IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британците поставят като приоритет в преговорите за Brexit миграцията

Анкета показва, че 56% от жителите са по-загрижени за имиграцията, отколкото за това кралството да си запази търговските ползи от членството си в блока

11:41 | 25.10.16 г. 31
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Британците се интересуват повече от контролирането на миграцията, отколкото от запазване на достъпа на Великобритания до единния пазар, показва изследване, публикувано в Bloomberg,което подкрепя стратегията на премиера Тереза Мей за приоритизиране на граничния контрол в преговорите за Brexit.

Общо 56% от анкетираните са по-загрижени за имиграцията, отколкото за това кралството да си запази търговски ползи от членството си в блока, като 58 на сто подкрепят стратегията на Мей в преговорите, показва анкета, проведена от Survation Ltd за ITV.

Сриването на паунда, който загуби около 18% от стойността си след референдума за излизането на страната от ЕС, също изглежда не буди опасения у британците.

„Ако вотът беше днес, 47% биха гласували за напускането на страната, а 46% биха дали своя глас за оставане в блока.

Днес се очаква министърът на финансите Филип Хамънд да отговаря на въпроси в Камарата на общините в 11:30 часа лондонско време (13:30 часа българско време). Гуверньорът на централната банка Марк Карни ще говори пред Камарата на лордовете в 17:30 часа българско време. Въпросите ще бъдат фокусирани върху Brexit  и инфлацията.

Бъдещето на Карни също ще бъде обсъдено. Наближава срокът до края на годината, който той сам си постави, за да реши дали ще остане в Централната банка на Великобритания, което добавя още един източник на несигурност за пазарите.

В същото време британският министър-председател Тереза Мей обеща, че депутатите ще имат възможност да проведат поредица от преговори за това как правителството трябва да подходи към напускането на Европейския съюз (ЕС), преди тя да започне официалните преговори по въпроса. Решението на Мей идва една седмица след като тя трябваше да отстъпи пред бунт в нейната Консервативна партия, пише Bloomberg.

През миналата седмица премиерът беше принуден да позволи на депутатите да обсъдят какви да бъдат условията на Brexit. В понеделник пък разкри повече подробности за това как ще протекат дебатите.

“Правителството ще има време за серия от общи дебати за бъдещите отношения на Великобритания с ЕС”, коментира Мей в изявление в Камарата на общините в Лондон.

Мей се опитва да успокои депутатите, които искат постигането на възможно най-голяма дистанция между ЕС и Великобритания, и тези, които искат възможно най-малко скъсяване на връзките, като им позволява да спорят по въпроса, без да заема конкретна позиция. 

Не всички публични допитвания обаче съвпадат с прочита на Мей относно това какво искат британците. Според едно проучване от миналата седмица балансът се е обърнал в полза на достъпа до единния пазар вместо ограниченията върху имиграцията. И в двата случая се вижда обаче, че британците остават разделени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 8 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Добре е, че ти и подобните ти знаете какво искате от бъдещето. Клечи на заплата пред компа, пиши из форумите интелигентности и то бъдещето ше те намери... Даже вече иде, напира през югоизточната порта... Даже вече се чува... Не чу ли снощи от Харманли "Одата на радостта", с която нахлуват носителите на бъдещето по нашите земи? хихихи... Глис^т недок^латен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
khao
преди 7 години
не, това е чист вид на оял се човек без идея какво иска от бъдещето ... а последния ред дето си написал, е поредното доказателство на това колко си неграмотен и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
V.At.
преди 7 години
Така е. Като са решили, че пакистански мохамеданин е най-добър за кмет на Лондон и го избраха. Все пак той си е истински британец, а не пришълец от Балканите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Може да си приемат секви, ама искат ТЕ да си решават какви, кога и колко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 7 години
"Британците се интересуват повече от контролирането на миграцията, отколкото от запазване на достъпа на Великобритания до единния пазар..."За плоскоглавите питекантропи и тукашните гоуеми търговци, капиталисти и евроатлантици това може да изглежда недалновидно, но в чист вид си е национален инстинкт за самосъхранение и съхранение на държавата! Англичаните, за разлика от нас, не са си я получили от небето по стечение на некви чужди интереси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 7 години
не си разбрал ... те не искат бели, с пакистанци, индийци и други са ОК. Тях си ги приемат от години, много преди ние и поляците даже да помиришем за ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Ами защо тогава продължават да приемат пакистанци, индийци и афганистанци? Вече дори кмета на Лондон е с пакистански корени.Те не са ли мигранти или да ги считаме за коренни британци носещи културната идентичност на британската корона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 9
misanthrope
преди 7 години
Като ГО усетят да им влиза, друга песен ще запеят НО... те си знаят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 17
RedBot
преди 7 години
Британците вероятно ще излязат най-разумни със затварянето на границите си в това време на ислямско нашествие из Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още