IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разполагат военна техника в Източна Европа

Позиционирането е част от операция "Атлантическа решителност", възможно е част от техниката да бъде разположена и в България

09:55 | 26.11.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
САЩ разполагат военна техника в Източна Европа

150 танка и бронирана техника на въоръжените сили на САЩ ще бъдат разположени в няколко страни членки на НАТО в Източна Европа, сред които е възможно да попадне и България. Мисията им ще е да пазят територията от руска агресия.

Това става ясно от изказване на главнокомандващия на сухопътните сили на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес, цитиран от Ройтерс.

По думите му това „е част от операция "Атлантическа решителност", която има за цел да успокои балтийските държави и Полша, които са притеснени от действията на Русия в Украйна. Освен бронираните машини ще бъдат изпратени и сухопътни войски за няколко месеца и те ще участват в съвместни учения в тези страни. 

"Военнослужещите ще участват в ученията, след което ще се върнат, а техниката ще остане там на място", каза Ходжес и поясни, че това решение е много по-икономично.

"Ще обсъдим няколко варианта, като например разпределяне на оборудването на малки партиди, примерно за батальон или за рота. Може би в балтийските държави, Полша, Румъния или България", каза той.

По-рано Ходжес заяви, че САЩ ще запазят броя на войските си в Полша и балтийските държави поне и през следващата година, докато остане напрежението с Русия.  

Очаква се скоро генерал Ходжес да направи препоръки за начина на разпределение на тези танкове и бронирана техника из страните от Източна Европа, които са членки на НАТО.

Няколкостотин американски войници бяха разположени в Полша и трите балтийски държави Литва, Латвия и Естония по-рано през тази година, след като Русия анексира Крим през март. Дислоцирането е част от усилията на Вашингтон да успокои своите нервни източноевропейски съюзници и да ги увери, че НАТО ще предложи защита от руската заплаха, отбелязва агенцията.

Припомняме, че през август от изказване на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен стана ясно, че Алиансът ще разположи свои сили в нови бази в Източна Европа заради ситуацията в Украйна.

Източна Европа и най-вече Полша и балтийските страни настояват Алиансът да разположи постоянни бази в региона, които да възпрат потенциална руска атака, припомня изданието. Германия обаче отхвърли идеята заради споразумение с Русия от 1997 г., което предвижда организацията да не разполага значителни бойни сили на изток, въпреки че по-късно Расмусен посочи, че все пак се планират нови бази в региона.

Членките на Алианса също са на различни мнения за създаването на нови бази в Източна Европа. Франция, Италия и Испания по принцип се противопоставят, докато Великобритания и САЩ подкрепят исканията, а Германия не е заявила ясна позиция заради тревогите на страната около Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 17 rate down comment 7
Lesov
преди 9 години
НЯМА ДА СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ - ТОВА СА ДЕМОКРАТИЧНИ ТАНКОВЕ!!! С ТЯХ НЕ Е ПРЕВРЪЩАМЕ МИШЕНА ЗА РАЗНИ ИДИЛИ И ДРУГИ ХАЛИФАТИ..Сега по същество - нато никога не би атакувало Русия, защото е наясно че базите му в Европа, както и бая от държавите могат да изчезнат чисто географски за 5 минути...цялото джафкане както винаги е икономическо подплътено и това увеличение на разходите на "bloka" за което призовава новия *** шеф ще го плащаме всички ние..а парите както винаги ще влезнат в частни джобове, дето няма къде да си продават артиелрията без конфликти и страх.Така че от Изток не се притеснявайте (от Русия)..виж от руги частни и терористични групировки от Афганистан и други републики трябва да си *** за да твърдиш, че не се превръщаме в ЦЕЛ...американците никой не ги обича, просто само един може да им го каже в прав текст и да ги унищожи (както и те него)...така че разполагането на воени бази в България разбира се ни превръща в МИШЕНА на много необичащи САЩ терористи и групировки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
И на всичкото и отгоре НАТО не носи отговорност за пораженията в България моеж да видиш договора. И сега също ше ядат и пият и всякви разноски за сметка на България как искаш го разбирай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Това е мое мнение, казвам ако започнат военни маневри посока Русия пределно ясно е, че базите ще бъдат атакуваниhttp://en.m.wikipedia.org/wiki/Bulgarian%E2%80%93American_Joint_Military_Facilities Не знам колко са им точни ракетите на руснаците, но няма да чакат дълго да излитат разни F15 от Айтос, Ново село и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Какво бомбардиране от България ви гони не знам?Много руска пропаганда гледате и четете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
При мене няма НАТО вие в Полски Тръмбеж ако сте напред с материала аз толко не съм и 5 бона $ за наеми в Москва неам иначе до са да съм отишъл и там да мием чинии :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ти батко ако си мислиш, че ако нещо тръгнат да бомбардират от България и те ше седят и ше те гледат миролюбиво много си се заблудил, за сега са мирни въпреки всичките провокации на НАТО, ако някой запали искрата сами са си виновни НАТО и Българията и тя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
За пост 6:От какво шъ пострадаме бе michaelis?Нали Русия е миролюбива страна и не е заплаха за никого? Каква Стражица тъ гони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 11
kurta007
преди 9 години
Затъва викаш Америка..затънала е само в празните ви кратуни.Ако разбираш поне малко от иконимика в което дълбоко се съмнявам едва ли щеше да пишеш подобни глупости.http://***.investor.bg/***/130/a/ikonomikata-na-sasht-narasna-neochakvano-s-39-prez-tretoto-trimesechie-184452/ чети и за много по силната руска икономика http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ruskata-ikonomika-e-ranena--184442/Нека си говорим с ФАКТИ от сега нататък е не с някви болни фантазии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 11
kurta007
преди 9 години
И с кво ме забиваш :) как се пишело И или Й ? да ва *** в шматкитепо скоро адски много се дразниш от това , вместо нещо да ми забиваш на мен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
"Ми тва ви е фундаменталната грешка че сравнявате русия с америка.Все едно да сравняваш джудже с великан,не става !русия ако няма атомни бомби си е една обикновенна страна от Третия свят,нито икономически е разбита ,нито никак.Тва все едно да искаш България да е равна с Германия ?? " Сравнението не е изравняване, а инструмент за анализ и познание, драги. Разбира се, Русия има много още накъде да се развие, щатите са напред в много отношения. Но, както сам написа за Русия, тя е /цитирам теб/ "нито икономически е разбита ,нито никак." Да не говорим, че напоследък, в Щатите бедните са повече от онези в Русия, според американски данни. Т.е., Америка и тя нещо взе да затъва, и то лошо, много лошо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още