IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Русия няма интерес от разпадането на Украйна

Заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в ЕС не се нравят на никого, отбелязва руският външен министър

20:04 | 27.08.14 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Според Лавров в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог. Снимка: Ройтерс

Вторият хуманитарен конвой, който Русия има намерение да изпрати към Украйна, няма да бъде последният. За това предупреждава руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от световните агенции.

„Надяваме се, че ще намерим технически и логистични решения за изпращането на втори хуманитарен конвой в Югоизточна Украйна в близко бъдеще и съм сигурен, че този конвой няма да бъде последният", заявява Лавров в реч пред делегати на младежки форум, предава БТА, цитирана от Dnes.bg.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руската хуманитарна помощ за Украйна ще бъде транспортирана под егидата на Червения кръст и в пълна координация с украинските власти.

В речта си пред участниците в младежкия форум Лавров посочва, че Москва няма интерес от конфронтация с международните си партньори, нито от взаимното налагане на повече санкции между Русия и Запада.

Oсвен това Лавров заявява, че Русия няма интерес да стане свидетел на разпадането на Украйна. Дипломат номер едно на Москва обаче подчертава, че Русия уважава декларациите за независимост на проруските украински сепаратистки области Луганск и Донецк.

„Нямаме интерес да станем свидетели на разпадането на украинската държава. Ние уважаваме обаче изцяло резултатите от референдумите за самоопределяне, състояли се през май в Луганската и Донецката област. Ние призоваваме онова, което беше гласувано на тези референдуми, да се реализира по пътя на преговорите с Киев", каза Лавров.

Той посочва, че в Украйна всички трябва да спрат незабавно стрелбата, след което Киев да покани областите да започнат национален диалог.

Министърът съобщи, че бежанците от Украйна в Русия са достигнали почти 1 млн. души. Лавров не смята за необходимо създаването на международен трибунал за Украйна, подобно на трибуналите за Уганда или за бивша Югославия, но добави, че виновните за украинската криза трябва да понесат отговорността си.

Руският външен министър отбелязва, че заплахите на Киев за прекратяване на транзита на руски газ в Европейския съюз не се нравят на никого. Той напомни, че самият еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер изрази увереност, "ако не и надежда", че украинските власти няма да прекъсват транзита на енергоносители от Русия в ЕС.

Лавров посочва също така, че Москва иска да бъде държана в течение на опитите да се използва западно гориво за украинските атомни централи и предупреди, че подобни експерименти може да завършат зле.

