IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В "Газпром" са доволни от отсъждането на ЕК: Избягваме санкциите

Руската компания се опасява да не бъде поискан пазарен тест или да няма възражения срещу предложенията, пише "Коммерсант"

10:58 | 14.03.17 г. 42
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В „Газпром“ са удовлетворени от решението на Европейската комисия (ЕК) по делото за злоупотреба с господстващо положение и ограничаване на развитието на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Това коментират източници от компанията пред „Коммерсант“.

Според тях приемането на предложенията, които направи газовият гигант, означава, че Брюксел е склонен да не наложи парична санкция.

В понеделник Брюксел съобщи, че приема направените от „Газпром" предложения за премахване на пазарните изкривявания в ЦИЕ. В седемседмичен срок държавите, които засяга това решение, включително и България, ще трябва да се произнесат дали тези условия ги удовлетворяват.

За страната ни те предвиждат отваряне на междусистемните връзки със съседните държани, както и възможности за предоговоряне на цените на базата на нови компоненти. В допълнение "Газпром" предварително се отказва от претенции към българската страна във връзка със спирането на "Южен поток". 

ЕК повдигна своите обвинения за злоупотреба с доминиращо положение на „Газпром“ през 2015 година. В последните години двете страни преговарях активно в търсене на изход от ситуацията. По закон компания, уличена от регулатор в ЕС за нарушения, я грози санкция от до 10% от оборота на съответния пазар, на който е извършила нарушението.

В „Газпром“ си спомнят аналогични казуси – например с Microsoft, която трябваше да плати солена глоба, а и принудително да промени своя бизнес подход в Европа.

Правилата на ЕК предвиждат при споразумение между страните да не бъдат налагани санкции. За период от осем години обаче Брюксел внимателно ще следи дали ангажиментите се спазват, и ако установи, че това не е така, може да наложи санкцията. След като премине осемгодишният период, ЕК ще преразгледа казуса, допълва още „Коммерсант“.

