IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Русия - кратко и ясно в седем графики

Една от основните опасности пред фискалната стабилност са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме

09:42 | 03.02.16 г. 138
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Москва. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Москва. Снимка: Ройтерс

В своя статия за Инфограф Владимир Сиркаров, финансов анализатор, специалист в областите парична политика, макроикономика, капиталова и валутна търговия и инвестиционни стратегии и автор и съводещ на предаването Boom&Bust по Bloomberg TV Bilgaria, представя седем графики, които описват общите рамки на състоянието на руската икономика към днешна дата.

Същевременно Сиркаров кратко и систематизирано разкрива макроикономическата картина в Русия в контекста на срива на петролните цени и продължаващото геополитическо напрежение. 

Ето и целия материал на Сиркаров: 

ГРАФИКА 1: ЕФЕКТ ВЪРХУ БЮДЖЕТА

Не е случайно, че започвам с графика, показваща голямата зависимост на правителствените приходи от петролните и газовите продукти. Оттам не е изненада сериозното влияние на срива на петролните цени върху бюджета и върху развитието на цялата руска икономика. Виждаме, че приходите от продажба на петролни и газови продукти формират около 50% от бюджета на страната през последното десетилетие. През 2015 г. тежестта на петрола и газта като приходни пера в бюджета, възлиза на 44%. Тези приходи имат 70% дял от приходите от износ и 25% от целия БВП на страната.

Продължаващата зависимост от износа на енергийни суровини е свидетелство за провала на опитите на Владимир Путин за диверсификация на руската икономика - намерения, които той декларира преди цели 15 години. Явно проявление на голямата икономическа зависимост на Русия от петролните приходи е и сривът на руската рубла.

ГРАФИКА 2: РУБЛАТА И ПЕТРОЛЪТ

Връзката между цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка 16 март и спот курса на рублата спрямо долара е очевидна. Руските пари достигнаха рекордно обезценяване на 21 януари 2016 г., когато курсът докосна 86 рубли за долар.

Разместванията на геополитическата шахматна дъска също имаха своето отражение. Руската валута се срина почти два пъти от анексирането на Крим и последвалите санкции от САЩ и ЕС до днес.

ГРАФИКА 3: ВАЛУТНИ РЕЗЕРВИ

Стопяването на валутните резерви също е съвсем логично следствие от започналия отлив на капитали от Русия и влошаването на общата макроикономическа картина в страната. 

Правителството и централната банка правиха опити за спиране на галопиращото обезценяване на рублата, но, както често се случва, ефектът от предприетите интервенции се оказа с обратен знак. Подобен пример бе намесата от страна на централната банка на 16 декември 2015 г., когато курсът на рублата към долара премина 80 рубли за долар. Тогава гуверньорът на руската централна банка Елвира Набиулина реши да вдигне лихвата с умопомрачителните 6 процентни пункта. Ефектът на стопяване на валутните резерви ясно се вижда на графиката в този период.

На 21 януари 2016 г., при последното регистрирано дъно на рублата, Набиулина смълча финансовата аудитория с изказване, че банката няма да реагира на този срив, както го направи в средата на декември, защото рублата "била близо до своите фундаментални нива". Изявлението идва при курс от близо 82 рубли за долар. Странна и опасна стратегия за успокояване на пазара.

Силното обезценяване на руската рубла удари основно руските граждани, които все по-трудно успяват да запазят досегашните нива на потребление. Икономическото явление "стагфлация" вече е факт на руска земя.

ГРАФИКИ 4 И 5: ИНФЛАЦИЯ И БВП

Обезценяването на рублата донесе след себе си 13-годишен връх при инфлацията (Графика 4) в страната до 16,9% през март 2015 г. За сравнение, през април 2012 г. инфлацията бе на ниво 3,60 на сто.

В комбинация с понижаването на брутен вътрешен продукт с 3,7% през 2015 г. (Графика 5) Русия се превръща в актуален пример за ужаса на стагфлацията. С две думи: наблюдаваме едновременно спад на съвкупното производство и ръст на цените. Разбира се, правя уточнението, че третият основен индикатор в стагфлационната хватка, високата безработица, засега не се материализира. С оглед на спада на дела на работещите руснаци в последните месеци обаче, перспективите пред трудовия пазар не изглеждат положителни.

ГРАФИКА 6: БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ

Русия регистрира 2,6% бюджетен дефицит за 2015 г., което е най-високата стойност от 5 години насам. Ако обединим показаното в предходните графики с факта, че първоначално планираният бюджет за 2016 г. е на база средни цени от 50 долара за барел (при малко над 30 в момента), то може да прогнозираме (с голяма доза сигурност), че дефицитът тази година може да бъде доста по-сериозен от предварително заложените 3% от БВП.

Въпреки идеите за редуциране на разходите (в социалната сфера, военния сектор) и за приватизиране на държавни активи, всеки 5% спад на петролните цени спрямо заложените в бюджетната прогноза 50 долара за барел, могат да доведат до ръст на дефицита с грубо 1% от БВП. Това значи, че е възможен и двойно по-голям бюджетен дефицит от предварителните прогнози от 3%.

ГРАФИКА 7: РЕАЛНИ ЗАПЛАТИ

Много важен индикатор за измерване на качеството на живота в дадена страна е нивото на реалните доходи. Този индикатор отчете спад от цели 9% в Русия за 2015 г. и спад от 4% за 2014 г. Статистиката показва и спад на БВП на глава от населението, както и увеличаване на хората под линията на бедността с около 2 милиона души. Потребителските разходи също отчитат осезаем спад, като продажбите на дребно се сринаха с 13% на годишна база към ноември 2015 г.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Една от основните опасности пред фискалната стабилност на Русия са хроничните бюджетни дефицити, които формират дълговото бреме на държавата. Финансирането на това бреме е деликатен въпрос с оглед относително високите лихви по руския дълг и несклонността на вътрешните агенти да финансират правителството. Все пак спомените от 1998-1999 г. още не са забравени.

