IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ въведоха санкции срещу Унгария

Наложена е забрана за пътуване на шестима души

10:37 | 21.10.14 г. 36
САЩ въведоха санкции срещу Унгария

САЩ въведоха санкции срещу Унгария като предупреждение към Будапеща заради политиките, които заплашват демократичните ценности, съобщава онлайн изданието euractiv.com.

На шест официални лица от Унгария им се забранява да влизат в САЩ, съобщава шарже д'афер на американското посолство в Будапеща Андре Гудфренд. Шестимата са представители на правителството и хора, които имат тесни връзки с управляващите в Унгария, пояснява той.

Вашингтон отправи серия от предупреждения към Унгария заради политиките на премиера Виктор Орбан. Забраната за пътуване е една от мерките, които САЩ и Европейския съюз (ЕС) прилагат спрямо руски физически лица, посочва изданието.

"В един определен момент ако нещата продължават така, ситуацията ще се влоши до такава степен, че ще бъде невъзможно да работим като съюзници“, коментира Андре Гудфренд.

„Точно това искаме да избегнем, защото сме съюзници, защото сме приятели, ние сме силни партньори в НАТО и искаме да помогнем на Унгария да избегне негативните тенденции и препятствията пред добрите връзки със САЩ и с други страни“, допълва той.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан беше преизбран за още един мандат на изборите през април, посочва изданието. През юли той коментира, че иска да изгради „нелиберална държава“ и посочи Русия, Китай и Турция сред успешните модели.

Шефът на кабинета на Орбан – Янош Лазар, коментира, че кабинетът не е наясно с мерките, които САЩ са предприели, като подчерта, че „приятелите“ не действат по този начин. „Правителството на Унгария е озадачено от последните събития, защото това не е начинът, по който приятелите решават проблемите“, коментира той.

Във вторник унгарският външен министър Петер Сиярто е на посещение във Вашингтон, където ще се срещне с помощник-държавния секретар на САЩ Виктория Нюланд. Двамата вероятно ще дискутират и този случай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 24 rate down comment 3
SSIW
преди 9 години
Това, което казваш е единствената вменяема позиция и логика! Трагичното е, че за БГ подобно мислене и маниер на поведение е в сферата на мъглявите пожелания! Изглежда, толкова не се харесваме сами себе си, че разпознавайки се в заобикалящите ни хората, отказваме да имаме нещо ОБЩО с тях, да се превърнем в единен ОРГАНИЗЪМ и да отстояваме общи интереси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 30 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
хайде бе? Ми що тогава САЩ не ни размаха пръст за договорите с Мариците????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
моята позиция винаги съм се опитвал да бъде, не про-руска или про-американска или про-германска, а про-българска. Обективността не е лоша сама по себе си, а добрият анализ трябва да има само една цел-обективност, но да ползва истината субективно само и единствено с цел добруването на единицата, която го прави(сиреч-на България, ако се прави от българи). Т.е. ако има кво да изчепкаме, като държава чрез експлоатиране на световната политика, то не просто е редно, а задължително да го направим. Но! За да правим това ни трябват обективни анализатори, а не русофили и русофоби. Ако мога да лапам и от Русия и от ЕС и от САЩ(както примерно Гърция и Кипър), то прави сметка, че ще лапам с пълна уста и ще си помагам с ръце да тъпча в нея. Всяко друго отношение(това не е към теб, а принципна позиция) е равносилно на национално предателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 24 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
Да, де съвсем правилно съм те разбрал : ако "демократичните ценности" , не са свързани с някакъв интерес, бил той материален или гео-политически - забрави, някой да се занимава с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
САЩ подкрепят американските компании, защото главно за тях могат да получат неоспорими доказателства за корупционен натиск, а освен това, това им е и националният интерес! Българските компании в чужбина трябва да се защитават преди всичко от българското правителство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 20
MZ/X
преди 9 години
Американските компании са били изнудвани да платят за да бъдат защитени от данъчни разследвания и е нормалмално на подобни хора, които си позволяват да изнудват компании на чужди държави да бъдат санкционирани от тези държави!Официалното съобщение на американците е, че са получили неоспорими доказателства за корумпираността на тези лица и затова са ги сложили в забранителен списък за пътуване. Преди време и в България беше избухнал медиен скандал, че на Божков и други известни лица им е била отказвана виза за САЩ. Скандалното в Унгария е, че става дума за шефката на местния НАП и един член на правителството, но като цяло това си е стандартна политика на американците в борбата с корупцията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 4
SSIW
преди 9 години
Ето, че и ти почна да се ориентираш лека-полека! Има надежда да излезе "окумуш" човек от тебе хахаха:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 7
kalendar
преди 9 години
а ако са насочени в подкрепа на американските компании, то корупционните сделки са чисто и просто в подкрепа на демокрацията. Да живее свободният свят и неговият лидер, президента на Щатите, който и да е той! Три пъти ура за него!УРА!УРА!УРА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 39 rate down comment 5
SSIW
преди 9 години
"Санкциите срещу Унгария са свързани с конкретни корупционни сделки срещу американски компании в Унгария..................Аха, сега вече ми стана малко по-ясно : "демократичните ценности" са обект на защита, когато са "свързани с конкретни корупционни сделки срещу американски компании".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 33 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
абе ти остай Иванчо и т.н. санкциите срещу Унгария са ала бала и винаги ама винаги може да се скалъпи нещо са не ми ги разправяй тея. И химически оръжия за масово унищожение намериха в Ирак и бандити намериха в Сирия и Кадафи бил дзвер и т.н. Пак ти повтарям и за последно надявам се, The Dollar за това става въпрос и за енергиини ресурси. А тоя на Тотал мда "случайно" е станало и за санцкиите в Унгария мммдобре тея ги разправяй на децата в училищата там. Не виждаш голямата картина и просто не навързваш събитията, нищо бе чети си там CNN .... те квот кажат е вярно и е демократично аз се отказвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още