IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Газпром" са доволни от отсъждането на ЕК: Избягваме санкциите

Руската компания се опасява да не бъде поискан пазарен тест или да няма възражения срещу предложенията, пише "Коммерсант"

10:58 | 14.03.17 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В „Газпром“ са удовлетворени от решението на Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение и ограничаване на развитието на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това коментират източници от компанията пред „Коммерсант“.

Според тях приемането на предложенията, които направи газовият гигант, означава, че Брюксел е склонен да не наложи парична санкция.

В понеделник Брюксел съобщи, че приема направените от „Газпром" предложения за премахване на пазарните изкривявания в ЦИЕ. В седемседмичен срок държавите, които засяга това решение, включително и България, ще трябва да се произнесат дали тези условия ги удовлетворяват.

За страната ни те предвиждат отваряне на междусистемните връзки със съседните държани, както и възможности за предоговоряне на цените на базата на нови компоненти. В допълнение "Газпром" предварително се отказва от претенции към българската страна във връзка със спирането на "Южен поток". 

ЕК повдигна своите обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на „Газпром“ през 2015 година. В последните години двете страни преговарях активно в търсене на изход от ситуацията. По закон компания, уличена от регулатор в ЕС за нарушения, я грози санкция от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършила нарушението.

В „Газпром“ си спомнят аналогични казуси – например с Microsoft, която трябваше да плати солена глоба, а и принудително да промени своя бизнес подход в Европа.

Правилата на ЕК предвиждат при споразумение между страните да не бъдат налагани санкции. За период от осем години обаче Брюксел внимателно ще следи дали ангажиментите се спазват, и ако установи, че това не е така, може да наложи санкцията. След като премине осемгодишният период, ЕК ще преразгледа казуса, допълва още „Коммерсант“.

