IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Газпром" са доволни от отсъждането на ЕК: Избягваме санкциите

Руската компания се опасява да не бъде поискан пазарен тест или да няма възражения срещу предложенията, пише "Коммерсант"

10:58 | 14.03.17 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В „Газпром“ са удовлетворени от решението на Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение и ограничаване на развитието на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това коментират източници от компанията пред „Коммерсант“.

Според тях приемането на предложенията, които направи газовият гигант, означава, че Брюксел е склонен да не наложи парична санкция.

В понеделник Брюксел съобщи, че приема направените от „Газпром" предложения за премахване на пазарните изкривявания в ЦИЕ. В седемседмичен срок държавите, които засяга това решение, включително и България, ще трябва да се произнесат дали тези условия ги удовлетворяват.

За страната ни те предвиждат отваряне на междусистемните връзки със съседните държани, както и възможности за предоговоряне на цените на базата на нови компоненти. В допълнение "Газпром" предварително се отказва от претенции към българската страна във връзка със спирането на "Южен поток". 

ЕК повдигна своите обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на „Газпром“ през 2015 година. В последните години двете страни преговарях активно в търсене на изход от ситуацията. По закон компания, уличена от регулатор в ЕС за нарушения, я грози санкция от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършила нарушението.

В „Газпром“ си спомнят аналогични казуси – например с Microsoft, която трябваше да плати солена глоба, а и принудително да промени своя бизнес подход в Европа.

Правилата на ЕК предвиждат при споразумение между страните да не бъдат налагани санкции. За период от осем години обаче Брюксел внимателно ще следи дали ангажиментите се спазват, и ако установи, че това не е така, може да наложи санкцията. След като премине осемгодишният период, ЕК ще преразгледа казуса, допълва още „Коммерсант“.

Основното притеснение в руската компания е дали страните, които са засегнати от решението, няма да поискат пазарен тест или „неприемливи възражения“. Такова поведение може да бъде очаквано от Литва или Полша, допълват източниците на изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 3 rate down comment 3
StraightForward
преди 7 години
как така РУСКИ МОНОПОЛИСТ, ЩЕ МИ ОПРЕДЕЛЯ НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, СЛЕД КАТО НЕ СА ЛУСТИРАНИ АГЕНТИТЕ МУ В БЪЛГАРИЯ ???? НЕЩО, хич ви няма като БЪЛГАРИ!!! И НЯМА ДА ВИ ИМА!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
"Защо не се намали зависимостта ни, чрез изграждане на нови ядрени мощности - защото това е единствената смислена енергийна мощ? Защо бе провален проектът Белене, та тая зима като просяци се молехме за точец? - Белене вече можеше да произвежда !!! ?"Нещо не ти е добре на тебе !??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Ако Германия се пребори за СП2, а зад това е целият германски бизнес, Германия и Русия ще осъществят един стар, огромен стратегически проект, който брутално ще промени много неща в Европа, включително и в политически план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 7 години
...впрочем нямаше как да стане това - мерзaвецът няма врат !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 6
Императорът
преди 7 години
Така е, да. Ама пък замисляш ли се, че ако бяхме станали транзитна страна в доставката на газчица с Южен поток, щяхме да сме фактор и да преговаряме с Газпром от ного по-изгодна позиция? Престъпникът и доказан национален предател бойкоборисов провали проектът по заповед отвън, ако имах власт, щеше да направи: пьяу-пьяу-пьяу на метър от земята за тая работа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 5
Императорът
преди 7 години
Че то и тая зима Газпром всеки месец чупеше кат` тако`а собствените си рекорди за продадена в Европа газчица... и това ще продължи. Само чакам АДР-ченцата на Газпром под 4 еврака, та да се нагувича с още... както Русия като мажоритарен акционер в, иска 18.8 рублички дивидент... ау-у-у-у.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Мави - за всичко дето си го споменал в поста си няма спор.Обаче все пак има честни/нечестни и лоялни/нелоялни търговски практики дори и що се отнася до включването на тайни клаузи.Нещо което категорично се отричаше досега що се отнася до търговската политика на Газпром към България.Таааа..... от Русия обещали повече да не правят така. Да видим какво ще последва фактически. Нашето годишно потребление от 10-11 милиарда м3 годишно е смешно и незначително за голям играч като Газпром и истинският въпрос си остава защо тогава търговската им политика е такава, каквато е била досега?А за ТЕЦ АЕС е редно да питаме този чиито подпис стои върху договора с тях - познатия и известен виден русофил Р.Овч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
А, сигурно ТЕЦ-овете в Маришкият басейн и те са руски? Или щом ни крадат американци (при това много по брутално от руснаците) това е супер?Как пък го изчисли, че енергийната ни зависимост е 90%? Защо не се намали зависимостта ни, чрез изграждане на нови ядрени мощности - защото това е единствената смислена енергийна мощ? Защо бе провален проектът Белене, та тая зима като просяци се молехме за точец? - Белене вече можеше да произвежда !!! Ако си я бяхме заплатили сами, какво значение, че са я строили руснаци? Относно горивцето - нима сме длъжни да купуваме от Русия или който и да е - щом си имаме богати уранови находища? Технологическият процес за получаване на ядрено гориво от суровината може да се осъществява не само в Русия в края на краищата... ама бойкоборисов предпочете да похарчи парите за развъждане на ромове !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
Руснаците знаят точно толкова добре, колкото и ЕК, че алтернатива на руския газ поне в близките 10 години няма! Говорим за сериозните потребители, дето развиват индустрия с тоя газ, а не за мишкуняци като нас и гърците, дет и с нас и без нас - се това. Затова за германците е много важно СП2 да се случи, но те требва да могат да се защитят пред разни лаещи *** като поляците и Прибалтика, и особено пред политическата гмеж в европарламента. Затова са убедили руснаците да клекнат на тези отстъпки. Всъщност, резултатът ще бъде унеличение на продажбите на Газпром за Европа, но на вътрешноевропейския пазар основен доставчик на газ ще бъде Германия, или одобрени от нея ритейлъри. Реално цените на дребно ще се определят от германците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 7 години
Платил е, за да си запази бизнесът. Ако започне война (дори само в търговски смисъл), вярваш ли, че някоя ще накара Газпром нещо да плати? Те да не би да нямат юристи, които да претендират, че компанията е по-един или друг начин дискриминирана или изнудвана? Кой може да им забрани например да вдигнат цените на газчицата с 14%, пък нека им наложат санкция 10%? - И какво с парите от санкцията някой ще се нагувичи, ама цената на конфликтът ще я платят хората на Европа.ОПЕК вече действат по-фино - намалиха добивът с 3% есента и цената на слузта скочи с 25%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още