IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Гърция расте страхът от извънредно положение

Посещение на Алексис Ципрас в Министерството на отбраната и изказване на военния министър Панос Каменос породиха напрежение

09:13 | 03.07.15 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас и Каменос след срещата си в сряда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас и Каменос след срещата си в сряда. Снимка: Ройтерс

Обмисля ли правителството на гръцкия премиер Алексис Ципрас употреба на сила, за да потуши евентуални размирици? Повод за спекулации в тази посока бе едно изненадващо посещение на Ципрас в четвъртък вечер в Министерството на отбраната, пише германското издание Handelsblatt.

Фактът, че точно сега, когато отчаяни пенсионери чакат пред няколко отворени банкови клонове за до 120 евро авансово плащане, а гърците като цяло не може да теглят повече от 60 евро от банкомати, а гневът на хората като цяло се повишава, Ципрас посещава комплекса от сгради на булевард "Месогеон", наричан от гърците "Пентагона", е достатъчно странен. За изненада се погрижи и министърът на отбраната Панос Каменос с твърдението, че "въоръжените сили гарантират стабилността във вътрешността на страната". 

За последен път гръцката армия бе ползвана на 21 април 1967 г. при преврата на полковниците. Тогава танкове се озоваха пред входа на парламента и на стратегически места в цялата страна, цивилни политици бяха арестувани от военната полиция и откарани в концентрационни лагери. Военната диктатура продължи седем години.

Сега гръцките опозиционни политици реагираха с предупреждения на загатването на военния министър, който е коалиционен партньор на Ципрас в правителствената коалиция и председател на ултра-националистическата партия "Независими гърци". Експертът по отбраната на опозиционната "Нова демокрация" Костас Тасулас критикува остро изказването на Каменос. "Армията осигурява границите на страната и я предпазва от външни атаки, а за вътрешната охрана следва да се грижи полицията",  заяви Тасулас. 

Проевропейската партия To Potami ("Реката") заяви: "Когато министърът на отбраната напомня на гръцкия народ в присъствието на министър-председателя, че въоръжените сили гарантират вътрешната сигурност на страната, то кръвта ни може да замръзне". По-нататък в декларацията на партията се казва: "Ако армията се намеси във вътрешните работи, всеки знае какво значи това. В демократичните, цивилизованите европейски страни вътрешната сигурност е задача на полицията. Още със свикването на референдума правителството излезе извън рамките на Конституцията. Не продължавайте! Стига", добавя To Potami в декларацията си.

Лидерът на социалистите от ПАСОК Фофи коментира също изказването на министъра на отбраната. „Това изявление е опасно за демокрацията. То е открита заплаха за основните права и свободи на гръцкия народ и на всеки гражданин". Генимата поясни, че изказването на военния министър напомня за „една ера на авторитарни режими". Тя призова Ципрас да уволни министъра на отбраната възможно най-скоро.

До този момент правителството не коментира темата.  

Междувременно днес държавният съвет на Гърция в качеството на върховен административен съд трябва да решава за законността на референдума, на който в неделя гърците ще се произнесат по предложенията на  кредиторите на страната, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

В Държавния съвет са постъпили искове от един адвокат и бивш държавен съветник и от един инженер за анулиране на общонародното допитване, тъй като според двамата то юридически е антиконституционно. Те настояват да бъдат обявени за незаконни всички предварителни законодателни актове във връзка с референдума в неделя. 

Според печата двамата възнамерявали също да поискат  по законодателен път "замразяване" на цялата процедура по това  общонародно допитване. Те твърдят, че решенията на министерския съвет за свикване на референдума, както и президентският указ за неговото обявяване са в несъответствие с чл. 44 от  конституцията и със закон от 2011 г. В него се казва, че на всенародно допитване не могат да бъдат поставяни въпроси от бюджетно и финансово естество. 

Новините около гръцката криза можете да следите тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 17
Mavi Goz
преди 8 години
Направо да се чуди човек - на футболен стадион лие, в детска градина или в некъв филм на Фелини...?!!! В съседната тема некъв гном врещи от кеф, че гърците вече ровели в кофите за храна, тука некъв размахва танкове на *** - да се чуди човек на майка си от Путлера ли го извади този *** в темата за Гърция... ?!!!Аз като си помисля каква може да ни завърти и нас и сън не ме хваща, тука некви капиталисти купон си вдигат заради разгрома на държава, с която сме преплетени като свински черва...! Явно аз не съм никокъв капиталист, щом преживявам чисто по човешки за хората там и се притеснявам за клиентите си от Гърция. Требва верно да съм ***... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 17
ing5rov
преди 8 години
Яко !!! Бе как се събирате се таквиз Ентелекти бе , баси логиката...железо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 18
Mavi Goz
преди 8 години
Айде още една лимонка от партията на другаря Петър Младенов... "Най-добре да дойдат танковете!" - това некой помни ли го? Комунисти, фашисти, онанисти... ла^йноглави либерал-талибани... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 16
Ironhorse
преди 8 години
Комунисти/фашисти/ислямисти винаги идват на васт след избори, но са си тръгвали само с кървища.Гърция е изправена пред налагане на Кремълска диктатура.А сега да ги видим гордите елени ...САЩ да пращат още танкове тук, защото *** може да реши да помогне на Ципурко със сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 8
Nikola666
преди 8 години
Бе и аз не знам каква е тази психоза. Ходи им кажи на ония от опашките да спрат със сиртакито и да си одат дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 18
Атанасио
преди 8 години
Незнам защо се вдига толкова шум за тегленето на пари кеш при факта ,че с банкова карта може да се пазарува почти навсякъде тоест на пенсионерите ще им се издадат карти и ще ги научат да пазаруват с картите Иначе законите трябва да се спазват щом като не може да има референдум за бюджетно-финан. въпроси Отделна тема е какъв е закона за референдумите щото у нас ако на референдум са гласували по-малко от последните избори референдума е невалиден Положението е лошо и защото не се обяснява на хората ,че може да си пазаруват с банковите карти Няма държава която ако 20% от влоговете се изтеглят банк.система да издържи и като цяло в света ликвидността на банките е 5-6% ,и у нас е дават 30% но се видя какво стана с КТБ и ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Nikola666
преди 8 години
Министърът не е важен. Важни са полковниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
tonino
преди 8 години
Умишлено ли пропуснахте факта,че снощи срещу протестиращите бяха пратени частите за борба с безредиците,които използваха сълзотворен газ за да ги разпръснат ?:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още