IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външните министри на ЕС ще обсъждат нови санкции срещу Русия

Отбелязваме доказателства за нарастваща подкрепа на сепаратистите от Москва, посочи с необичайно остър тон Брюксел

14:07 | 27.01.15 г. 24
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карта на зоните на контрол в конфликта в Източна Украйна. <em>Източник: Ройтерс</em></p>

Карта на зоните на контрол в конфликта в Източна Украйна. Източник: Ройтерс

Европейският съюз поиска външните министри на блока да обмислят налагането на допълнителни санкции срещу Русия. Призивът идва като отговор на последния изблик на насилие в източна Украйна. Съюзът твърди, че Москва носи „отговорност“ за действията на сепаратистите, пише The Wall Street Journal.

В изявление с необичайно остър за Брюксел тон, публикувано преди насроченото за четвъртък извънредно съвещание на външните министри, 28-те лидери осъдиха убийствата на цивилни по време на „безразборния артилерийски обстрел“ над украинския град Мариупол на 24 януари.

„Отбелязваме доказателства за продължаващата и нарастваща подкрепа, оказвана на сепаратистите от Русия, което подчертава отговорността на Русия. Ние настояваме Русия да осъди действията на сепаратистите и да спази договора от Минск“, обявиха европейските лидери.

Те планират да обсъдят ситуацията при следващата си среща на върха, която към момента е планирана за 12 февруари.

Междувременно лидерите заявиха в светлината на влошаващата се ситуация, че „очакваме Съветът за външна политика да разгледа ситуацията и да прецени какво ще е адекватно действие, в частност допълнителни рестриктивни мерки, насочени към бързото и пълно прилагане на примирието и мирното споразумение, които бяха подписани в Минск през септември“.

Изявлението от днес се вписва в рязката смяна на настроението в Брюксел.

Само преди седмица външните министри обсъждаха евентуалната възможност да намалят напрежението с Москва, като отменят някои санкции в бъдеще, надявайки се, че ситуацията в Украйна се успокоява.

Подновеното миналата седмица насилие втвърди мненията и доведе до множество гласове, призоваващи за нови санкции в близко бъдеще.

Изявлението също така подсказва, че има значителна единност в блока да се увеличи натиска върху Москва. Всички 28 правителства ще трябва да се съгласят, за да бъдат продължени настоящите санкции срещу Русия, които изтичат между март и юли.

Още видеоматериали можете да намерите в сайта на телевизия Bulgaria on Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 13
bgMan
преди 9 години
Странно повторение на историята.Напомня ми на ситуацията при управлението на Хитлер, Даладие и Гамлен (тогава премиери на Германия, Франция, Великобритания). Последните двама до края продължават да отричат очевидното (пак уж в името на мира в Европа) и малко след това Хитлер смила от бой цяла Европа. Заради подобни мекотели и *** има успешни тирани и диктатори.Дано в управлението на ЕС да има и хора, които да си разбират от работата защото хомосексуалистите не стават за друго освен за хомосексуализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 11
крас
преди 9 години
Смешно е да се говори за САНКЦИИ, когато ниският курс на рублата уби всякакъв внос на Европа за Русия!ЦЯЛАТА РУСКА ИКОНОМИКА В МОМЕНТА Е ПОСТАВЕНА НА ВОЕННИ РЕЛСИ!Над 1350 предприятия в РУСИЯ произвеждат военно производство!ИЗОБЩО ТЕЗИ В ЕВРОПА СЕ ДЪРЖАТ КАТО ЩРАУСИ ЗАРОВИЛИ ГЛАВИТЕ СИ В ПЯСЪКА!НИМА НЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ЕВРОПА Е В СЪСТОЯНИЕ НА ВОЙНА?!ЗА РАШЪНИТЕ ТОВА Е НОРМАЛНО СЪСТОЯНИЕ НА СЪЩЕСТВУВАНЕ , НО ЗА ЕДНА ПОТЪНАЛА В РАЗКОШ ЕВРОПА ТОВА Е ЛОШ СЪН!ДОБРЕ ДОШЛИ В АДА ГОСПОДА ЕВРОПЕЙЦИ!ТАЗИ ВОЙНА ВЕЧЕ Е И ВАША!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 23
0pk
преди 9 години
Ми айде къде са американските въздушни удари? Знаем, че на УСА не им трябва резолюция на ООН, за да почнат да бомбардират. Защо украина не обявява война на русия? Защо се държат като птки и само си свикват извънредни заседания, за да си коментират поредните изфабрикувани данни? Какъв още натиск ще оказват? От половин година само обсъждат и четем тука ала-бала статии. Не виждам да са постигнали особен напредък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още