IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порошенко: До 5 г. Украйна ще покрие критериите за членство в ЕС

Специална комисия ще оценява възможностите за мироопазваща мисия в страната

19:31 | 27.04.15 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на Украйна Петро Порошенко (в средата) с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Украйна Петро Порошенко (в средата) с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск (вляво) и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

До пет години Украйна ще може да покрие критериите за членство в Европейския съюз (ЕС). Това е заявил президентът на страната Петро Порошенко на днешната среща на върха ЕС-Украйна, която се състоя в Киев, съобщава АП.

Според него членството в ЕС е „стратегическата цел на трансформациите в държавата“, информира украинската информационна агенция Униан.

„Призовавам Европейския съюз, подкрепяйки европейските стремежи на украинския народ, да признае, че Украйна, като всяка друга европейска държава, която зачита и е готова да защитава общите ценности, че в бъдеще може да стане член на ЕС, разбира се, при спазване на необходимите критерии“, коментира президентът на страната.

Това е първата среща на върха, която се провежда, след като Брюксел и Киев подписаха споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна.

След срещата стана ясно, че ЕС ще изпрати в Украйна специална комисия, която да оцени възможностите за нова, мироопазваща мисия в страната, съобщава Wall Street Journal. Това донякъде може и да успокои духовете в източноевропейската държава, която настоява международна мироопазваща мисия да наблюдава ситуацията в размирните източни региони, където въпреки сключеното примирие, продължават сблъсъците между украинските военни сили и проруските сепаратисти.

Дипломати от ЕС разкриват, че не се водят преговори за пълна мироопазваща мисия на ЕС в Източна Украйна, но продседателят на Съвета на ЕС Доналд Туск е оставил отворена вратичка за евентуална мисия по сигурността.

Боевете в източните региони на страната не са така интензивни, както бяха преди няколко месеца. Наблюдателите на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обаче съобщават за тежки сблъсъци в покрайнините на Мариупол – най-големият град в региона, който все още е под контрола на властта в Киев.

Същевременно по време на полско-германска междуправителствена консултация, състояла се във Варшава, премиерът на Полша Ева Копач коментира, че наблюдателите на ОССЕ не са в състояние да удостоверят оттеглянето на тежките оръжия на Руската федерация от Донбас, както беше договорено в мирното споразумение от февруари, допълва Униан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 9
Сините камъни
преди 8 години
Как като вземеш главата на една държава, имаш държавата!За мен беше голяма изненада, че ББ е толкова зависим от американското посолство! Но е факт, че ББ е само и единствено един говорител на американските интереси! Колкото и да се крие зад разни маски, факт си е, че той е безгласна буква в българската политика!А Порошенко е още по-зле! Той няма накъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 5
Jorkata
преди 8 години
Доообре... ше му предам... тия тотално са загубили връзка с реалността - до 5 години дори няма да могат да си постегнат държавата, камо ли да влизат в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 10
michaelis9
преди 8 години
Ше покрие само едната половина, другата остава руска .... :))) и всякакви мисии да има пак няма да се получи тяхната ни Крим ни Мрим, че и още ше вземат, ако започнат пак с НАТО тъпотиите ако се наложи :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още