Основното притеснение в руската компания е дали страните, които са засегнати от решението, няма да поискат пазарен тест или „неприемливи възражения“. Такова поведение може да бъде очаквано от Литва или Полша, допълват източниците на изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 14 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Това споразумение между ЕС и Газпром всъщност е непоклатимо доказателство за нещо, които всички русофили постоянно отричаха - изнудването и заробването с тайни клаузи по енергийните договори сключвани с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Затова и преди време в ЕС приеха някакъв закон, с който се задължават всички страни да предоставят енергийните си договори в Еврокомисията за да обезсилят подобни нечестни тайни клаузи, заради които България нямаше право да огласява нищо друго, освен това, което Газпром позволява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
"Хибридът Радев""Този президент води България към изолация в Европа"http://clubz.bg/51468-hibridyt_radevДА ВИЕ ЧЕСТИТ, БЕШЕ ИЗБРАН В ЖЕСТОКА ТЕЛЕФОННА ИЗМАМА!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Чудесно е че най-накрая се разбраха и си обещаха да не се ........Ако сте се запознали по детайлно с договореното Газпром са се съгласили да не ползват няколко тайни клаузи по договорите със страните от Източна Европа, каквато практика имаше досега и да не изнудват същите тези страни относно изграждането на междусистемните им газови връзки.Неофициално с тайни клаузи Газпром е саботирала изграждането на всякакви подобни връзки на газопреносните мрежи в Източна Европа и е задължавала ако на някой му остане неусвоен но закупен от тях газ и реши да го продаде на трета страна да им предаде безвъзмездно почти цялата печалба от тази продажба. Сега тези и още няколко други нечестни практики задължително включвани в тайни клаузи по договорите трябва да спрат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
vv1969
преди 7 години
В съобщението на Европейската Комисия се казва че ще настъпят положителни неща за България:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-555_en.htm.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Ironhorse
преди 7 години
Не мога да се съглася с Вас, защото:1. Технологиите на ВЕИ за десет години толкова поевтиняха, че вече всяка година почти с 50% се увеличава производството на енергия от ВЕИ.2. Скандалът с дизелите, практически отвори пазара за хибриди и електрически автомобили. Ако погледнете статистиката, ще видите, че дори в родна България хибридите като продажби отчитат невероятни темпове.3. Енергийната ефективност ще доведе до това, че маса сгради ще бъде по-евтино да се бутнат и да се построят наново, за да станат енергийно неутрални.4. Новите технологии довеждат до потребяване на много по-малко енергия.скоро си правих преглед на пътните листове ... Преди десет години съм навъртал на година по около 45-50 хил. км., а сега има няма 12-15 хил. км.Работя същата работа и съм увеличил клиентите.Този феномен не се наблюдава само при мен.Има още много, но не мисля да досаждам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 5
nobel
преди 7 години
А десет години си минават доста бързо.---------------------------------Напълно съм съгласен. Десет години минават наистина много бързо. Предишните 10 отлетяха много бързо и почти нищо не се промени. По-предишните също, както и по- по- предишните. Десетилетия наред не е имало радикална промяна и газът си тече все в една посока. Дали точно следващото десетилетие е това, което най-сетне ще доведе до радикалната промяна. Само времето ще покаже. А времето е пари, които за сега отиват в джобовете на руснаците. И на мен малко започва да ми писва за хубавите неща да се говори само в бъдеще време. Защото като изключим приказките промените за сега се движат със скоростта на тежко ранен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
Ironhorse
преди 7 години
О, курсът не само е правилен, но и ще се засилва още повече.И тук вече не става въпрос за климата и колната среда, а че възобновяемата енергия достигна такива ниски цени, че утрепа АЕЦовете, като сега са на път ТЕЦовете.Вече действат редица регламенти и директиви относно енергийно неутрални сгради.Дори в България, всяка нова сграда (над определена квадратура) и завод трябва да осигуряват от собствени ВЕИ поне 10 % от потребяваната енергия. Определено бъдещето е на енергийната ефективност и локално ВЕИ.Това, далекопроводи и огормни енергийни централи клони към закриване.Погледни какво направи Е.ОН в Германия и България.Самите руснаци, също осъзнават, че след 10 години вече няма да могат да рекетират с газа и поради това правят простотии. Прогресът не може да бъде спрян, забавен да, но спрян никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 11
StraightForward
преди 7 години
Има как разбира се, А КОЙ ТЕ НАУЧИ НА ТОВА????? *** НЯМА РУСИЯ!!!РУСИЯ Е ТЕРОРИСТ ЩОТО Е ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА !??? ТОВА КОГА ЩЕ ГО РАЗБЕРАТ ПРАЗНИТЕ ВИ ГЛАВИ !?? ИМА НАЧИН ТРЯБВА МНОГО СКОРО ДА БЪДЕТЕ *** ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО !??? ПРОВАЛИХТЕ БЪЛГАРИЯ И ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ СЪЩО НЯМА ДА ИМА НИЩО, ЩОТО СТЕ НЕКАДЪРНИ И ТЪРСИТЕ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ВСЕ ДА ВИ ДАВА ДА КРАДЕТЕ !???? ПРЕСТЪПНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ САМО!?В ЦЯЛА ЕВРОПА ЗНАЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ Е РУСИЯ ??? СМЯТАЙ .. КОЛКО СТЕ БОЛНИ , ВЕЧЕ !!!! ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
Почети малко. Германците вече не са много сигурни за курса, който са поели. Ще видим. Май и след десет години ще продължат да разчитат на руски газ. Не очаквай революция. По-скоро еволюция.http://***.thegwpf.com/german-minister-of-the-chancellery-announces-end-of-unilateral-climate-policy/Някой с немски може да потвърди/отрече превода на GWPF. Все пак са пристрастни :)Оригиналаhttps://***.welt.de/wirtschaft/article162762773/Bundesregierung-gibt-Alleingaenge-im-Klimaschutz-auf.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още