IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е изгубила 20% от икономиката си през последната година

Премиерът Арсений Яценюк очаква постепенно възобновяване на вътрешното производство и търсене през 2016 г.

22:39 | 27.02.15 г. 16
Украйна е изгубила 20% от икономиката си през последната година

Заради ситуацията в Донбас Украйна е изгубила през последната година 20 процента от икономиката си, съобщи днес украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от ТАСС и БТА.

Загубите са на индустриалната икономика, това, което се изнася за валута, посочи той в интервю за украински телевизии.

Яценюк допълни, че в същото време на Украйна й се наложило "отново да създава армия". Тази година ние започнахме от нула да изграждаме въоръжени сили. Нямахме реална армия, огромни средства отиват за нея, отбеляза премиерът.

По думите му текущата година е година на стабилизацията за страната.

През 2016 година очакваме постепенно възобновяване на вътрешното производство и търсене, допълни той.

Яценюк съобщи, че ще бъдат преразгледани заложените в украинския бюджет за 2015 година валутен курс 21,7 гривни за долар и инфлация 26 процента. Това е прекалено оптимистичен сценарий. Той ще се преразглежда, допълни премиерът.

Темата за кризата в Украйна може да следите тук
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 15 rate down comment 5
STRAHO
преди 9 години
Украински реалностти! : Минималната заплата в Украйна отбеляза нов анти-рекорд 1, 218 украински гривни или по-малко от $ 43 щатски долара. В африкански държави като Бангладеш, Гана и Замбия минималните заплати са по-високи с около $4 долара, отбелязва ua-reporter.Същевременно украинското правителтво ще увеличи възрастта за пенсиониране на 65 години при средна продължителност на живота в Украйна от 63 годишна възраст. Безработицата пък продължава расте уверено.""..пенсиониране на 65 години при средна продължителност на живота в Украйна от 63 годишна възраст." Как да го нарече това човек!? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 13
STRAHO
преди 9 години
"Малко по-късно Порошенко е заповядал декретно ===Колко демократично и пазарно! А Путин бил диктатора:))) При това срещу Украйна не са наложени санкции от богатите им приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 19
STRAHO
преди 9 години
Из икономика на Украйна в момента : "Според официални данни на Министерството на икономическото развитие и търговията на Украйна, само в периода от 10 до 20 февруари, потребителските цени на захарта се увеличават с 20%, горивата с 18%, зеленчуците с 13-18%. хляба и тестените изделия от 3 до 5%.В рамките на един месец можем да очакваме значително намаляване на вносните стоки на пазара и свиване на продуктовата група.Преди два дена Националната банка на Украйна въведе временна забрана, банки да търгуват с чуждестранна валута за оторизирани клиенти.Малко по-късно Порошенко е заповядал декретно официалния курс да бъде свален до 21,7 гривни за долар, по повод катастрофалния срив на гривнята до 37 за $. "
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 18
STRAHO
преди 9 години
Икономика на Украйна: "....Украинските медии, обаче твърдят че това не е паника, а инвестиция в бъдещето, в продукти като тоалетна хартия?Големите супермаркети налагат ограничения в бройки и количества.Например, в магазините Метро, брашно не повече от 6 пакета,захар до 10 кг, зърнени култури до 10 кг, олио до 10 литра.В търговската мрежа Silpo,до5 килограма захар, 2 кг елда, 2 бутилки олио и до 5 кг брашно.В мрежи Фора и Коктейл също се стигна до налагане на ограничения върху търговията с някои стоки.Като цяло, на повишеното търсене е довело до сериозно увеличение в цената на стоките. Това се признава в големите вериги за търговия на дребно. Цените на определени групи стоки са се увеличили със 100%,като е цитиран съсобственикът на мрежата Коктейл Игор Баленко.Подобна е ситуацията и в други украински градове, както на запад и на юг и в центъра, в Лвов, Одеса, Николаев, Харков."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 14
STRAHO
преди 9 години
Каква икономика бълнува тоя ционист? Търговията с органи на избити украински войници? Та тя икономиката им беше руска и те я изгониха! Много скоро ще има гладни революции и е добре да са си завършили именията в САЩ защото ще има гьостерица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 14
0pk
преди 9 години
Или е голям лъжец или пълен *** ако си вярва на приказките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още