IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И днес не се стигна до сделка между Гърция и кредиторите

Разговорите се подновяват в събота

18:20 | 25.06.15 г. 21
И днес не се стигна до сделка между Гърция и кредиторите

И днес Гърция не успя да постигне споразумение с кредиторите си, за да получи транша от спасителната програма, която изтича в края на месеца, съобщава Ройтерс.

Срещата на Еврогрупата – съветът на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС), приключи без резултат. Предвижда се разговорите да бъдат подновени в събота.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум коментира, че „вратите за Гърция са още отворени“, за да приеме исканията на кредиторите за реформи и затягане на фиска.

Участници в срещата, пожелали анонимност, са коментирали пред информационната агенция, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е предупредила, че до сделка трябва да се стигне, преди пазарите да отворят в понеделник.

Пред лидерите на политическите сили, обединени в Европейската народна партия, Меркел е казала също така, че „Германия няма да бъде изнудвана от Гърция“.

Според еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси ключовите въпроси, по които Гърция и партньорите ѝ имат търкания, са ДДС ставките и пенсионните реформи. Атина настоява за диференцирана ставка и запазване на преференциите за островите и отказва да намалява повече заплати и пенсии.

На пресконференция днес говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс посочи, че Фондът е „на една и съща страница като европейците“, що се отнася до преговорите.

Райс подчертава, че дискусиите за устойчивостта на дълга и финансирането за Гърция ще трябва да почакат, докато Атина не се съгласи да осъществи ключови реформи.

Според премиера на Италия Матео Ренци до сделка няма да се стигне и на срещата на лидерите на държавите от ЕС, която се провежда днес и утре в Брюксел. По-рано Меркел подчерта, че лидерите на страните членки няма да бъдат намесвани в преговорите.

Новините за Гърция следете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 6
raul_castro
преди 8 години
Меркел е леля на място. Показа им на тия мазни селски тарикати, че хитрините им не вървят. Събота е 27-ми, което означава само едно: сигурен фалит за маляките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още