някакъв си терорист и екстемист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Днешните местни европейски кокошки се излянтеиха да не искат да снасят евтини яйца (каквито снасят далекоизточните такива, например), та следва да подменим птичия двор с нови вносни пилета, като оставим от старите само които се адаптират послушно/редовно да снасят евтини яйца и мътят много пилета. Ние кокошарниците няма да подменяме, нито пък кокошите дворове и храна, какво неясно има тука за неразбиране? ей така е изразил недоумението си (от неразбирането сред масите) брюкселският Лорд , по време на приятелска голфсреща-инструктаж с наш Юнкер (предполагам, разбира се, ако бях там щях ли да пиша тук). :) ....... :( ... :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още