IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина потвърди за енергийна сделка с Москва на стойност до 5 млрд. евро?

Споразумението ще бъде подписано още следващата седмица, а Гърция ще върне сумата едва през 2019 г.

07:58 | 19.04.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство възнамерява през следващата седмица да подпише енергийно споразумение с Русия, което може да докара на заплашената от фалит южноевропейска държава до пет милиарда евро.

„Във вторник в Атина с високопоставена руска делегация ще бъде подписан договор", заяви представител от гръцките преговарящи, цитиран от AFP. В споразумението се посочват и условията за финансирането на удължаването на планирания газопровод Turkish Stream  до Гърция, както и дължимите за преноса такси.

Говорител на Кремъл по-рано бе заявил, че няма да има споразумение. По време на посещението в Москва на лидера на гръцкото правителство Алексис Ципрас през миналата седмица Русия „не е обещавала финансова помощ - просто защото никой не е поискал това".

Според Spiegel Online Москва възнамерява да преведе на Атина между 3 и 5 млрд. евро предварително във връзка с проекта за газопровода. Авансовото плащане трябва да бъде върнато едва през 2019 г., когато газът започне да преминава през тръбата и Гърция започне да събира транзитните такси. Гръцкият представител потвърди, че авансова сума, подобна на споменатата от Spiegel Online, е предвидена и ще бъде платена "след кратък период, през следващите месеци".

Зад планирания газопровод Turkish Stream (Турски поток), който трябва да доведе руски газ през Турция към Европа, все още има някои въпросителни знаци. Ако споразумение между Атина и Москва действително бъде подписано, то би могло поне да позволи на Гърция да поеме глътка въздух в дълговия спор с партньорите от еврозоната.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 28 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Последно има ли договорка, или не?Ако ще се строи турски поток през Гърция трябва да искаме ЕК да изиска от гърците съобразяване с третия енергиен пакет, а ако минава и през Македония и Сърбия да упражним още по-силен натиск в рамките на предприсъединителния процес на тези страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 8
needtoknowmore
преди 9 години
Ставай грък и гласувай за него ... такива политици освен да унищожат икономиката си друго не могат да направят. Какво си мислиш, че ще направят примерно тези 5 милиарда, който са имагинерни колкото образа на некрадлив грък? Нима не е ясно, че това си политически акт, ако вземе че стане? Нима тези 5 милиарда няма на секунда да бъдат изхарчени в бюджетната част и за връщане на дълга, нима Путин не му е пределно ясно това, че дава едни пари в една бездънна каца - всичко си има логика, но тя няма да е икономическа разбира се.Чудно ми е, след като Милер каза няма да има тръба в Гърция, защото не искаме да спазваме ЕК изискванията, то аджеба какво ще се строи там и защо се дават едни авансови пари? И още по интересното кой ще даде 5 милиарда и то на грък, без подписан меморандум от всичките страни за проекта + разрешение от ЕК - не знам какви възхваление виждаш, виждам чисто прилапане на Гърция, както и факта че СИРИЗА си е руски, да му мисля гърчета - до няколко месеца ще е интересно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 17
Сините камъни
преди 9 години
Ако Путин тръгна по пътя на Рузвелт, няма спиране!Така, че наистина може да има за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 19
Сините камъни
преди 9 години
И то не е само колониално, а е и фашистко робство!Щото колонизирането е разновидност на фашизма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 28 rate down comment 33
Stefan--L
преди 9 години
Един умен политик който не е *** на еврогеиският съюз! Ако имахме и ние един Ципрас с три ръце щях да гласувам за него а то сега за кого да гласуваш за мутрите и крадците от ГЕРБ или за глупаците от БСП или да не говоря за ония другите който предадоха избирателите си и се гушнаха с мутрата Бойко а именно Кунева,Кънев, Симеонов ,Първанов или смешника Бареков ! Един истински политик нямаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 32
Grosss
преди 9 години
Чувал съм ,че през 1997г и ние сме били пред същият казус.От едната странаса седяли 5-10 милярда на руснаците,от друга валутният борд на запада.Ние налисме велики демократи избрахме колониялното робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
Grosss
преди 9 години
Пет милиярда първи път.Следващият моля и не се блъскайте,всички ще бъдат уважени!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Кой лъже? Москва или Атина? Явно единственото нещо, което е останало за Ципрас е да блъфира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още