IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин е бил съгласен с присъединяването на Украйна към ЕС

Според Барозу до 2012 г. Русия е била подробно информирана за преговори за споразумение за асоцииране между Брюксел и Киев

16:42 | 21.12.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Путин е бил съгласен с присъединяването на Украйна към ЕС

В продължение на дълги години руският президент Владимир Путин е бил съгласен на  членството на Украйна в ЕС, става ясно от думите на бившия председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Преди 2012 г. Путин не е имал никакви възражения към членството на Киев в ЕС, заяви Барозу пред германския седмичник "Welt Am Sonntag".

„Руското правителство в продължение на пет години бе информирано подробно за нашите преговори за споразумение за асоцииране между ЕС и Украйна", казва Барозу. Путин е променил мнението си след преизбирането му през 2012 година. „Ако той днес казва, че е бил изненадан, мога да твърдя, че това не е вярно".

Брюксел продължава да държи вратата отворена за Киев, но „в близко бъдеще" няма да се случи присъединяването към съюза, смята Барозу. „Има огромна нужда от реформа", твърди бившият президент на ЕК.

За Барозу Русия вече не е световна сила. „Китай ще се намести на мястото на Русия и ще има несравнимо по-голяма сила, отколкото Русия". Той не счита, че има висок риск за това икономическите проблеми на Русия да доведат до глобална криза. „Русия не е особено тясно интегрирана в световната икономика и международния финансов ред“, пояснява той.  

Припомняме, че кризата в Украйна започна през ноември 2013 г., когато броени дни преди срещата във Вилнюс на ЕС за Източното партньорство с бившите съветски републики правителството на Микола Азаров внезапно обяви, че Украйна замразява подготвеното за подписване Споразумение за интеграция и ще търси по-близки отношения с Русия.

На 21 ноември 2013 г. се събират първите протестиращи, а мнозина носят топли дрехи и завивки, твърдо намерени да не си тръгват. Организирани през социалните мрежи, започват да пристигат журналисти, обществени дейци, опозиционни политици и депутати, които призовават хората да се успокоят и приберат по домовете. Протестът на Майдана се разотива само веднъж, но през нощта на 30 ноември без видима причина полицията брутално прегазва събралите се студенти, което взривява недоволството и на "Площада на независимостта" се издига истински укрепен лагер. На 1 и 8 декември на митингите излизат между 300 000 и 500 000 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 7
hex
преди 9 години
Ами как иначе! За високите сметки за ток например са виновни електроразпределителните дружества, а не ниските доходи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
Eon
преди 9 години
StefanL, на българина все някой му е виновен. Преди бяха турците, ***, след това комунистите, след това американците, евреите, НАТО, сега ЕС.Не забелязваш ли мисловния модел на поведение. Но никога самия българин (включително и родните му политици) не си е виновен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Той може да е бил съгласен за ЕС ама за НАТО не е хич даже и за тва става проблема, защото ако някой *** иска да стане член на ЕС първо с американския посланник тряя да влезе във връзка и после бум в НАТО, от там едни военни бази..... Защото трябва навсякъде да е НАТО да бомби и да всява разруха, не знам за къв мир бълнува САШш ама те само бели праат. Ако нямаше НАТО нямаше и проблеми да има с Русия. НАТО нешо искаха да ги нападнат, но добре, че не се объркаха, че лудница щеше да стане тогава, някои още натиска за военно нападение, но добре, че генералите им не са *** все още ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 2
Eon
преди 9 години
Като гледам напоследък на всеки козируват. Който даде пара на него козируват.Те и други държави имат политици, и те са в ЕС, ама защо някак са по-добре от нашата не знам. Явно политиците им не козируват, или козируват на тези, които трябва.А чисто и просто може би крадат по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 9
Сините камъни
преди 9 години
А на кого козируват родните ни политици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 15
Eon
преди 9 години
За това са ти виновни собствените ти политици, а не ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 17
StefanL
преди 9 години
За членството в ЕС гледайте България 1,5 милиона бедни от 5 милиона жители след 8 години престой, унищожена енергетика ,селко спопанство икономика и здравеопазване, непостоян прием на джихадисти,талибани ,парапитеци бягащи незнам от къде си който ние като 1-ва приемна страна на ЕС трябва да храним интегрираме и непускане миграцията ин на запад. Е ТОВА Е ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ ЧЛЕНКА НА ЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
Arr
преди 9 години
хахаха, да това е алтернатива на членство ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
Internet
преди 9 години
Абе, ***. Съзнавате ли каква е разликата межчу членство в ЕС и асоцииране в ЕС.Половин Африка е асоциирана в ЕС, но членство е съвсем друго.Вижте си пасквила и се оправете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още