IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия няма да измени на ценностите си заради мигрантите

Канцлерът признава, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и е блокирала необходимостта от намиране на общоевропейско решение

08:35 | 31.08.16 г. 29
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германия няма да измени на ценностите си заради миграционната криза и проблемите с интеграцията на бежанците. Това заявява канцлерът Ангела Меркел в интервю за в. Süddeutsche Zeitung

"Германия ще си остане Германия във всичко, което е близко и скъпо за нас", казва тя. По думите й ценностите и принципите, според които живее страната, няма да се променят.

"Те намират отражение в нашата либералност, нашата демокрация, нашата правова държава и нашата всеобхватна привързаност към социалната пазарна икономика, която благодарение на своята икономическа сила подкрепя най-слабите", отбеляза Меркел, цитирана от ТАСС и БТА.

В края на юли в Германия имаше два терористични акта, извършени от чужденци, за които отговорност пое "Ислямска държава". Меркел признава пред мюнхенския вестник, че опасенията на германците по този повод са "напълно разбираеми", но изразява несъгласие с твърдението, че мигрантите са внесли терора във Федералната република.

Интервюто е дадено в период на спад в рейтинга на Ангела Меркел и на неизвестността дали тя ще се кандидатира за нов мандат. Засега тя отказва да обяви дали ще се кандидатира на изборите през 2017 г.

Пред Süddeutsche Zeitung Ангела Меркел признава, че Германия е подценявала прекалено дълго проблема с миграцията и е блокирала необходимостта от намиране на общоевропейско решение, съобщи Ройтерс.

Според агенцията този необичаен самокритичен коментар сякаш е обвързан с първата годишнина от нейната станала прочута впоследствие фраза "Wir schaffen das" (Ще се справим), когато бе запитана за вълната от бежанци.

Пред вестника Меркел казва, че Германия, която миналата година прие над един милион мигранти, е оставила Испания и другите гранични държави в ЕС да се оправят сами с бежанците. "Тогава ние отхвърлихме пропорционалното разпределение на бежанците", отбелязва тя и добавя: "Ние не обхванахме проблема по правилен начин".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 7 rate down comment 1
watergateory
преди 7 години
Една от най-изразените им ценности е лицемерието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 7 години
понеше мишето го няма по някаква причина и ти реши да се покажеш колко си *** и да блеснеш ... е жалък опит, *** си, но той и в това те бие, кашон!ходи там в склада за велпапе и не се занимаваш с теми за които ти е малка главата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
khao
преди 7 години
след военното положение е горе долу като военното, и без лидер хората са мотивирани да изградят събореното... но лидер на преяли е трудна задача.Кол, Горбачов, па ако щеш и Валенса ги причислявам към следвоенните лидери, защото макар и без истинска война, положението си беше като след война (горе долу като другите) :):)Абослютно съм съгласен с теб за долната 1/3 от поста ти, че нямат идея какво да правят и как точно трябва да го направят, даже нямат идея според мен и къде е корена на проблема зада се реши.Та сегашните времена според мен са уникални, да хората са недоволни, но реално няма защо да са недоволни .... тоест сега как да намерим този силен лидер който да ни мотивира в нещо което искаме, но незнаем какво искаме... и ако не се намери такъв, започват процеси на самоизяждане, и евентуално пак война ... където ще излезнат естествените лидери които ще ни обединят за мир и просперитет.... дано съм се обяснил добре, че май леко неразбрано го написах :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Има доста истина в това за войната. Но тук става дума по-скоро за след военното положение. Тогава са блеснали тези хора, които са казали "Ето, съборихме всичко, сега ще го строим отново" и градовете си, и обществата си и отношенията си и са имали силите и идеите да убедят всички, че така трябва. Верно е, че са имали и авторитета, с който излизат от войната, но съм ти дал и примери на мирновременни лидери - във времена като сегашното, когато хората като цяло не са доволни, са намирали проблемите, решенията и са успявали да убедят че така е правилно. Тачър ако щеш. Имат идеи, вярват в тях и ги преследват. Меркел няма идеи. Спори по въпроса да пускаме ли араби и какво да ги правим после. Няма концепция защо да ги пускаме или не и как да направим така, че и те и ние да сме доволни. Ако щеш наш Боце каза, че дорде се не умири близкия изток, така ше е, а Меркел да си чул да води преговори и да споменава източника на бежанци, да подема инициатива някаква за разрешаване? Е това е лидер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не ме разбра, не казвам че са виновни, а подкрепям тезата ти че заради тях (оланд, камерън и тнт) изпъква тя. а причината да няма лидери е точно вечния пробелм с онаследяване на власта (по мое мнение пак) .. иначе чърчил и дегол е лесно да ги следваш като има война, без война е по трудно, нали именно за това и пу. насажда страх, като има страх лесно е да си лидер, без страх ми кажи как се прави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
Да, разбирасе куците коне са и виновни :) То това е лидера, да поведе конете куци сакати... с врани коне и охранени биволи и БАБА знае :)Няма как да е лидер като Чърчил, Дегол, Горбачов, Хелмут Кол ако щеш, Вили Бранд. Това са истински лидери, с мащабно мислене, с идеи, способни да накарат цял континент да ги следва и да се съобразява с тях. Меркел е по-близо до Бойко Борисов пожарникаря, отколкото до тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 7 години
прави, няма как да може повече като е обградена от отбор куци коне... а това е отборен спорт... особенно франсетата и англичаните кви "лидери " изкараха последните години ... леле мале .. и тук идва основния пробелм, онаследяването на власта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
Меркел е "лидер по принуда" така да се каже. Тя си е една източногерманска баба, расла и възпитавана при комунизма. По стечение на обстоятелствата обаче, тя е канцлер на най-силната държава в ЕС, а останалите ЕС държави (поне големите) пък се оглавяват от такива смешници, че бабата на техния фон изглежда наистина като лидер. Отделно, че и държавите им са закъсали и са загубили всякаква тежест. Ако мога да перифразирам Иван Вуцов ( по адрес на Батков) Меркел трябва да се уважава, защото в тази ситуация, прави жената каквото може. Колко може, то е друг въпрос, ама като няма някой, който да може повече, мъкне си кръста и така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 7 години
абе незнам кво плачат руските копейкаджии, ама русия е с най голям брой муслита в населението като относителна бройка в Европа ... така че ограда около Масква кога ? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 5
Hahoto
преди 7 години
Едно си баба знае, едно си баба бае!"Германия ще си остане Германия във всичко, което е близко и скъпо за нас"Верно си е - милиони ара.бели вече са близко до тях и ще им излизат все по-скъпо."Меркел е единствения истински лидер от всички в целия ЕС през последните години." - истинския лидер знае как да избегне кризата, ако тя все пак се случи знае как да я управлява, така че да не се задълбочи. Нито по един външнополитически проблем през последните години, няма решение на Меркел, с което тя да е подобрила като лидер поне една от кризите и в Европа и в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още