IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма да плати следващия транш към МВФ

Атина вече не може да разчита по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство, предупреди германският финансов министър Шойбле

12:41 | 24.05.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гърция няма да успее да погаси предстоящия през следващия месец транш към Международния валутен фонд, става ясно от думите на вътрешния министър Никос Вуцис.

“Четирите транша към МВФ през юни са в размер на 1,6 милиарда евро", заяви Вуцис в неделя пред Mega TV. Тези пари няма да бъдат изплатени, тъй като те не са на разположение. "Парите ги няма, за да бъдат разплатени," каза той. 

Силно задлъжнялата Гърция се стреми да постигне споразумение с международните кредитори, което да позволи отпускането на последната част от спасителната програма. Но за тази цел са необходими ангажименти за конкретни реформи от страна на правителството в Атина, които трябва да бъдат поети до края на май.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова международните донори в събота да направят някои компромиси. „Ние направихме отстъпки, но имаме нашите граници", заяви премиерът на заседание на лявата си партия Сириза в Атина. Той нямало да се съгласи на неразумни искания, като например такива за размера на ДДС, или за по-нататъшно отваряне на пазара на труда.

Междувременно и федералният министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле заяви, че очевидно по отношение на решаването на дълговите си проблеми Гърция вече няма да може да разчита на по-нататъшното сътрудничество на федералното правителство. Кабинетът в Атина се е съгласил за последен път на 20 февруари да изпълни своите ангажименти, каза в интервю по Deutschlandfunk министърът. „Ето защо ние не може да говорим за алтернативи". „Страната все още трябва да положи доста усилия, за да изпълни това, за което е поела като ангажименти“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 61 rate down comment 7
finvest
преди 8 години
А какво ще се случи с Меркел, ако им играе по свирката на мазните гръцки рекетьорчета? Дали ще остане във властта след подобна издънка? Дали няма да я убият с камъни немците, ако им прахоса парите? Тоя път гръцките хитреци ще си намерят майстора, защото общественото мнение в Германия е решаващ фактор, който любителите на конспирациите тук не вземат предвид. Който не познава Германия и германците може да си мисли, че номера на маляките ще мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 55
abdul
преди 8 години
Някои казваха, че САЩ ще клекнат октомври, но май ще е по-рано. Гърция ще си плати всичките траншове от 1.6 млрд. за юни, по същия начин както по-рано: или от ЕЛА или от "спешната" сметка в МВФ или и от двете. Запада не е готов да загуби Гърция, няма и да бъде скоро. Напускане на гърция означава война и мораториум, точно както в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 14
toto 2
преди 8 години
Когато дължиш 100 Евро имаш проблем, когато дължиш 100 млн./млрд/ -банките имат проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 18
toto 2
преди 8 години
Когато дължиш 100 Евро имаш проблем, когато дължиш 100 млн./млрд/ -банките имат проблем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 25
abdul
преди 8 години
Наивно императоре, наивно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още