IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел призова Москва да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти

Нуждаем се от незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, посочи Федерика Могерини

17:43 | 24.01.15 г. 18
Брюксел призова Москва да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти

Европейският съюз (ЕС) призова Русия да оттегли подкрепата си за проруските сепаратисти в Източна Украйна след решението им да започнат голяма офанзива срещу силите на Киев, предаде АFP.

"Ескалацията на боевете води до много цивилни жертви. Призоваваме Русия да поеме пълната си отговорност", заявява в декларация върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя настоява за незабавно спиране на въоръжените сблъсъци, за изтегляне на тежките оръжия и зачитане на споразумението от Минск, подписани през септември 2014 г.

Ръководителят на европейската дипломация осъжда също лошото отношение към пленените украински войници, нарушаващо международните конвенции. Този път Федерика Могерини не споменава за нови европейски санкции срещу Русия, пише БТА.

Вчера проруските сепаратисти в Източна Украйна обявиха намерението си да започнат офанзива в цялата област и отхвърлиха възможността за примирие с украинските власти.

Същия ден канцлерът на Германия Ангела Меркел предложи Русия и ЕС да започнат преговори за възможностите за сътрудничество в сферата на търговията и създаването на зона за свободна търговия. В замяна обаче Берлин очаква “всеобхватно решение” на конфликта в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 24 rate down comment 2
SSIW
преди 9 години
мноооо интересно ... Брюсел не му пречи подкрепата за едни сепаратисти и превратаджии, които са причина за загубата на 200К човешки живота (даже ги поощрява), сега изведнъж "зелките" 'зеха да проявяват чувствителност към това, че некой друг, некъде, нещо подкрепял ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 4
jeger333
преди 9 години
Меркел само дето не е предложила да направи на Путин *** !!! Ами това се нарича страх и безсилие на еврогеиският -швестерски съюз ! Нали са големи бабаити натовци що не спрат Русия ????? Щото за това иска дупе господа европейци с нетрадиционна ориентация Не трябваше да закачате Великата Мечка историята го е доказала
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Магарини, Магаринииии.... Колко умни хора са писали, ама кой да чете? Днешните младежи четат само американски новини, а виж какво е написал дедо ти Отто фон Бисмарк:"Не бъркайте флегматичността на Русия със слабост. Русите дълго запрягат, но бързо пристигат. Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно. Никога не дразнете руската мечка"Защо ви требваше да го ръчкате Путин? Така кротко си гледаше олимпиадата, толкова беше щастлив и миролюбив!!! Една година му се разнождате по главата, докато изреве! Сега само ще гледате и ще врищете от шубе!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 3
Hammer
преди 9 години
Чак толкова явно двуличие от страна на ЕС...не че е нещо ново..но все пак е обидно да манипулират толкова евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Е ти не чу ли какво каза укропосланика при Цонев? Версията е, че не укрите нападат, те само защитават населението от произвола на гадните сепаратисти. Същото това население, дето киев спря да им плаща пенсиите от половин година и ги заряза на студа. Ама това не го каза посланика.И сега ще чакам статия, как в отговор Москва ще помоли Брюксел да оттегли подкрепата си за укрофашагите в Киев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 8
многодобре
преди 9 години
Защо не сменят марионетките в Киев и нещата ще се наредят по начина, по които те искат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 9
многодобре
преди 9 години
И тези ли (от ЕС) не са разбрали за това,че заповедта за началото на нова вълна атаки по целият фронт е дошла именно от Киев?.......Началото на тъй нарецченота АТО е от Киев......,през миналата Неделя (хвалеха се дори и в "twitter") ,отново от Киев, дойде ново нареждане за атака на киевските сили срещу позициите на бунтовниците.Що за лицемерие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още