IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въведоха санкции срещу Унгария

Наложена е забрана за пътуване на шестима души

10:37 | 21.10.14 г. 36
САЩ въведоха санкции срещу Унгария

САЩ въведоха санкции срещу Унгария като предупреждение към Будапеща заради политиките, които заплашват демократичните ценности, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

На шест официални лица от Унгария им се забранява да влизат в САЩ, съобщава шарже д'афер на американското посолство в Будапеща Андре Гудфренд. Шестимата са представители на правителството и хора, които имат тесни връзки с управляващите в Унгария, пояснява той.

Вашингтон отправи серия от предупреждения към Унгария заради политиките на премиера Виктор Орбан. Забраната за пътуване е една от мерките, които САЩ и Европейския съюз (ЕС) прилагат спрямо руски физически лица, посочва изданието.

"В един определен момент ако нещата продължават така, ситуацията ще се влоши до такава степен, че ще бъде невъзможно да работим като съюзници“, коментира Андре Гудфренд.

„Точно това искаме да избегнем, защото сме съюзници, защото сме приятели, ние сме силни партньори в НАТО и искаме да помогнем на Унгария да избегне негативните тенденции и препятствията пред добрите връзки със САЩ и с други страни“, допълва той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан беше преизбран за още един мандат на изборите през април, посочва изданието. През юли той коментира, че иска да изгради „нелиберална държава“ и посочи Русия, Китай и Турция сред успешните модели.

Шефът на кабинета на Орбан – Янош Лазар, коментира, че кабинетът не е наясно с мерките, които САЩ са предприели, като подчерта, че „приятелите“ не действат по този начин. „Правителството на Унгария е озадачено от последните събития, защото това не е начинът, по който приятелите решават проблемите“, коментира той.

Във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто е на посещение във Вашингтон, където ще се срещне с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Двамата вероятно ще дискутират и този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 7 rate down comment 11
MZ/X
преди 9 години
Може ли да ми обясниш каква е заслугата на Путин, че между 1998-*** година и 2013-та година цената на нефта на международните пазари се покачи от 10 на 120 долара? Да продава полезни изкопаеми може и последният диктатор в Африка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 18 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Мале, мале...ти нямаш срам. Една от основните причини САЩ да не ни пуска без визи там е именно политиката на САЩ на Балканите и в Близкият Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
това време ще мине. Заради физичните закони:) Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Просто лага в момента е много голям.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
много въпроси има те КГБ ше намрят там каквото трябва аз и ти само може да гадаем .. зарежи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 22 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
misantrope намери някъде материали и погледни демократичния режим в Русия през 1990 (разпада на СССР) и после от как тоя руски пингвин влиза на власт през 2000 и направи сравнение за 8 години повтарям за 8 -2008(на българия ше и тряят 10х8) къде е и дали се е развила и после защо унгареца ги сочи за пример ... :)) от 0 руснаците са направили икономика 2 трилиона и ти ми говориш, че са тирани и деспоти а една държава членка не може да се държи как си иска ??? Това не е ли диктатура бе mesantrope да казва някой на дадена държава (Унгария) кво да прай ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
В мъгла кулата не вижда пистата, а управлява единствено въз основа на обратна връзка! Пияндето в снегорина може да е казал махам се от пистата, но да не се е махнал и така да е станала катастрофата! От пиян руснак може да очакваш всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 26 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Орбан прави това, което обеща в предизборната си платформа и за което унгарците го избраха доста по-убедително от нашите евроатлантици тук, дето сега се събират на свещи да се надлъгват как да управляват така, че американците да не им качат паспортите на трупчета и в същото време народът да не ги избеси по улиците зимата... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
ше го изтрият не се плаши, ти като си ербаб също като MZ/X обясни ни тука на нас неуките (остай Унгария са), а (Тотал) за кво е тая самолетна кула там и защо се строи на най-високо място ? След като се твърди, че всичко е случайно, защо кулата дава Take Off Permission, след като "би трябвало" да види, че там има нещо ? И кой му казва на тоя човечец там ... "Я хои почисти точно в тоя момент" ....Или те си чатат тука кат нас в investor и ги боли шапката и всеки да прай квот знае ...Заради такива демократични опоненти виждам, че няма смисъл и дам ше си подам оставката, не ставам за демократ аз ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Да не мислиш, че е случайно, че България все още не е в списъка на държавите с безвизов режим със САЩ? САЩ с ежегодни доклади и забрана за пътуване на много известни български граждани постоянно ни санкционират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 28
misanthrope
преди 9 години
Надявам се по-скоро да ти изтрият акаунта, щото наистина няма смисъл.Орбан е абсолютно неадекватен и тотално не знае къде се намира. Взема заеми, кара се с МВФ пък после им реве за пари, играе го твърдо про-руски, критикува ЕС за всичко, не е на ясно и той комунист ли е, десен ли е, какъв е. След като Унгария е страна в ЕС и НАТО, не може да се държи по този начин, все пак в съюза и в пакта има приети определени правила които следва да се спазват. Може да изразиш несъгласие с тях, но не и да ги нарушаваш отявлено, при условие че останалите членки седят зад тях. Една държава от ЕС не може да има за модел диктатури като Русия и Китай и Турция, която макар и да не е диктатура, има доста какво да направи по отношение на правата на хората. Смешно е най-сетне малка и застаряваща и бедна Унгария да се реди до тези държави.Орбан съсипва страната си и изтрива с лека ръка години на развитие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още