IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сблъсъци и насилие белязаха вота за независимост на Каталуния

Избирателната активност е над 50%, твърдят местни медии

17:28 | 01.10.17 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Избирателната активност на референдума в Каталуния е надхвърлила 50% според регионалните власти, предаде ТАСС. Същевременно испанската полиция разби вратите на избирателни секции и изтегли протестиращи за косите, като се нахвърли върху някои с палки и стреля с гумени куршуми, докато Каталуния се опитва да проведе своя референдум за независимост, който не беше одобрен от властите, пише Bloomberg.

Въпреки актовете на насилие от страна на органите на реда срещу мирните демонстранти, гласуването на много места в Североизточна Испания започна в 9 ч. сутринта местно време. Каталунското правителство заяви, че 73% от избирателните секции са отворени.

Каталунският президент Карлес Пучдемон заяви, че репресиите са били “неоправдани” и поясни, че е безотговорно и прекомерно е използвано насилие. 

“Всичко това не успя да потуши желанието на каталунците да гласуват и да решат свободно бъдещето си, но помогна да си отговорим на всички въпроси, за които трябва да помислим днес”, обясни той в една от секциите, намираща се в близост до Жирона, и която беше атакувана от Гражданската гвардия. “Днес испанската държава загуби”. 

Не е ясно кога и всъщност дали ще бъдат обявени резултатите. Не са планирани екзитполове, макар че тези, които ще гласуват, вероятно ще са предимно от лагера, обявяващ се за независимост.

Последното проучване на каталунското правителство от юли тази година, показа, че според 35% от гражданите регионът трябва да стане независим.

Преди вота испанският премиер Мариано Рахой изпрати хиляди полицаи от райони извън Каталуния, които да поддържат обществения ред, докато не беше ясно какъв ще е ангажиментът на местната полиция. Прокурорите ще предприемат действия срещу каталунската полиция заради отказа ѝ да спре гласуването, писа El Pais.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 6 години
общи приказки, като за пенсионерския клуб ми говориш. Бъди по конкретен, коя част смяташ че трябва да бъде променена щото не ти харесва? ... и как?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Конституциите имат нужда от промяна, вкл и нашата. Писани са преди доста години и вече нещата стоят по друг начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 6 години
има и по лесни начини за проучване от това да нарушиш конституцията :):) ... или викаш, кво ни дреме за законите, всеки мое да си прави квото иска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 9
крас
преди 6 години
РЕПУБЛИКА СРЕЩУ МОНАРХИЯ.Това е биткаа в Каталуния. Тази битка предстои и в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в която има МОНАРХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 6 години
Забравих да добавя и кв.Младост в София, нали и те искаха да са отделно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mrynmryn
преди 6 години
Според мен трябваше да ги оставят да си направят референдума, ей така за социологическото проучване. Нали няма да го имат в предвид, какъв е проблема? Винаги е имало недоволни територии, които са искали да се отделят, то не беше Сибир от Русия, Тексас от САЩ, Шотландия от Англия (които вероятно ще се, след(ако) като излязат от ЕС), но ако се отцепят, ще има повече негативи, отколкото ползи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 6 години
преяли хора, които незнаят какво искат ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още