Още новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
няма спор-дължим много на руснаците. Но отношенията ни през вековете са били двупосочни(и с приливи и отливи)-т.е. случвало се е неведнъж и ние да им дадем. И си прав за арменците-колкото познавам все са русофили. Грузинци не знам ни един(освен Сталин и Нико Пироманшвили).А сегашното ни отношение е плод(според мен) на двупосочна пропаганда и за това и сме така поляризирани на лагери. Което е грешка-трябва да си признаем едно две неща и да се погледнем в очите. Натровено от негативни емоции отношение към тях няма да ни донесе добро(това важи са всички двустранни отношения със всички държави).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Няма да влизам в спор по детайлите, защото си по-запознат. По същество май нямаме спор, За това как изглеждаме в очите на руснаците обаче ще дам еди пример с други два народа и държави с подобни на нас отношения в труъгълника - поробен - поробител - освободител (разбрах ти забележката за робството, но не ми идва друга дума). Това са Грузия и Армения - също горди и свободолюбиви народи, със своя писменост и култура, измежду първите християни като нас. От арменец никога няма да чуеш злобна дума за Русия! Шеги, вицове и закачки за многобройните кусури на руснаците - да. За глупостите на комунистите - да. За тъпотията на руското чиновничество - да. Обаче за Русия - никога!Грузия обаче е същата помияретина като нас - руснаците за всичко са им виновни, грузинци са създали руската държава, а Грузия е в Европа от преди Рим и руснаците само са ги спъвали да не е сега седалището на ЕС в Тбилиси! хехе... Същите са и украинците! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
И между другото-Преславската книжовна школа е третият в света университет, според съвременните разбирания(първият е на арабите).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
в заключение-нашите геополитически интереси съвпадат по много точки с руските и това е така от векове. Ние най-малко сме православни славяни, отделно, че те са опонент на геополитическата сцена на Турция(общият случай, не частният). Помагали са ни много, но не е като и ние да не сме им дали. Допълнително т.нар. Волжки българи пък колко са направили...без тях нямаше да могат да се консолидират техните княжества даже е имало шанс сега да си лафим на монголски. Виж Овчата битка за справка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Относно азбуката им-в тотална заблуда си. Те до ден днешен си пишат с нашата азбука. Предполагам сега ще ми цитираш реформите на Петър Велики, но те не променят нещата-кирилицата най-вероятно е създадена от учениците на Кирил и Методий, а Петър само я систематизир. А самите Кирил и Методий, противно на това, което се учи, най-вероятно създават глаголицата на база тракийското писмо. От тук-ние им даваме писмо и религия(на руснаците), при падането на Търново си изнасяме книгите там и който е оцелял е отишъл в тяхното дворянство(чел съм твърдения, че нараснало с 30%). Малко работата е дал-взел. Има и друго-забравяш, че руснаците активно се опитват да накарат татарите да се наричат татари, докато в момента тече процес там(и не от вчера) да се наричат българи(щото някак си европеидни татари със сини очи...), на който пък процес руснаците се опъват ама яко. В същност Казан си е български град(като изключим пришълците).Също така-Киевската Рус се създава на местата обитавани от славяни+българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
както казах(прочети поста)-да, повечето са обвързани с Рус, но не само(и дадох за пример Чипровското възстание). Никога не съм броил възстаният, но съм сигурен, че са над 20. Което ги прави "десетки":) И за да сме изчерпателни-да, Русия ни е подкрепяла, вярно-заради имперски амбиции, но то всеки си гледа интереса, но има и нещо друго-в същност голяма част от дворянстовто им е с българско потекло, а до ден днешен им се служи в църквите на български. Та като кажем А да кажем и Б. Между другото именно чипровското възстание е 1688г(преди Историята на Паисий). Първо търновско въстание 1588(ползвам уики, щото вярно не ги помня датите). В същност имаш един период от около 100 год. само, когато не е имало въстания. И дори и тогава-българи се бият и на страната на Януш Хунияди. Истина е и друго-в училище уроците за османско управление(робство не е правилен термин-ако някой не ми вярва да си прочете какво значи робство-ползвало се е за пропаганда от хъшовете) са обикновено 2-3 и са отгоре-отгоре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Даже цялата борба за автокефалност на Българската църква на практика е борба между гръцката и руката църкви!Казано без заобикалки, имперска Русия си отглежда подходящи условия по нашите земи за деня, когато неизбежно се е готвела да нахлуе по тях. Имало е огромно значение местното население как ще се отнася към войските - като врагове или като освободители. Доста труд са хвърлили имперските тайни служби в тази посока... :)Да не говорим за след Освобождението, когато буквално ни изграждат държавата по техен образ и подобие. Едва тогава западна Европа си дава сметка за последствията от възникването на този руски протекторат и започва активно да пречи на плана. Затова са и лупингите на нашите новоизлюпени политици и плонжовете им към западните династии - за да умилостивят по някакъв начин тези, които не са се кефели на Българското Рождество... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Нищо не отричам! Съвсем случайно обаче повечето будители и възрожденци получават образованието си някъде из Русия, а книгите и учебниците в първите български килийни и последващи училища са църковна книжнина, внасяна от Русия.btw, интересно ми е кои са тези "десетки" въстания за национално освобождение? И кой са техните водачи, които да не са оформили идеите си някъде извън пределите на Империята под влияние на славянската култура, идваща от Русия?Можеш ли да споменеш поне един исторически факт за съществуването на българско съзнание по нашите земи в периода 1400 - 1700 г.? Има ли някакви следи какво се е случвало тук, някакви писмени документи, културни паметници, национални символи...? Или всичко започва с ожесточаването на войните между Русия и Турция?Случайно да правиш разлика от българската писменост по времето на Шишман и това, което виждаме в Рибния буквар? И от къде идват тези букви, защото явно не са "местни"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
геополитически си остава прав-единствената Велика сила, която е имала интерес да има България е Русия(с един много, много, много кратък момент, когато и Англия има подобен интерес и то щото сме се били скарали с Русия).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
За Mavi Goz ставаше въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още