Основното притеснение в руската компания е дали страните, които са засегнати от решението, няма да поискат пазарен тест или „неприемливи възражения“. Такова поведение може да бъде очаквано от Литва или Полша, допълват източниците на изданието. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
А, значи твоята крещяща тимберица разбира от бизнес? Затова ли пишеш само тук - и то само под статии, в които е замесена повече или по-малко политиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 7 години
Господин Императоре, всички сме достатъчно големи за да знаем какво стана след решението на ОПЕК да вдигне цените на петрола със 70% през 1973 г. Даже и по-малките знаят какво стана и когато Дребосъка врътна кранчето през 2009 г. Ами плати солидни неустойки на Словакия, но забележи не и на България. Защо, можеш сам да си отговориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 5
StraightForward
преди 7 години
НАВРЕМЕТО АНДРЕЙ КАРЛОВИЧ ЛУКАНОВ, КАТО СЪБИРА ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ НА ТОП ЕНЕРДЖИ ИМ СЪОБЩАВА: - ОТ УТРЕ СЕ ОТЧИТАТЕ ЕТО НА ТОЗИ ЧОВЕК - ИЛИЯ ПАВЛОВ!!!! ТОВА СА МИЛАРДИ ПОД УПРАВЛЕНИЕТО НА МАФИЯТА !! ЦЯЛАТА НИ ЕНЕРГЕТИКА!!! СЕГА ДАЛИ НЕ Е ПАК ТАКА!???? ЕНЕРГИИЙНАТА НИ ЗАВИСИМОСТ ОТ РУСИЯ Е НА 90% ЕМИ, ТОГАВА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ НЯМА!!! ТОВА НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ!!?? КАКВО ДА ГОВОРИМ ЗА КАПИТАЛОВ ПАЗАР!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 9
Императорът
преди 7 години
Ама ти си истински мечтател, сега ти чета постът под 5. :) Искаш ли да живееш в сграда, дето си е резнала достъпът към ел-мрежата, тръбата, по която иде греяна водица и тръбата по която иде газчица - едновременно? Лятото ще се чудиш дали да си включиш компът или телевизорът, а хладилникът ти ще бачка само като те няма... ще переш на ръка със студена вода - освен ако не изключиш всичко друго за часове, а ще готвиш на кюмбе !!! Зимата ще спиш с осем одеала и облечен със старо палто, скиорска шапчичка и терлиците на баба ти... ама ще се хвалиш, че си енергийно независим от долните руснаци и от всички други. Ще ходиш до най-близкия МОЛ да се топлиш като клошарин и ще се чудиш де да си заредиш дори мобата, щото ВЕИ-тата ти са заринати от сняг, а и да ги изчистиш, слънцето не се появява по цели дни, а и денят е 8:38 часа дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
StraightForward
преди 7 години
Е как такъв МОНОПОЛИСТ ще спазва потребителски нагласи и интереси!!??НЯКОГА !!????? АКО НЕ Е ЕС!!! КАКВО ПРАВИМ С ФАШИЗЪМА ВМЕСТО МОЗЪК, КОИТО ИМАТЕ ?????? КАК ЕДИН ЧОВЕЧЕЦ ЖАЛЪК ЩЯЛ ДА СПРЕ ГАЗТА ЗА ЦЯЛА ЕВРОПА, АМИ ТОВА ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ЩЕ ДОКАЖЕ, ЧЕ ТЕРОРИСТ И ТО МНОГО ГЛУПАВ, КАТО ВАС!???? И КАКВО ТИ РАЗБИРА НА ТЕБЕ ГЛАВАТА ОТ БИЗНЕС И ЗАЩО ВЪОБЩЕ ПИШЕШ ТУК, ПРИ ГОРНИТЕ ПОСТАНОВКИ!?? ИМАТЕ НЯКАКВА МНОГО СТРАННА ШИЗОФРЕНИЯ !???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
Ного ясно.Просто трябва да се направи разумен компромис с взаимни отстъпки, за да се защитят интересите и на Газпром, и на потребителите. ЕС плаши с "алтернативни доставки" - откъде, бе? САЩ ще избичат една тръба през Атлантикът ли или ще ни карат газчица с гемии ли?Газпром плаши с преориентирване към Китай - това е ного по-възможно, макар че ще изисква време... ама защо да не печели и от двата пазара? Конфронтацията не води до никъде, компромис трябва - то по принцип в бизнесът е тъй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 7 години
Стига с тая ВЕИ, че е смешно. Зимата, когато е нужна най-ного енергия - и топло - ВЕИ са БЕЗПОЛЕЗНИ !!! Нашите черни плочки с обща мощност 1 МвТ (колкото голям козлодуйски блок) януари произвеждаха 4% от точецът в страната !!! И то "произвеждаха" до голяма степен в кавички, защото ного от тях крадат ток от мрежата и го препродават обратно, все едно те са го направили. Ако чакаме на ВЕИ, ще стоим на свещи.Няма технологии, които да направят сградата "енергийно неутрална", защото разход на енергия има ВИНАГИ. Зимата не можеш без отопление, пък ако ще 30 см изолация да направиш.Електрическите коли са супер, ама точецът пак трябва да бъде произведен, това мислиш го ли? Как - с черни плочки ли? Нали точно тия коли ще увеличат рязко нуждата от енергия?А слузта и газчицата са нужни и за химическата промишленост, за фармацията... и аз бих искал само там да се ползват, ама тоя момент още е далеко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Всички търговски договори са пълни с конфиденциални клаузи! Даже моите с разни контрагенти, защото за всеки клиент имам различни условия, както и към мен някои доставчици имат индивидуална политика. Просто требва некога да си се занимавал поне малко със сделки, за да ги знаеш тези работи. И колкото са по-едри сделките, толкова повече и по-тайни са договорите. Ако надникнеш в някои клаузи на договорите с AES за ТЕЦ-а в Гълъбово и за ветропарка им "Св. Никола", или договора с ЧЕЗ, или със Софийска вода, или с Денди Прешъс за златото, ще ти се изправи сосата и ще видиш колко си смешен с твоите русофили, педофили и тъпофили. Да не говорим за американските бази в България - какво ли пише в договорите там? Дали са тайни? хихи...Иначе нема нужда толкова да цвилите от възторг - обикновен пазарлък. Газпром прави сделка за СП2. И от Брюксел требва с нещо да се отчетат пред бройлерите като тебе. Щото лани Гугъл отказа да се пазарчи и отнесе 3 млрд. глоба - там не разбрахме кое джудже укротяваха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 10
Императорът
преди 7 години
Абе, мармот такъв, а ако оня "опърничавият дребосък", който забавя, но не забравя, след девет месеца и осем дена точно се ухили сардонически и врътне оня, Големият Кран? Как ще се хареса на 138 000 000 европееца да им замръзнат четирибуквията баш на Коледа?Наистина ли мислиш, че ЕС е стиснал Газпром за колесникът, а не обратното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Какво чуват ушите ми? "Ода на радостта" в изпълнение на симфоничния оркестър на Болшой театър. Поредна сцена от пиесата "Укротяване на опърничавият дребосък от Кремъл".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още