Дали пред Русия започва да назрява идеята за печатане на рубли в отговор на кризата е трудно да се предположи. Едно е сигурно: ако това се случи, то покупателната сила на руските домакинства и фирми може да бъде още по-силно застрашена. Дори към момента проблемите пред бюджета и силно обезценяващата се рубла водят до спад в нивата на заплатите и спад на потребителското търсене.

Още графики можете да разгледате тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

112
rate up comment 9 rate down comment 0
scott
преди 8 години
яко се смях! сгрешена е разбирасе, таз руската.Гарантирам, че СОМАЛИЙСКАТА парична система НЕ Е СГРЕШЕНА!Там може да плащаш в пари, може в крек, в трева, в натура, в ориз.....ГРЕШКА НЕМА! Курса зависи от това на кой плащаш и в каква опаснос си. Та, общо взето, там не уважават парите. нит фиантните, нит реалните, дай кльопачката и тревата. те тва е!Митев кажи нещо за сомалийската разменна система. ха,хах,хах,хах,хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 17 rate down comment 5
Сараф
преди 8 години
Има само една лека подробност за САЩ, а тя е, че те са и най-големия кредитор в света което компенсира още повече като се сметне при какви лихви дават и при какви взимат кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 14 rate down comment 15
sssaaa
преди 8 години
Съжалявам, но немога да се съглася с това да се казва, че Русия е била разбираш ли много задлъжняла, при условие, че няма и 30% кредит спрямо БВП на страната, а в същото време да не се говори че на САЩ е над 100% от БВП и да се казва, че там криза няма и няма и да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Статията е хубава но трябва да се дадат графиките на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group как е растял дългът и БВП - коментар 107Трябва да се знаят и изчисленията на Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) и Джагъдиш Гоуклей - коментар 108НО НАЙ-ВАЖНОТО Е КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ КАТАСТРОФИТЕ и се радвам ,че нобелиста по икономика Джоузеф Стиглиц го написа : ''Единственото лекарство за преодоляване неразположението на световната икономика е в увеличението на съвокупното търсене... и дълбока реформа на финан. ни система... - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Пиша защото не се казва ясно от къде да дойдат парите за увеличение на съвкупното търсене и правителствените политики
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 17 rate down comment 16
markov
преди 8 години
Въх , сроро не бях чел статия как рашата ша фалирга в инвестора :) :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
107
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
Русия е икономическо джудже но военен великан и може да се оправят ако се вземат някои мерки включително и отмяна на 7% плосък данък САЩ и ЕС също може да се оправят ако вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Забрана на офшорки т.н. регулации в цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в ТОЧНО ОПРЕД.НЕЩА и се радва ,че оня ден излезе една статия за топлата вода от слънцето защото това е една от стратегиите за които говоря - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
106
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
САЩ върви към бюдж.дефицит като през 2009год. - http://***.investor.bg/sasht/337/a/biudjetniiat-deficit-na-sasht-vyrvi-kym-pyrviia-si-ryst-sled-krizata-209783/под статията съм дал линкове Граф Лоурънс Котикоф(професор по икономика от Бостънския университет) го казва точно - ''Американското правителство разполага с 202 трилиона долара по-малко, отколкото са необходими за финансиране на всички ангажименти, които е поело към данъкоплатците........За да запълни фискалната пропаст, американското правителство ще трябва незабавно и трайно да повиши данъците с 57% или да намали публичните разходи с 37% '' - http://***.vicove.gbg.bg/?tid=40&oid=185024&nopassportcheck Американският икономист Джагъдиш Гоуклей е изчислил, че добавянето на тези задбалансови държавни задължения биха увеличили дълга на САЩ до 890%. - http://***.investor.bg/sviat/6/a/polzite-ot-gryckata-kriza-za-evropa-94711/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
105
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Все повече финансови институции приемат с ужас тезата на Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ САЩ - 355% общ дълг - http://usdebtclock.org/index.htmlв ЕС малко повече и това - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328Хубавото на голяма задлъжнялост е ,че лихвите трябва да се държат до нулата Светът е в системна криза - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/и затова няма друг начин за растеж освен този - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
104
rate up comment 0 rate down comment 8
Иван Митев
преди 8 години
Лошотията не идва от теглене на кредити, а от сегашната обстановка на сгрешена парична система, при която се развиват стопанските процеси.Не е коректно пряко сравнение на частни лица с теглене на кредити с процеси на сега взети кредити от държава. Сега държавата тегли кредити за да е с по-големи възможности да противодействува на нанесени вреди от налична сгрешена парична система. Ако не се допускаше тази държавна грешка държавата нямаше да има потребност от да взима сегашни кредити.Вярно е, че взетите кредити при различните държани е на различно ниво, но общото е, че тези кредити са взети, защото тези държави са с въведена сгрешена парична система.Лошото влияние на сгрешената парична система в САЩ е в същата посока както при Русия, Германия, Китай и във всяка друга държава с допусната такава грешка. Последицата при запазване на тази държгавна грешка е известна: катастрофална стопанска криза с болезнени щети. В една държава е по-рано, спрямо друга, а в друга по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
103
rate up comment 8 rate down comment 7
sssaaa
преди 8 години
Нима, тези хора сред нас които познаваме и теглят кредити са "лошотия" и те го искат? Е, бих искал, че не искат, но нямат друг избор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още